FunX

Dit is waarom het belangrijk is dat 1 juli een nationale herdenkingsdag wordt

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Dit is waarom het belangrijk is dat 1 juli een nationale herdenkingsdag wordt

Op 1 juli is het weer tijd voor Keti Koti. Op deze dag herdenken velen in Nederland de afschaffing van de slavernij in 1873 in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Ook wordt de vrijheid gevierd Hoewel er steeds meer mensen in actie komen om de bewustwording rond Keti Koti te vergroten, is er nog steeds veel onwetendheid over het koloniale verleden van Nederland. Zo vragen velen zich af waarom er wordt stilgestaan bij iets wat 150 jaar geleden is afgeschaft. Gilly, Soraya en Axel vertellen aan FunX waarom het volgens hen van belang is om de slavernij te herdenken, op welke wijze de koloniale geschiedenis van Nederland hen heeft beïnvloed en hoe het verleden doorwerkt in het heden.

foto: FunX

Gilly

"De reden dat ik het belangrijk vind dat Keti Koti een nationale vrije dag wordt is omdat het ook met mijn eigen geschiedenis te maken heeft. Daarnaast is het slavernijverleden een stukje geschiedenis dat nog te weinig wordt verteld in Nederland en uiteindelijk hebben we er allemaal mee te maken.

De wijze waarop het slavernijverleden mij heeft beïnvloed heeft vooral te maken met hoe mijn voorouders in Suriname zijn terechtgekomen. Mijn betovergrootmoeder was als negenjarig meisje ontvoerd uit het toenmalige Nederlands-Indië en op de boot gezet naar Suriname. Andere familieleden zijn geronseld om in Suriname te gaan werken. Het verhaal van mijn voorouders vindt weliswaar plaats na de afschaffing van de slavernij, omdat ze als contractarbeiders naar Suriname werden gehaald, maar in werkelijkheid was het een verkapte vorm van slavernij.

Het onrecht dat velen uit de voormalige Nederlandse koloniën nog steeds ervaren in Nederland is direct te herleiden naar het slavernijverleden. Je wordt niet door iedereen beschouwd als volwaardige Nederlander. Ook moet je vaak veel harder je best doen om echt gezien te worden in de samenleving."

foto: FunX

Soraya

"Het slavernijverleden heeft zoveel invloed gehad op de hedendaagse maatschappij dat ik het belachelijk vind dat 1 juli geen vrije dag is. Er zijn zoveel mensen in Nederland die beïnvloed zijn door keuzes die in het verleden zijn gemaakt zijn en het effect van die op de maatschappij zoals we die vandaag de dag kennen. Een vrije dag is het minimale wat we kunnen doen om het slavernijverleden te herdenken.

Ik ben van Surinaamse komaf en mijn voorouders waren slachtoffers van de trans-Atlantische slavenhandel. Daarnaast ben ik een Zwarte vrouw in Nederland en ik denk dat iedere Zwarte persoon op de een of andere manier beïnvloed is door de slavernij.

Ook nu is er nog (institutioneel) racisme in Nederland. Als je over straat loopt, zie je zoveel gebouwen die zijn gebouwd met geld dat verdiend is met de handel in tot slaaf gemaakten. Er zijn zoveel systemen die toen zijn opgericht en eigenlijk nog steeds hetzelfde werken. Ook het feit dat veel afstammelingen van tot slaaf gemaakten structureel lager op de maatschappelijke ladder staan is nog altijd een probleem. Op die gebieden valt nog veel winst te behalen, denk ik."

foto: FunX

Axel

"Ik vind dat 1 juli niet alleen een vrije dag moet worden voor Surinamers en Caribische Nederlanders, maar voor alle Nederlanders. Mensen moeten weten wat deze speciale dag inhoudt en het zien als onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.

Mijn achternaam is een gegeven achternaam, dus daaraan zie je al dat ik een nazaat ben van tot slaaf gemaakte mensen. Het feit dat mijn ouders naar Nederland zijn gekomen, is een direct gevolg van kolonialisme. Daarnaast heeft het slavernijverleden ook indirecte gevolgen op nazaten van tot slaaf gemaakten, zoals de manier waarop er naar je wordt gekeken in de Nederlandse samenleving.

We zien nog steeds hoe het verleden doorwerkt in het heden. Institutioneel racisme bij bedrijven en overheidsinstellingen. De Nederlandse staat heeft veel voordeel gehad van de slavernij en dus meer welvaart dan de voormalige koloniën. Witte Nederlanders hebben eeuwenlang geleerd dat ze superieur zijn en veel systemen zijn daarop gebaseerd. Wat kinderen over de koloniale geschiedenis van Nederland leren op school is niet de volledige waarheid en dat moet zeker veranderen."

#1julivrij

Op 1 juli 1873 (formeel op 1 juli 1863) werd de slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Jaarlijks wordt tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden en zijn de oorzaak van de huidige ongelijkheid in de samenleving. Daarom zou iedereen een vrije dag moeten krijgen op 1 juli. Krijg jij nog geen vrij? Kom met ons in actie en stuur een brief naar de CDA-fractie. Meer informatie vind je op FunX.nl/1juli.

Ster advertentie
Ster advertentie