FunX

Verborgen armoede onder jongeren: Journalist Hadjar vraagt aandacht voor dit serieuze probleem

  1. Newschevron right
  2. Verborgen armoede onder jongeren: Journalist Hadjar vraagt aandacht voor dit serieuze probleem

Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de jongeren rond de 25 jaar niet zelfstandig kan rondkomen. Al werken ze keihard en investeren ze tijd en geld in hun eigen ontwikkeling, voor veel jongeren blijft het aan het einde van de maand lastig om rond te komen. En dan kom je voor dilemma's te staan als: lopen of zwartrijden? Bij wie schuif ik aan voor het avondeten? En hoe zie ik er toch succesvol uit op netwerkfeestjes?

Iemand die deze situatie maar al te goed kent is Hadjar Benmiloud. Deze journaliste kwam flink in de financiële problemen te zitten door een opeenstapeling van gebeurtenissen. Inmiddels is zij er weer helemaal bovenop gekomen en nu wil ze dat er meer aandacht komt voor deze onzichtbare vorm van armoede. Hadjar is daarom bezig met een artikel voor het gerenommeerde Amerikaanse dagblad The New York Times en deed bij FunX een oproep aan alle lotgenoten.

"Ik weet dat heel veel mensen om me heen het probleem hebben. Ik zie het ook, maar niemand zegt het tegen elkaar."

Hadjars verhaal

Hadjar raakte iets meer dan jaar geleden haar grootste opdrachtgever kwijt door contractbreuk. Zelfs met de reserves die ze als zzp'er had weten op te bouwen, redde ze het niet. "En dan kan je aankloppen bij de bijstand, maar dat is 930 euro per maand. Ik weet niet of er jongeren zijn die daarvan kunnen rondkomen, maar dat is heel lastig. Zeker met de huurprijzen van nu." Wat volgde was heel veel stress: "Alles wordt een soort management: hoe je aan eten gaat komen, hoe je je rekeningen moet betalen... Niks is vanzelfsprekend als je niet genoeg geld hebt."

"Ik heb geen familie of ouders waar ik kan aankloppen om geld te lenen of die even een koophuis voor me regelen. Ik ben helemaal afhankelijk van wat ik zelf regel."

Uiteindelijk lukte het haar om via de Kamer van Koophandel een uitkering voor ondernemers te krijgen en daarbij kreeg ze ook een coach om haar weer op weg te helpen. Deze persoon, waarmee ze zelf "veel geluk" zegt te hebben gehad, heeft haar door de moeilijke tijden heen gesleept.

schaamte

Wanneer je altijd te horen hebt gekregen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je succes en het dan toch allemaal niet zo rooskleurig blijkt te zijn, komt er ook een gevoel van schaamte bij kijken. "Het probleem is gewoon dat als je als millennial in financiële problemen terechtkomt, het heel moeilijk is om niet in een vicieuze cirkel terecht te komen." Volgens Hadjar willen deze jongeren niet aan hun omgeving laten zien dat ze financiële problemen hebben. Ze voelen zichzelf verantwoordelijk om zelf hun problemen op te lossen. Hoe ze dat doen? Door succes uit te stralen.

"Stel je bent een zzp'er die niet rond kan komen, dan ga je op zoek naar nieuwe opdrachtgevers. Dan ga je niet tegen hen zeggen dat je niet rondkomt, maar dat je je juist beter hebt ontwikkeld dan ooit."

Help HAdjar

Herken jij je in dit verhaal en wil jij Hadjar helpen met haar artikel voor de New York Times? De journaliste zoekt nog lotgenoten die ze mag interviewen om zo het probleem internationaal op de kaart te zetten. Je kunt een mailtje sturen naar hadjar@vileine.com

Ster advertentie
Ster advertentie