FunX

"Ach, één slok kan toch wel?" Hoe ga je om met micro-agressies tijdens de ramadan?

foto: shutterstock
  1. Newschevron right
  2. "Ach, één slok kan toch wel?" Hoe ga je om met micro-agressies tijdens de ramadan?

Als je deelneemt aan de ramadan krijg je wellicht van mensen die er weinig over weten allerlei vragen en opmerkingen over het vasten, bijvoorbeeld op school of op de werkvloer. Hoewel het soms goed bedoeld is, kan het ook vervelend zijn. Farah Ramezani, die expert is op het gebied van diversiteit en inclusie, schreef een LinkedIn-post over micro-agressies tijdens de ramadan en hoe je hiermee om kunt gaan. Aan FunX vertelt ze er meer over.

Micro-agressie

"Micro-agressie is een vorm van een uitsluitingsmechanisme", vertelt Farah, die zich in het dagelijks leven bezighoudt met het maken en geven van trainingen en advies over diversiteit en inclusie. "Het is een hele subtiele vorm van discriminatie." Opmerkingen als 'wat kan je goed Nederlands' of een vraag als 'waar kom je écht vandaan?', zijn enkele voorbeelden.

Vaak is de intentie van degene die de micro-agressie uit niet per se slecht, maar toch kan het schadelijk zijn. "Het gaat erom waar het naar verwijst: het wereldbeeld dat erachter steekt. Negen van de tien keer is zo'n opmerking niet vervelend bedoeld, maar het is wel belangrijk om bewust te zijn van bepaalde stereotype beelden en vooroordelen die we hebben. "

Vervelende opmerkingen tijdens de ramadan

Als je vast tijdens de ramadan, kun je te maken krijgen met onbegrip, ongevoelige reacties en ook micro-agressie. Farah noemt enkele voorbeelden. "Ongepaste opmerkingen over eten en drinken, zoals: 'Ach, één slokje kan toch wel?' of 'Je bent gek dat je dit doet'." Ook kunnen mensen het onbewuste vooroordeel hebben dat je tijdens de ramadan lui en onproductief bent. Of dat je de hele dag chagrijnig bent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reageren

Hoe kun je het beste reageren in zulke situaties? "Dat is natuurlijk voor iedereen anders", zegt Farah. De één heeft er misschien helemaal geen moeite mee, terwijl de ander micro-agressie wel als kwetsend ervaart. "Vind je het vervelend, vraag dan wat diegene met zo'n opmerking bedoelt. Misschien komt er een uitleg die je niet verwacht. Openheid naar elkaar is essentieel."

Doe jij niet mee aan de ramadan, maar iemand uit je omgeving wel en wil je diegene supporten? Dan heeft Farah een tip voor je. "Wat ik heel tof vind, is als mensen mij succes wensen en interesse tonen."

Ster advertentie
Ster advertentie