FunX

Adnan zette zich in voor excuses voor Srebrenica: "Op school leer je er niks over"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Adnan zette zich in voor excuses voor Srebrenica: "Op school leer je er niks over"

In Bosnië vond in 1995 een vreselijke genocide plaats. Binnen enkele dagen werden in Srebrenica meer dan 8000 moslimmannen en -jongens vermoord. Nederlandse troepen moesten de Bosnische enclave beschermen, maar faalden daarin. Adnan van SrebrenicaNL zet zich al lange tijd in om meer aandacht te vragen voor de genocide in Srebrenica. De Nederlandse regering heeft vandaag na 27 jaar excuses aangeboden voor de vreselijke gebeurtenissen. In gesprek met Sander en Vonneke legt Adnan uit waarom de excuses van de regering van belang zijn.

Nederlandse regering zegt sorry voor genocide in Srebrenica

Niet op school geleerd

Niet iedereen is bekend met de genocide van Srebrenica. Dat komt onder meer doordat er op Nederlandse scholen weinig aandacht aan wordt besteed. Maar hoe kan het dat de gebeurtenissen niet standaard op iedere school behandeld worden? "Dat is heel simpel", zegt Adnan, die zelf ook werkzaam is in het onderwijs als geschiedenisdocent. "Als ik er les over wil geven, moet het vanuit mijn eigen initiatief komen."

Regeringen willen op school zo min mogelijk aandacht besteden aan hun eigen fouten. "Dat is met elke zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Waarom zou je slecht over jezelf praten als je ook over goede zaken kan praten? Slechte zaken worden niet altijd behandeld, vooral niet als er geen erkenning voor is."

Quote

Het is zeker nog niet klaar nu.

Adnan

Wat gebeurde er in Srebrenica?

In Bosnië vond in 1995 een vreselijke genocide plaats. Binnen enkele dagen werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens vermoord. Ook in de Nederlandse geschiedenis is dit een zwarte bladzijde, aangezien Nederlandse troepen de Bosnische enclave moesten beschermen en daarin faalden.

Veel Bosnische moslims (Bosniakken) vluchtten tijdens de oorlog in Joegoslavië naar de stad Srebrenica, omdat de Verenigde Naties de stad had uitgeroepen tot 'veilig gebied’. In Srebrenica moesten Nederlandse VN-militairen, toen bekend als Dutchbatters, het gebied en de Bosnische moslims beschermen tegen de Bosnisch-Servische troepen. Dutchbat faalde daarin en het gebied werd ingenomen. Veel mannen en jongens sloegen na de val van Srebrenica op 11 juni 1995 op de vlucht. De overgebleven mannen en jongens werden met hulp van Dutchbat gescheiden van de vrouwen, kinderen en ouderen. Hierna werden ze gedeporteerd en vervolgens geëxecuteerd door de Serviërs.

Dit is pas het begin

De excuses van de regering zet de deur wat verder open voor het behandelen van het onderwerp op scholen. Adnan is blij met de erkenning, maar benadrukt dat dit pas het begin is. "Ze zeggen dat we nu het hoofdstuk kunnen afsluiten, maar het is zeker niet klaar nu. We moeten ons nu juist sterk maken en dit een belangrijke plek geven in de Nederlandse geschiedenis. Het is belangrijk om samen het dialoog te voeren en te bespreken hoe we voortaan met zulke politieke kwesties moeten omgaan."

Je kunt in de politiek enkel dingen afdwingen als de gebeurtenissen rondom een onderwerp erkend zijn. Met de excuses van de regering is dat nu in ieder geval gebeurd. "Dit is dus een stap in de goede richting, maar het is nu van belang om door te gaan en het gesprek met elkaar te blijven voeren."

Herdenking

Adnan was vandaag aanwezig op het Malieveld in Den Haag, waar de herdenking van de slachtoffers van de genocide plaatsvond. "Er was zoals altijd veel verdriet. De gebeurtenissen hebben nog steeds veel impact op de Bosnische gemeenschap. Heel veel mensen denken er liever niet aan terug. Maar als ze dat niet doen, worden de gebeurtenissen vergeten en dat wil men al helemaal niet."

Ondanks het feit dat het aanbieden van excuses niks verandert aan de vreselijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, is het volgens Adnan wel van belang om aan een betere toekomst te kunnen werken. "Er hebben de afgelopen jaren veel politieke blunders plaatsgevonden omtrent Srebrenica. Langzaam maar zeker begint het balletje nu de goede kant op te rollen, waarbij je ziet dat steeds meer factoren met elkaar worden verbonden."

Ster advertentie
Ster advertentie