Ook voor deze struggles kun je bij een psycholoog terecht
- News
- Ook voor deze struggles kun je bij een psycholoog terecht
De meeste mensen vinden het vrij normaal om naar een psycholoog te gaan. Tenminste, wanneer anderen dat doen. 'Het is niks voor mij' of 'Ik heb dat niet nodig', zijn vaak gehoorde uitspraken. Maar naar een psycholoog stappen hoeft lang niet altijd te betekenen dat je zwaar depressief bent. En het hoeft al helemaal geen teken van zwakte te zijn. Het is juist heel belangrijk om bij 'onschuldige' klachten op tijd hulp te zoeken. Met een ontstoken wond of gekneusde enkel blijf je ook geen weken rondlopen, toch?
"Mensen blijven heel lang rondlopen met psychische klachten, maar dan wordt het alleen maar erger."
moeilijke stap
Najla is psycholoog en heeft een eigen YouTube-kanaal waarop ze filmpjes post met informatie en adviezen met betrekking tot psychische klachten. Via haar kanaal krijgt ze veel berichtjes van jongeren die om hulp vragen. Zij durven niet naar een psycholoog te stappen en vinden het makkelijker om online over hun problemen te praten. Maar waarom is dit dan zo lastig? Najla legt uit dat het te maken heeft met het erkennen van het feit dat er iets mis is. Bij fysieke klachten is dat veel makkelijker. "Als je je knie gekneusd hebt, is er geen schaamte om naar de huisarts te gaan. Maar als het over psychische problemen gaat, is dat voor veel mensen lastiger."
"Het kan heel lastig zijn om tegen een vreemde te vertellen over je psychische problemen."
Hoe werkt het dan?
Als je graag een psycholoog wilt spreken, heb je een doorverwijzing van je huisarts nodig. Daarnaast heeft ook elke huisartspraktijk een praktijkondersteuner van de GGZ. Die biedt kortdurende hulp. Daar kun je gratis een aantal gesprekken mee voeren. Als je meer hulp nodig hebt, kan die praktijkondersteuner dat bespreken met je huisarts en dan kan die je vervolgens doorverwijzen naar de juiste behandelaar.
OOK HIERVOOR KUN JE HULP ZOEKEN
Zo'n praktijkondersteuner of psycholoog kan je bij meer dingen helpen dan je denkt. Ook bij - op het eerste gezicht - 'onschuldige' klachten waarvan je denkt dat je ze zelf op hoort te lossen. "Bijvoorbeeld bij slaapproblemen of eetproblemen. Dat kunnen eetbuien zijn of juist overmatig bezig zijn met gezond eten. Ook wanneer je thuis vaak hele erge ruzie hebt met je ouders en je hier last van hebt, kun je bij een psycholoog terecht", vertelt Najla.
Wist je dat je ook voor de volgende dingen bij een psycholoog terecht kan?
Onzekerheid over je gewicht - Agressieproblemen - Concentratieproblemen - Paniekaanvallen - Faalangst - Moeite met contact leggen - Niet lekker in je vel zitten - Nachtmerries - Moeite met beroepskeuze - Uit de kast komen - Perfectionisme - Gepest worden - Rouwen - Willen stoppen met roken of drinken - Stress - Stotteren - Hoogbegaafd zijn
Wat gaat zo iemand eraan doen?
Een psycholoog kan je op verschillende manieren helpen met dit soort problemen. Als je last hebt van ruzie thuis, kan hij of zij je bijvoorbeeld inzicht geven in je eigen gedrag en verwachtingen. Hierdoor kan je eventueel dingen aanpassen die uiteindelijk de situatie kunnen veranderen. Een psycholoog kan je ook handige praktische tips geven, bijvoorbeeld om minder te piekeren of voor een beter avondritueel.
geen klik
Heb je geen klik met je psycholoog? Bespreek het met hem of haar! "Ik weet dat ik voor de ene persoon meer passend ben dan voor de ander. Ik zie dat niet persoonlijk", vertelt Najla. Wees dus niet bang om dit eerlijk te zeggen, zodat je opzoek kan naar iemand die jou beter kan helpen.
#OPENUP
Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.
Lees ook
FunX
Dit is waarom je beter niet kan beginnen aan goede voornemens in januariFunX
Bye 2024, hello 2025: dít gaat er allemaal voor jou veranderen vanaf 1 januariFunX
Sluit het jaar af met je favoriete hits in de XChart Top 100FunX
Quincy Promes over zijn neefje Topperig: "We hebben veel tracks samen gemaakt"