FunX

Maartje (24) is vrijwilliger op de Westelijke Jordaanoever: "Wil Palestijnse boeren beschermen"

foto: Screenshot NOS
  1. Newschevron right
  2. Maartje (24) is vrijwilliger op de Westelijke Jordaanoever: "Wil Palestijnse boeren beschermen"

In de afgelopen tien jaar is Maartje (24) drie keer in de Westelijke Jordaanoever geweest als vrijwilliger om de Palestijnse boeren te helpen bij Tent of Nations. Samen met andere vrijwilligers zet Maartje zich in om de boerderijen op de Westelijke Jordaanoever te beschermen tegen het geweld van de Israëlische kolonisten. Ze vertelt aan Gilly hoe dit precies in zijn werk gaat en hoe je op verschillende manieren je steentje bij kan dragen.

Bescherming van Palestijnse boeren op Westelijke Jordaanoever

Er wordt steeds meer land ingenomen op de Westelijke Jordaanoever en dat doen kolonisten door druk uit te oefenen op de Palestijnse boeren. Door middel van geweld hopen ze de boeren weg te kunnen jagen en hun land in te nemen. Vrijwilligers zoals Maartje kunnen hier een stokje voor steken door de boeren te beschermen. De studente is voor de derde keer naar de Westelijke Jordaanoever afgereisd en zet zich in voor Tent of Nations, een Palestijnse boerderij. "Het gaat er eigenlijk om dat er internationale aanwezigheid is op de boerderijen, zodat we de Palestijnen enigszins kunnen beschermen tegen intimidatie van Israëlische kolonisten op het land", vertelt Maartje. De eigenaren van de boerderij waar ze werkt, hebben continu te maken met geweld van de kolonisten. "Ze krijgen te maken met brandstichting, diefstal en vernielingen en er is niemand die hen komt helpen. Zij staan er helemaal alleen voor in deze afschuwelijke situaties." Daarbij vertelt ze dat de angst onder de mensen van Bethlehem groeit. "In de straten van Bethlehem zie je dat de hopeloosheid, vermoeidheid en angst alleen maar toeneemt. Wat gebeurt er na Gaza? Gaat dit dan ook in de Westbank gebeuren?", vraagt Maartje zich af.

Video niet beschikbaar

Maartjes ervaringen dichtbij Gaza

Het grootste verschil tussen Maartjes bezoek nu en een aantal jaren geleden is het feit dat ze constant vliegtuigen en bommen hoort. "Gaza zit 43 kilometer verderop en ik hoor constant vliegtuigen die over en weer vliegen naar Gaza. Ze komen terug om te herladen en gaan weer naar Gaza om het land te bombarderen." Ze vertelt dat ze de bommen duidelijk af hoort gaan en dat is iets wat ze voorgaande jaren niet constant meekreeg. Toch zijn er ook nog dingen hetzelfde gebleven vertelt Maartje. "Het geweld in de Westbank door zowel het Israëlische leger als de kolonisten dat is iets wat ver voor 7 oktober al gaande was. Het het geweld is toegenomen, maar dit is iets waar Palestijnen al tientallen jaren mee kampen", meent Maartje.

foto: Privéfoto Maartje

Maartje helpt de Palestijnse boeren - Westelijke Jordaanoever

Wat kun je doen om de Palestijnen te helpen?

Maartje zegt dat ze zelf ook weleens het gevoel heeft gehad dat ze zich machteloos voelde en iets wilde betekenen voor de Palestijnen. "Dat vind ik het mooie aan activisme, want je kan het uiten in zoveel verschillende vormen. Dus ik zou zeggen: vind iets wat echt bij jou past. Ik voel al solidariteit als ik een sticker van de Palestijnse vlag op een lantaarnpaal zie bijvoorbeeld." Maartje geeft als tip dat je je kan informeren over de situatie en je op verschillende manieren je steentje kan bijdragen. Zo zegt ze: "Boycot, ga naar protesten, mail politici over de situatie, deel foto's en video's online of draag de Palestijnse Keffiyeh om je schouders. Zoek iets wat bij jou past, want met jouw activisme moedig je ook andere mensen aan om zich te blijven inzetten en om de discussie levend te houden."

Ster advertentie
Ster advertentie