Morsal (25) over nare comments richting vluchtelingen: "Je weet niet hoe het is"
- News
- Morsal (25) over nare comments richting vluchtelingen: "Je weet niet hoe het is"
Sinds de Taliban in Afghanistan de macht hebben gegrepen, heerst er veel chaos en onzekerheid in het land. Morsal vluchtte op jonge leeftijd vanuit Afghanistan naar Nederland en weet daarom als geen ander wat de mensen daar nu meemaken. Dat geldt echter niet voor iedereen, gezien sommige opmerkingen die in Nederland worden gemaakt over vluchtelingen: "Als ik die nare opmerkingen lees, neem ik het die mensen niet kwalijk, want ze weten niet hoe het is", aldus Morsal in gesprek met Susanne in Jouw Stad.
Morsal (25) vluchtte uit Afghanistan: "Check on your Afghan friends"
'Elke dag in angst leven'
De situatie in Afghanistan doet veel met Morsal. "Ik ben eigenlijk vooral sprakeloos door wat er aan de hand is in mijn eigen land. Om te zien dat het land zo heftig instort voor je eigen ogen, zonder dat er echt een manier is om te kunnen helpen", zegt Morsal, die nog altijd veel familie in Afghanistan heeft zitten. "Ze weten zich helemaal geen raad, ze weten niet wat ze moeten doen, ze weten niet waar ze heen moeten. Ze leven eigenlijk gewoon in angst en om dat elke dag te moeten doormaken, dat kan je je niet voorstellen."
Morsals ouders hebben nog altijd nauw contact met familieleden die nu in Afghanistan zitten. "Het is alleen wat lastiger. Wat ze [de Taliban, red.] nu bijvoorbeeld ook hebben gedaan, is alles van de buis afgehaald. Dus het enige wat ze nu de hele dag horen, is de Koran", vertelt Morsal. "Ze zijn eigenlijk allemaal aan het wachten op de volgende stap. Het erge is dat ze nergens heen kunnen. De vliegvelden worden bewaakt door de Taliban en de grenzen ook."
Wij moesten het land uit, want mijn vader zou anders vermoord worden.
Meegenomen trauma's
Zelf vluchtte Morsal in 2002 vanuit Afghanistan naar Nederland, waardoor zij zich een goede voorstelling kan maken van waar de mensen in het land nu doorheen gaan. "Ik was wel wat jonger, maar als kind krijg je alsnog heel veel dingen mee. Traumatische dingen of dingen waar je ouders onder hebben geleden. Mijn vader was docent in Afghanistan en hij liep toen acuut gevaar. Dus we moesten het land uit, want anders zou hij vermoord worden."
Morsal benadrukt dat het voor vluchtelingen, ook na aankomst in een ander land, altijd lastig blijft. "Als je als vluchteling naar Nederland komt met een volledig nieuwe omgeving, is het wel fijn om je veilig te voelen in een land, maar dat haalt niet weg hoeveel trauma mijn ouders bijvoorbeeld hebben meegenomen. Of hoeveel traumatische ervaringen wij hebben meegemaakt om überhaupt een leven te kunnen opbouwen."
Nare comments
Morsal benadrukt dat ze mensen die zich minder goed kunnen voorstellen hoe het is om te moeten vluchten niks kwalijk neemt. "Omdat het zo ver van je huis is. Maar dit is de realiteit, dit is het leven." Datzelfde denkt ze als ze comments met "gelukszoeker" langs ziet komen op social media. "Ik denk dat iedereen die in onze positie had gestaan, het niet anders had gedaan. Mensen zijn zo wanhopig om veiligheid op te zoeken en ergens een leven op te kunnen bouwen. Als ik die nare opmerkingen lees, neem ik het die mensen niet kwalijk, want ze weten niet hoe het is. Je weet niet waar een vluchteling doorheen gaat", aldus Morsal.
Ik voel de hele dag door rillingen.
'Check on your Afghan friends'
Mede door haar verleden doen de huidige gebeurtenissen veel met Morsal. "Ik ben heel erg een gevoelspersoon, dus alles wat ik zie, voel ik echt door m'n hele lichaam heen. Denk aan de oorlogen en de situatie in Palestina en Israël. Ik voel gewoon de hele dag door rillingen. Ik vind het mijn plicht om nu zoveel mogelijk proberen te doen voor mijn land."
Morsal benoemt een aantal voorbeelden van dingen die mensen vanuit Nederland kunnen doen om te helpen. "Wat je heel goed kan doen, is veel delen op social media, zodat de wereld überhaupt weet wat er aan de hand is", begint ze. "Je kan je ook meer verdiepen in wat er precies aan de hand is en hoe we hier zijn gekomen. Doneer aan betrouwbare organisaties en check on you Afghan friends", aldus Morsal, wiens broer ook een biografie heeft geschreven over het vluchten uit Afghanistan, genaamd Geluksvinder. "Dat geeft ook echt een heel goed beeld van hoe het in Afghanistan was toen de Taliban aan de macht waren en hoe het leven hier als asielzoeker in Nederland in elkaar zit."
Lees ook
FunX
Giorgio werd dakloos op zijn achttiende maar heeft nu zijn eigen bedrijfFunX
Ex-inbreker Younes: "Niet handig om een museum in te rennen met een pistool"FunX
Naomi gaat met het Rode Kruis naar Haïti: 'Ook psychosociale hulp is hard nodig'FunX
Afghaans-Nederlandse jongeren uiten hun zorgen: "Ik voel me machteloos"