FunX

Gya is klaar met verjaardagsliedje 'Hanky Panky': "Het is heel neerbuigend"

foto: YouTube: 家宜GYA
  1. Newschevron right
  2. Gya is klaar met verjaardagsliedje 'Hanky Panky': "Het is heel neerbuigend"

Zong jij vroeger op school tijdens verjaardagen ook de zogenaamd Aziatische versie van Happy Birthday? Gya kan zich nog goed herinneren hoe heel de klas Hanky Panky Shanghai zong, maar ziet het liedje het liefst verdwijnen. In Start met Fernando vertelt ze waarom: "Het is misschien multicultureel bedoeld, maar het is superbeledigend voor de Aziatische community."

Gya vertelt waarom 'Hanky Panky Shanghai' niet meer kan

Geen grapje

Het verjaardagsliedje is onderdeel van een groter probleem, vertelt Gya. "In Nederland krijgen Aziatische mensen best veel te maken met discriminatie, maar er wordt weinig over gesproken, omdat het vaak wordt afgedaan als een grapje." Ook Hanky Panky zingen terwijl je spleetogen maakt met je vingers is voor sommigen misschien grappig bedoeld, maar voor mensen met een Aziatische achtergrond kan het heel kwetsend zijn. "Het is niet eens Chinees, maar gewoon een verzonnen taal. Dat is gewoon neerbuigend."

Niet meer zingen op school

Om haar statement duidelijk te maken, heeft Gya de track Hanky Panky uitgebracht. Daarin maakt ze duidelijk dat het liedje volgens haar niet meer op scholen gezongen zou moeten worden. "Bij oudere mensen zit het er al heel diep in, dat gaat misschien niet meer veranderen. Maar als we de kinderen educaten over welke onderwerpen wel en niet cool zijn, hoop ik dat ze inzien dat we moeten opkomen voor elkaar. Dat is m'n doel.

Haatreacties

Hoewel Gya veel steun ontvangt, vertelt ze ook enorm veel haatreacties te krijgen. "Daar ben ik best wel van geschrokken. Ik snap dat het een statement is, maar dat er zo wordt omgegaan met creatieve uitingen in Nederland, vind ik echt teleurstellend." Toch hoopt ze dat mensen haar boodschap begrijpen, zodat racisme tegenover de Aziatische gemeenschap beter besproken kan worden.

Gya is niet de enige die daarvoor strijdt. Ook de organisatie Asian Raisins en de Instagrampagina @broodjekaasmetsambal zetten zich hiervoor in. Zo lichtten zij afgelopen weekend nog een racistisch fragment uit Wie Is De Mol? uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie