FunX

Alia: "Als je een beperking hebt, hoor je er blijkbaar nog steeds niet bij"

foto: Facebook: Alia Jarboue
  1. Newschevron right
  2. Alia: "Als je een beperking hebt, hoor je er blijkbaar nog steeds niet bij"

Alia uit Helmond is er helemaal klaar mee dat mensen met een beperking blijkbaar nog steeds niet volledig worden geaccepteerd. Zelf is ze slechtziend en krijgt ze veel bewondering voor het feit dat ze desondanks goed bezig is met haar eigen stichting. Maar ondertussen merkt ze keer op keer dat ze door haar beperking anders wordt behandeld of wordt buitengesloten. In Jouw Stad vertelt ze aan Tannaz haar verhaal. "Het is hypocriet gedrag."

"Wat is er aan mij anders dan aan iemand zonder beperking? Toch word ik erop afgewezen. Het is continu. Dagelijks voer ik die strijd."

Facebookbericht

De trigger om haar frustraties te uiten, was een bericht dat Alia tegenkwam in een Facebookgroep. Daarin vertelde een dame dat ze een jongen had leren kennen, maar dat haar vader hem niet goedkeurde wegens zijn beperking. In de onderstaande reacties gaven veel mensen de vader gelijk. Een iemand schreef zelfs: "Stel het was andersom, dan zou je vader smeken bij die mensen." Dat raakte Alia. "Dat kwam zo hard binnen. Ik was zo sprakeloos. Toen heb ik zelf een topic geopend waarin ik zei dat ik er dan blijkbaar ook nooit bij zal horen."

Alia: ‘Als je een handicap hebt, dan hoor je er niet bij’

Genegeerd

Wat Alia zo boos maakt, is dat ze in haar gezicht te horen krijgt dat ze 'zo goed bezig is', maar dat ze uit het gedrag van mensen opmaakt dat ze niet wordt geaccepteerd. "Je wordt genegeerd. Als ik met iemand anders loop, praten ze over mij met degene die bij me loopt. Onder het bericht las ik ook allerlei reacties waaruit blijkt dat ik er blijkbaar niet bijhoor. Hoe geloofwaardig is het dan dat we allemaal gelijkwaardig behandeld moeten worden?"

Perfecte plaatje
Volgens Alia speelt social media een grote rol bij dit probleem. "We hebben door social media en de druk van de maatschappij zo'n perfect beeld gecreëerd. En als je een handicap hebt, op wat voor gebied dan ook, dan doe je gewoon niet mee. Dan word je uitgesloten. Ik denk echt dat we van dat perfecte beeld af moeten." Een goede stap zou volgens haar zijn als mensen vaker het gesprek aangaan met mensen met een beperking. "Praat met ons! Ga het gesprek aan. Wees niet bang dat je dan iemand kwetst. We willen gewoon geaccepteerd worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie