FunX

Rajae (25) maakte de aardbeving in Agadir mee: "Mijn vader schreeuwde dat we snel naar buiten moesten"

foto: FunXfoto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Rajae (25) maakte de aardbeving in Agadir mee: "Mijn vader schreeuwde dat we snel naar buiten moesten"

"Dit was het engste dat ik ooit in mijn leven heb meegemaakt. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet echt geloven", vertelt de 25-jarige Rajae Liesfi die momenteel op vakantie is in Agadir over de aardbeving van afgelopen nacht. Ook Sarah vertelt haar verhaal over deze bizarre nacht in Marokko aan FunX: "Overal waar je keek was chaos en blinde paniek."

Zenzal

Rajae's was samen met haar ouders, broertje en neefje op vakantie in Agadir toen de aardbeving toesloeg. "Vlak voordat het allemaal begon, liepen we terug naar ons hotel. Daar was een show bezig met Marokkaanse muziek en dansers. Ik weet niet of dat je iets zegt, maar dat heeft allerlei toeters, bellen. Er was een enorme groep mensen aan het meezingen en dansen." Rajae vertelt dat de sfeer magisch was en veel te gezellig om gelijk terug te gaan naar de hotelkamers.

Toen Rajae samen met haar familie plaatsnam op een bankje, voelden ze de eerste trillingen. Eerst dacht ze dat het de band en de dansende mensen waren die de grond deden trillen, maar dat duurde niet lang. "Ik voelde opeens dingetjes op mijn hoofd vallen en toen ik omhoog keek, zag ik het plafond schudden en de lampen heen en weer gaan. Voordat ik het wist schreeuwden mensen 'Zenzal! Zenzal!', wat aardbeving betekent in het Darija (Marokkaans-Arabische spreektaal, red.)"

In het hotel waar Rajae verbleef, waren veel niet-Arabische toeristen en al snel ontstond er blinde paniek. "Ik was in shock en had geen idee wat ik moest doen of waar ik naartoe moest. Totdat ik mijn vader hoorde schreeuwen: 'Naar buiten! Nu!'" Gelukkig lukte het hen om met z'n allen veilig naar buiten te gaan.

Geluk bij een ongeluk

Eenmaal buiten het hotel daalde het besef van wat er zojuist allemaal was gebeurd. "We zagen overal mensen die half aangekleed waren. Mensen op blote voeten, met open tassen. Ouderen in hun badjassen die begeleid werden door het hotelpersoneel. Iedereen was overstuur en in de war. Ik was er zelf zo erg van geschrokken dat ik niet eens met de veiligheid van mijn ouders bezig was geweest. Je bent op dat moment alleen aan het overleven." Alle hotelgasten kregen de instructies om zo ver mogelijk van het hotel af te staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Artsen Zonder Grenzen

Urenlang staan Rajae en haar familie buiten te wachten totdat ze meer weten over de situatie. "Het was heel emotioneel, maar dat werkt ergens ook verbroederend. Mensen vroegen aan elkaar of ze oké waren, of ze elkaar konden helpen. Het voelde alsof we allemaal familie van elkaar waren" Als ze rond 4 uur 's ochtends, ruim vijf uur na de grote beving, terug mogen naar de hotelkamers, zien ze alle schade. "Kapotte meubelstukken en glas overal. Grote scheuren in de muren en wolken van stof. Het leek alsof we door een andere wereld liepen. Ik ging terug naar de plek waar we zaten, maar er was maar weinig van over", zegt Rajae terwijl ze hoorbaar emotioneel wordt. "Mijn familie en ik geloven heel erg in het lot en in dat er een plan is voor iedereen. Mijn vader werkt voor Artsen Zonder Grenzen en hij is direct met zijn collega's hier aan de slag gegaan om een centrale post op te zetten. Op die manier kunnen ze snel medicijnen en andere middelen van Nederland en andere plekken naar hier krijgen."

Marokkaans elftal

Rajae vertelt over hoe blij ze was toen ze erachter kwam dat het Marokkaans elftal een wedstrijd zou spelen in Agadir, precies in de periode dat ze daar ook zouden zijn. "Ik ben dagenlang bezig geweest met kaartjes regelen, een nieuw voetbalshirt halen, de reis naar het stadion boeken. Ik keek er echt heel erg naar uit. En dan zie ik vandaag op Instagram dat de wedstrijd is afgelast en dat alle spelers bloed aan het doneren zijn. Dat raakt me echt, hoe iedereen nu samenkomt." Later vandaag zullen haar moeder en zijzelf ook bloed gaan doneren. "We zouden kunnen vluchten naar het noorden, of terug kunnen gaan naar Nederland, maar zo zitten mijn ouders niet in elkaar. Mijn vader is precies waar hij nu moet zijn en ik ben heel erg trots op hem. Mijn ouders leren ons dat we altijd moeten doen wat we kunnen om te helpen. Dat geeft je kracht."

foto: FunX

Vakantie

Sarah en haar broers Younes en Taoufik komen uit Brussel en ook zij waren op vakantie in Marrakesh. Op Instagram hebben Younes en Sarah samen het populaire account official.islam.reminders, waar ze tips, motivatie en inspiratie delen op het gebied van geloofsbelijdenis. Met hun andere broer waren ze op vakantie om te vieren dat Sarah net haar herexamens achter de rug had.

"We waren gisteravond op zo'n heel druk stadsplein toen de gebedstijd voor Isha werd omgeroepen. Nadat we klaar waren met bidden, besloten we van het plein weg te lopen, omdat het echt veel te druk was daar." Het drietal ging ergens bij een restaurantje zitten, waar ze opeens trillingen voelden. Kort daarna hoorden ze mensen schreeuwen en zagen ze glazen vallen. "Overal waar je keek was chaos en blinde paniek. Mensen vielen flauw. Ze gooiden hun slippers weg, zodat ze sneller konden rennen. Iedereen duwde elkaar en als je niet meebewoog lag je zo op de grond. Ik denk dat de aardbeving zelf misschien vijf minuten duurde, maar het voelde als een eeuwigheid."

Vogels

Alsof ze rondliepen op een filmset werden de beelden steeds extremer. "Je zag vogels snel wegvliegen en we zagen gebouwen omvallen en instorten. Je gelooft echt je eigen ogen niet. Als je liep voelde je alles zo erg trillen dat het leek alsof de grond zelf uit elkaar zou vallen. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt." Net als Rajae en haar familie, moesten Sarah en haar broers tot ongeveer 4 uur 's ochtends wachten, voordat ze naar hun hotelkamers mochten. "We zijn dankbaar dat we allemaal oké zijn. We blijven nog tot maandag hier, maar ik kijk er best naar uit om weer thuis te zijn."

Aardbeving Marokko

De zware aardbeving in Marokko vond op 8 september rond 23:00 uur lokale tijd plaats. Het epicentrum lag in het Atlasgebergte, zo'n 80 kilometer van Marrakesh. Het dodental is inmiddels gestegen naar 1305. Daarnaast zijn er zeker 1832 gewonden. Omdat er nog veel mensen onder het puin liggen, is de verwachting dat het dodental verder oploopt.

Ster advertentie
Ster advertentie