Lyon (24): "Op de ene plek ben ik te wit, op de ander te zwart"
- News
- Lyon (24): "Op de ene plek ben ik te wit, op de ander te zwart"
“Ik ben Venezolaans, Surinaams en Antilliaans, maar ik ben geboren in Nederland. Ik heb hierdoor het gevoel dat ik tussen de ‘buitenlandse’ en Nederlandse cultuur in zit. In de ogen van mijn geïmmigreerde familie ben ik een makamba, wat witte Nederlander betekent in het papiaments. Dit is omdat ik hier ben opgegroeid en hun taal niet spreek. Voor de Nederlanders ben ik een buitenlander vanwege mijn haar en huidskleur.
Het is een bijzonder gevoel om nergens echt bij te horen. Ik voel me niet helemaal thuis in Nederland, maar ik voel me ook niet echt Antilliaans. In mijn familie spraken ze altijd papiaments met elkaar, wat ik niet kon verstaan. Zat ik daar een beetje in een hoekje als de kaaskop. Aan de andere kant kom ik toch nog wel veel racisme tegen, dus voel me in de Nederlandse cultuur ook niet compleet thuis.
Voor mijn opleiding Audiovisual Media aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht, moet ik een film maken. Doordat ik merk dat veel mensen met hetzelfde gevoel struggelen als ik, heb ik besloten deze identiteitscrisis het onderwerp van mijn film te maken. De naam van de film is Makamba. In het verhaal laat ik zien hoeveel pijn het doet als je familie je te wit vindt, terwijl thuis eigenlijk een veilige plek zou moeten zijn. Ook wil ik heel erg het contrast benadrukken dat het personage op de ene plek te wit is en op de andere plek te zwart.
Het personage in mijn film is deels gebaseerd op mezelf. Het verhaal is niet precies hetzelfde, maar wel gelijk aan mijn eigen verhaal. Op de basisschool werd ik al gepest door mijn afro en huidskleur. Toen wilde ik gewoon zijn zoals mijn witte vrienden. Hierdoor plaatste ik mijn huidskleur vanaf een hele jonge leeftijd in een negatieve context. Door de jaren heen ben ik het wel langzamerhand gaan waarderen en ben ik trots geworden op mijn afkomst.
Ik denk dat er wel een oplossing is voor dit probleem. Het is belangrijk dat je familie begrijpt dat kinderen die in Nederland zijn geboren en opgegroeid misschien minder connectie voelen met de cultuur van hun ouders. Ook vind ik dat Nederlandse mensen minder racistisch moeten zijn en meer begrip moeten hebben voor tweede generatie allochtonen. Het zit hem in de kleine dingen, zoals aan iemands haar zitten. Ik denk dus wel dat het van beide kanten moet komen, van de Nederlanders en van de ‘buitenlanders’.”
- Lyon (24)
close up
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
Lees ook
FunX
Kimberly (23): "Ondanks mijn slechte thuissituatie heb ik nu een diploma en een eigen bedrijf"FunX
Özgür (22): “Bij de Marechaussee ben jij net zo sterk als de zwakste schakel in je groep”Close-up
Afranina (28): "Online deel ik ook wat er niet goed gaat, dat is belangrijk"Close-up
Xiang (29): "Het kostte tijd om mezelf en m'n naam te omarmen"