FunX

Super League start 'voetbaloorlog' tegen Champions League: hoe zit het precies?

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Super League start 'voetbaloorlog' tegen Champions League: hoe zit het precies?

Twaalf grote voetbalclubs uit Engeland, Spanje en Italië willen zo snel mogelijk beginnen met een nieuwe Europese competitie: de Super League. Ze willen niet meer meedoen aan de Champions League en daar is de Europese voetbalbond UEFA, de organisator van de Champions League, alles behalve blij mee. Een regelrechte voetbaloorlog, zo lijkt het. Voetbaljournalist Yordi Yamali vertelde er meer over in Start met Fernando.

Founding Clubs

Het idee is dat de zogenaamde 'Founding Clubs' in een afgesloten competitie gaan spelen. Op dit moment gaat het om twaalf clubs die bij het nieuwe project betrokken zijn en ingestemd hebben met de plannen: AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur. De verwachting is echter dat daar zeker nog drie clubs bij komen.

Clubs uit Engeland, Spanje en Italië, die zich nu willen kwalificeren voor de Champions League, moeten in de top vier eindigen van de eigen nationale competitie. Dat gaat voor de Super League anders zijn. Het is namelijk de bedoeling dat de vijftien Founding Clubs zich altijd zullen kwalificeren, ongeacht de resultaten in de eigen nationale competitie. Daarbij komen nog vijf clubs die zich wél op basis van de prestaties van het afgelopen seizoen in de nationale competitie kwalificeren.

Competitieopzet

De competitie zal vervolgens van start gaan in augustus, bestaande uit twee poules met ieder tien ploegen. De eerste drie clubs van iedere poule plaatsen zich voor de kwartfinales. De clubs die als vierde en vijfde eindigen, gaan dan nog in play-offs strijden om de resterende twee tickets. De wedstrijden in de knock-outfase zullen, net als in de Champions League en Europa League, bestaan uit een uit- en thuiswedstrijd. De finale, die eind mei gespeeld zal worden, wordt in één wedstrijd afgewerkt.

De Super League zorgt voor veel ophef in de voetbalwereld

Meer geld

Volgens Yordi ontstonden er eind jaren negentig al plannen voor een nieuwe Europese competitie. Maar sinds 2009 is dat plan steeds concreter geworden door de inzet van Florentino Pérez, de voorzitter van Real Madrid, die nu dus ook voorzitter zal worden van de Super League.

De belangrijkste reden? De Super League-deelnemers zijn niet blij met de nieuwe Champions League-opzet, die naar verwachting vandaag wordt gepresenteerd. Maar ook geld speelt een belangrijke rol. Zo krijgen de vijftien oprichters in ruil voor hun deelname een bedrag van 3,5 miljard euro om hun investeringsplannen te ondersteunen en de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Ook verwachten de oprichters een bedrag van 10 miljard euro te genereren gedurende de periode dat de clubs zich aan het project hebben verbonden. Hoe lang die periode is, is nog onduidelijk.

"Ze willen gewoon steeds meer geld. Persoonlijk vraag ik me af waar dat geld vandaan gaat komen", zegt Yordi. "Het lijkt mij niet dat dit initiatief goed gaat vallen bij zowel de supporters als de neutrale kijkers. Zo zal je waarschijnlijk weer een abonnement moeten afsluiten om dit te kunnen kijken. Dat zal allemaal niet goedkoop zijn. Het lijkt mij dat ze een stap te ver gaan."

Woede

Het plan voor de Super League heeft niet alleen voor veel woede gezorgd bij de UEFA, maar ook bij wereldvoetbalbond FIFA en de nationale bonden. "Dat kan dus ook nog hele gekke gevolgen hebben", vertelt Yordi.

In een officieel statement laat de UEFA weten wat de gevolgen voor de clubs zijn als zij mee zullen doen aan dit 'cynische project'. "De betrokken clubs zullen worden verbannen van iedere andere competitie op zowel nationaal en internationaal niveau. Ook kan hun spelers de kans ontzegd worden om hun nationale teams te vertegenwoordigen."

Over dat laatste legt Yordi uit dat landentoernooien, zoals het EK en WK, gerelateerd zijn aan de UEFA en FIFA. "Dat betekent dat je straks de allerbeste spelers zult missen op een WK. Dat is rampzalig voor het voetbal. Geen enkel mogelijk scenario kent hierin winnaars."

Nederlandse clubs?

Of er Nederlandse clubs mee zullen doen aan de Super League is nog niet bekend. "Met de huidige omstandigheden denk ik dat er eventueel maar één Nederlandse club is die kans maakt om uitgenodigd te worden", zegt Yordi, die denkt dat Ajax de grootste kans maakt.

De KNVB heeft in ieder geval al bekendgemaakt tegen de Super League te zijn. "De KNVB staat volledig achter dit statement van de UEFA, de Super League is niet in het belang van het Nederlands voetbal", liet de Nederlandse voetbalbond weten op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie