FunX

Peggy Bouva: "30 juni staat in het teken van Kabra Neti: de dag van de rouw"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Peggy Bouva: "30 juni staat in het teken van Kabra Neti: de dag van de rouw"

Vandaag vond er een panelgesprek plaats op het Albeda college over Keti Koti en het belang van een vrije dag op 1 juli. Politicus en activist Larissa Vlieger heeft dit evenement georganiseerd in samenwerking met het programmabureau van Albeda, Stichting Tout Lui Faut en FunX. Peggy Bouva was een van sprekers die aanwezig was en vertelde over Kabra Neti (30 juni), de dag van de rouw. Ook maakte ze duidelijk waarom deze dag zo belangrijk is.

Rouwdag

"Voor ons is 30 juni een hele belangrijke dag, omdat dat eigenlijk wordt gezien als dé herdenkingsdag van de voorouders. Dus niet een dag waarbij je uitbundig aan het vieren bent, maar juist een dag waarbij je in de rouw bent. Je draagt dan traditionele klederdracht in de kleuren wit, donkerblauw en grijs. De dag wordt dan altijd afgesloten met een herdenkingsdienst voor de voorouders en er worden ook liederen gezongen die wij normaal gesproken zingen wanneer iemand overleden is", aldus Peggy.

Peggy legde uit waarom het vandaag de dag juist zo belangrijk is om deze rouwdag te hebben. "Onze tot slaaf gemaakte voorouders hadden de ruimte niet om te rouwen over wat er is gebeurd. Er stierven heel veel mensen, onder wie kinderen en men moest al snel weer door met de dagelijkse gang van zaken, zoals werken op het veld. Dus men had hele beperkte mogelijkheden om te rouwen. Op het moment dat de mensen officieel vrij werden verklaard na 1873 zijn ze meer aandacht gaan besteden aan het moment waarop iemand overlijdt. Er kwamen uitgebreidere diensten, traditionele klederdracht, het dragen hoofdoeken en er werden liederen gezongen. Het is heel belangrijk voor het Surinaamse rouwproces dat er minimaal een week wordt gerouwd samen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kabra Neti

Ze gaf aan dat mensen het nu ook belangrijker gaan vinden om de voorouders uit het verleden te benoemen in het gebed om het een plekje te geven en om stil te staan bij het ernstige leed van drie generaties terug. De organisatie genaamd Kabra Neti voert vanvond een publiekelijke rouwdienst uit. Kabra staat voor de voorouders die zijn heengegaan. Peggy vertelde waarom dit ook belangrijk is voor Rotterdammers. "Wij delen een gemeenschappelijk geschiedenis waarin Rotterdam een groot aandeel heeft gehad. Daarom is het goed als zij hier nu ook onderdeel van zijn, als ze hier interesse in hebben. Dan zien ze ook hoe zo'n avond verloopt en we heten jullie allemaal welkom vanavond."

Slavenhandel Rotterdam

Rotterdam heeft samen met de gemeente Dordrecht en een deel van Rijnmond een hele grote invloed gehad op de slavenhandel. Ze waren verantwoordelijk voor 15,7 procent van de slavenhandel en de opbrengsten hiervan dienden als startkapitaal voor de West-Indische Compagnie, aldus Peggy. Ze vertelde dat niet alleen rijkere families hiervan profiteerden, maar ook de arbeiders in Rotterdam, want de slavenhandel zorgde ook voor werkgelegenheid. "Het leverde ook weer heel veel nieuwe producten op die hier werden verkocht en daar verdienden ze ook weer heel veel geld aan. Denk aan koffie, cacao en suiker. Alle producten die van de plantages kwamen."

Excuses

Morgen gaat koning Willem-Alexander iets zeggen over excuses voor het slavernijverleden tijdens de viering van Keti Koti. "Het zou heel bijzonder zijn als de koning der Nederlanden, de staat, het instituut en alles wat daarbij hoort, excuses zou maken voor het slavernijverleden. Ik vind het heel belangrijk dat Rutte nu al excuses heeft gemaakt en heeft aangegeven dat dit een start is en dat er een vervolg komt. Dat gaan we dan samen uitwerken. De koning heeft nu ook onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van het koningshuis in de slavenhandel. Dat was ook al echt bekend in het archief, maar hij gaat dat nu ook echt uitspreken. Ja, daar is het nu wel echt tijd voor. Ik krijg er nu kippenvel van."

Panelgesprek

Een van de panelleden deelde de mening van Peggy over het belang van deze dag. "Je hoopt dat iedereen ook voelt of gaat voelen waarom dit zo belangrijk is. Het is geen sprookje, maar daadwerkelijk gebeurd. Heel Rotterdam staat vol met kenmerken, beelden en teksten die allemaal iets zeggen over wie wij zijn en waarom wij hier vandaag met zijn allen mogen zitten." Een ander panellid vertelde dat ze het een leerzame dag vond en zegt: "De voorouders hebben het heel moeilijk gehad en niemand kan zich nu nog voorstellen wat zij hebben doorgemaakt. Het stopt niet. De pijn leeft gewoon door van generatie op generatie, dus het blijft een belangrijk onderwerp. Je merkt het nog in je dagelijks leven door middel van racisme en discriminatie. Ik hoop dat het uiteindelijk stopt als er nog meer aandacht voor komt."

Ster advertentie
Ster advertentie