FunX

Mediamaker Esmeralda Tan over missende berichtgeving van Palestina: "Zonder strijd is er geen bevrijding"

foto: Esmeralda Tan
  1. Newschevron right
  2. Mediamaker Esmeralda Tan over missende berichtgeving van Palestina: "Zonder strijd is er geen bevrijding"

Esmeralda Tan vreest er niet voor om zich uit te spreken op haar Instagram-pagina over de vreselijke toestand in Palestina. Ze is al jaren werkzaam in de media en heeft als styliste nauw samengewerkt met grote namen. Toch is ze enorm teleurgesteld in hen door de oorverdovende stilte rondom Palestina. Op haar Instagram spreekt ze zich fel uit tegen de media en gebruikt ze haar stem om bewustzijn te creëren over wat er nou écht in Palestina aan de hand is.

Oekraïne en Palestina

Iedereen die Esmeralda kent, weet dat ze zich al jaren kritisch opstelt tegenover haar werkveld. Zo is ze altijd een voorvechter geweest van meer diversiteit in het medialandschap en heeft ze zich hier altijd over uitgesproken. Wanneer je nu een kijkje op haar Instagram neemt dan zie je dat ze constant nieuws over Palestina deelt en licht schijnt op de volgens haar gekleurde verslaggeving van de Nederlandse media. Daarin lijkt ze niet te vrezen voor haar eigen positie en bekritiseert ze de mediatitels met naam en toenaam waar ze zelf ooit heeft gewerkt.

Onlangs plaatste Esmeralda een post op Instagram, waarin ze alle Nederlandse modebladen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid in de media. Zo legde ze de verschillen bloot tussen de berichtgeving omtrent de oorlog in Oekraïne en de oorlog die tegen de Palestijnen wordt gevoerd. "Ik mis de humanisering van de Palestijnen. In Oekraïne vochten ook extreemrechtse militanten mee, maar dat werd toentertijd totaal niet benoemd." Volgens Esmeralda wordt het leed in het Midden-Oosten genormaliseerd. "Dit zijn echter ook mensen met namen en dromen. Daarom heb ik in de Instagram-post de redacties genoemd, waarmee ik veel heb samengewerkt en al soortgelijke gesprekken heb gevoerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beeldvorming

Er wordt vaak gesteld dat je als journalist objectief moet zijn, maar volgens de mediamaakster is objectiviteit in de journalistiek een illusie. “De feiten die je als mediamaker benoemt zijn objectief, maar de invalshoek die je kiest niet.” Deze macht wordt niet altijd goed gebruikt, volgens haar. “Als je kijkt naar de berichtgeving over bijvoorbeeld mensen van kleur, dan zie je dat zij vaak op een bepaalde manier worden aanschouwd en beoordeeld. De media draagt bij aan deze beeldvorming die uiteindelijk ook door burgers klakkeloos kan worden overgenomen."

Esmeralda heeft nauw samengewerkt met de mensen die deze beeldvorming bepalen, wat het allemaal extra pijnlijk voor haar maakt. "Dit zijn ook gewoon mijn vrienden en dat emotioneert mij wel. Ik voel namelijk niet de mogelijkheid om stil te zijn over een letterlijke genocide, maar daardoor ligt mijn hoofd wel altijd op het hakblok."

Voetballer ontslagen

Ondanks haar grote bereik en het feit dat ze zich uitspreekt, vindt Esmeralda het vaak wel spannend om haar mening te delen. "Ik vind het ook heel erg eng en loop soms te trillen, voordat ik iets plaats." Toch laat ze zich daardoor niet tegenhouden. "Dit is alleen het minste wat ik kan doen. De Palestijnen hebben letterlijk gevraagd of we hen niet willen vergeten en hun verhalen willen delen met de rest van de wereld. Hoe kun je dit dan niet doen als je dit privilege hebt?"

Esmeralda's berichten op Instagram worden door velen gezien en dus ook massaal gedeeld. Zo ook door een bekende voetballer die onlangs zijn plek bij een voetbalclub is verloren, nadat hij een post van haar deelde waarin 'Dit is een genocide' stond. "Toen ik dit nieuws hoorde, heb ik twee dagen lang gehuild en overgegeven", zegt ze. Esmeralda vindt het oneerlijk dat mensen van kleur zomaar ontslagen kunnen worden wanneer zij zich uitspreken. "Dit geldt niet voor mensen die pro-Israël zijn." Toch weert dit haar niet af van de strijd die ze voert en haalt ze veel kracht uit het gevecht dat haar Surinaamse voorouders hebben moeten voeren. "Als je onderdrukt wordt, moet je altijd vechten voor je vrijheid. Dit hebben mijn voorouders moeten doen, maar dat moeten de Palestijnen nu ook. Er is geen diplomatieke manier om hieruit te komen, want zonder strijd is er geen bevrijding."

Diverse redacties nodig

Zelf vreest Esmeralda niet voor de gevolgen die haar berichten op haar carrière kunnen hebben. Ze zegt ook wel vrede te hebben met de consequenties, omdat ze zich gedragen voelt door haar community en haar voorouders. "Ik kom precies terecht op de plek waar ik moet zijn. Het is meer dan ooit nodig om redacties met redacties met meer diversiteit in het medialandschap te hebben."

De styliste is van mening dat de gekleurde gemeenschap haar kracht terug kan pakken. Er zijn namelijk veel platforms opgezet door mensen van kleur die zich uitspreken. “Ook op Instagram kunnen we verandering brengen en onze stemmen wel laten horen. Als we duidelijk laten zien dat we de huidige media niet meer consumeren, omdat zij ons toch niet horen - en een hele doelgroep missen - dan brengen we daadwerkelijk verandering."

Ster advertentie
Ster advertentie