CritiX: hoe bevooroordeeld ben jij?
- News
- CritiX: hoe bevooroordeeld ben jij?
De Franse filosoof Voltaire omschreef het vooroordeel ooit als ‘een mening zonder oordeel’. Grote denkers uit de geschiedenis tegenspreken is misschien niet netjes maar: is de definitie van Voltaire niet een béétje ingehaald door de actualiteit?
Een mening zonder oordeel?
De Engelse schrijver William Hazlitt omschreef vooroordelen als ‘de kinderen van onwetendheid’. Een mening zonder werkelijke kennis, dus. Deze mening kan betrekking hebben op van alles en is vaak gebaseerd op niets, behalve dan op aannames of op informatie die ‘van horen zeggen’ tot een persoon is gekomen. En eerlijk, zijn we niet allemaal bevooroordeeld?
Voordelen van vooroordelen
Vooroordelen maken dat je sneller beslissingen kunt nemen. Als we bij elke keuze in ons leven alle mogelijkheden zouden moeten overwegen, zouden we binnen de kortste keren doordraaien. Verder vormen vooroordelen een goede basis voor humor. Jörgen Raymann, Jandino Asporaat en Najib Amhali zijn maar een paar voorbeelden van hoe je in zalen vol krijgt door te spelen met vooroordelen.
Nadelen van vooroordelen
Vooroordelen zijn menselijk. Nog voor een eerste kennismaking hebben we -bewust of onbewust- vaak al een bepaald beeld van een persoon. Dat is niet erg en misschien zelfs handig, zoals hierboven besproken. Vervelend wordt het, wanneer we onze vooroordelen niet meer tegen het licht houden en ze blind als waarheid aannemen, soms zelfs ondanks bewijzen van het tegendeel.
Van vooroordeel naar racisme?
Waar vooroordelen niet meer in twijfel worden getrokken, veranderen ze in stereotypen. Nederlanders zijn gierig, Marokkanen stelen, Surinamers zijn lui en Antillianen eten alleen maar kip. Het veralgemeniseren van zulke stereotypen, werkt weer meer vooroordelen in de hand.
Het denken in zulke algemeenheden, stereotypen, homogene groepen en hokjes maakt je wereld overzichtelijk maar… Kan zo denken ook overslaan in racisme? Zo ja, wanneer dan? Zondagavond onderzoeken we tussen 20:00 en 22:00 het grijze gebied tussen vooroordeel en racisme in het CritiX Café. Discussieer hieronder vast mee!