Luis Tavares over met geld omgaan als kickbokser: "Ik hou van in mezelf investeren"
- News
- Luis Tavares over met geld omgaan als kickbokser: "Ik hou van in mezelf investeren"
In de FunX-podcast Stacken & Spenden gaat Defano Holwijn in gesprek met artiesten, influencers en andere rolmodellen over hun ervaringen op financieel gebied. Deze week spreekt hij met wereldkampioen kickboksen Luis Tavares. Ze hebben het over de keuzes die je moet maken als je voor een carrière als vechter wil gaan en Luis geeft tips voor vechters die het net als hij willen maken.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Moeilijk opvoedbare kinderen
Luis vertelt dat hij op hele jonge leeftijd al wist dat hij echt een talent had voor kickboksen, dus veel bijbaantjes heeft hij niet gehad. Zijn eerste baantje had hij pas toen hij 17 was en net klaar was met de havo, in een Rotterdamse DAKA Sport winkel. Vlak daarna ging de sportschool waar hij trainde samenwerken met een school voor moeilijk opvoedbare kinderen en werd hij gevraagd deze kinderen kickboksles te geven. "Ze waren twee, drie jaar jonger dan ik, dus dat was wel een taak. De eerste les keken ze me echt aan van 'Wie ben jij?'. De tweede les heb ik een paar kinderen echt een pak rammel gegeven. De derde les luisterden ze allemaal, haha. Uiteindelijk begon ik meer geld te verdienen met kickboksen zelf. Dat begon steeds beter te lopen. Bij DAKA Sport verdiende ik een kleine drie euro per uur, dus dat heb ik maar acht maanden volgehouden."
Financiële kant van kickboksen
Gelukkig had hij snel door hoe de financiële kant van kickboksen in elkaar zat. Hij keek daarvoor goed naar kickboksers die ouder en verder waren dan hij. "Als je echt het beeld krijgt van hoe moeilijk het allemaal is, kun je wel aan jezelf gaan twijfelen. Maar ik ging juist echt in mezelf investeren. Naast m'n trainingen, zelf ook trainen. Meters maken zodat ik zeker weet dat ik het ga redden. Dat heb ik altijd gedaan." Toch heeft hij het lang niet altijd makkelijk gehad als kickbokser. Hij maakt de vergelijking met voetballers, die als ze eenmaal prof zijn, maandelijks geld binnen krijgen. "Als kickbokser is dat niet zo", vertelt hij. "Je traint net zo hard als een voetballer, je laat er echt alles voor, maar die kassa is niet hetzelfde, totaal niet zo. Als je in een jaar vier partijen vecht, dan heb je echt een druk jaar." Hij legt uit dat je dan maar vier keer per jaar een paycheck krijgt en dus goed met je geld moet om kunnen gaan om ervoor te zorgen dat je niet zonder komt te zitten. "Gelukkig heb ik nu met sponsoren daar wel iets meer ruimte in, maar als je bijvoorbeeld wel al een goede naam hebt, maar een contract waarmee je nog niet zo veel verdient, zie je dat veel vechters gewoon een baantje ernaast hebben. Aan het eind van de dag moet je toch rondkomen."
Investeer in jezelf
Niet iedereen kan rondkomen van alleen vechten dus, maar het is niet onmogelijk volgens Luis. "Als je het goed wil doen, vind ik dat je ook wel moet investeren in jezelf. Het is als je bedrijf runnen. Mijn drijfveer is altijd geweest dat ik de allerbeste wilde worden en ik ga je eerlijk zeggen, ook dat het goed moet betalen. Ik ga niet keihard trainen en in elkaar geslagen worden voor niks." Luis vertelt dat hij elke dag twee, soms drie keer traint. "Zondag is m'n enige rustdag." Met investeren in jezelf, bedoelt hij niet alleen door te trainen, maar ook dat je de juiste mensen om je heen moet hebben en daarin moet investeren. "Je hebt ook je team nodig als vechter: krachttrainer, voedingsdeskundige, fysio, manager, hoofdtrainer. Met de beste mensen, zie je de beste resultaten, maar iedereen moet betaald worden. En die kosten blijven ook als je geen wedstrijden kan vechten. Gelukkig kon ik toen dat (vorig jaar) gebeurde, ook terugvallen op mijn vrouw. Ze stond toen echt voor mij klaar. Zij is personal trainer en ze doet het echt goed. Ze is helemaal volgeboekt."
Als tip voor jonge vechters voegt hij nog toe dat je social media kan inzetten om naamsbekendheid te krijgen. "Natuurlijk wordt je uiteindelijk afgerekend op hoe je presteert, maar social media kan veel voor je doen als bokser. Je moet jezelf kunnen verkopen en social media is daar gewoon een goede tool voor."
Lees ook
Video
DJ Mimi over het artiestenleven: "Eigenlijk is dj'en een eenzaam beroep"Money Moves
Kimberley kwam in de problemen met Klarna: "Geef niet uit wat je niet hebt"FunX
Souhayla van House of Bratz over succesvol ondernemen: "Het kan heel eenzaam zijn"FunX Beseft
Geldproblemen door achteraf betalen: "Ik heb altijd zo'n €300 aan betalingen openstaan"