Jo (29) heeft de ziekte van Crohn: "In het begin vond ik het lastig om te accepteren"
- News
- Jo (29) heeft de ziekte van Crohn: "In het begin vond ik het lastig om te accepteren"
Het hebben van de ziekte van Crohn gaat vaak gepaard met veel buikpijn. Doordat de darmen snel overprikkeld zijn, worden mensen met de chronische aandoening vaak belemmerd in hun dagelijks leven. De 29-jarige Jo heeft de ziekte van Crohn. Naast de fysieke pijn had Jo in het begin ook moeite met het accepteren van het feit dat de ziekte nooit meer weg zal gaan. Welke mentale gevolgen het hebben van een chronische ziekte met zich meebrengt, bespreekt Jo met Tannaz en lifecoach Chourouk in de Mental Health Club-podcast.
Als je erachter komt dat je een chronische ziekte hebt, voelt dat soms als een rouwproces.
Diagnose ziekte van Crohn
Toen Jo tiener was, had die vaak last van een opgeblazen gevoel en hele heftige stekende buikpijn, waardoor die soms alleen maar in bed kon liggen. Ook was er sprake van veel vermoeidheid, waardoor Jo vaak werd belemmerd in dagelijkse activiteiten. Toen Jo 22 was, kreeg die de diagnose van de ziekte van Crohn. "Ik wist niet zo goed hoe ik ermee om moest gaan en besefte opeens dat ik voor de rest van mijn leven beperkt zou gaan worden in de dingen die ik wil doen."
Wat is de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm, waarbij de meeste mensen een ontsteking hebben aan de dunne darm, dikke darm en/ of de endeldarm. Er kan echter ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal.
Klachten bij de ziekte van Crohn
Buikpijn, diarree en moeheid zijn de drie meest voorkomende klachten, maar dit verschilt per persoon. Vaak is het verloop van de ziekte rustig, maar de klachten kunnen soms ineens opspelen. De ziekte is chronisch en dus niet te genezen. Wel is behandelen mogelijk in de vorm van medicatie of een operatie. De behandeling heeft als doel om de impact op het dagelijks leven zo klein mogelijk te houden.
Rouwproces
Naast de fysieke klachten heeft Jo ook kennis gemaakt met de mentale impact van de chronische aandoening. "Ik voelde me in het begin heel somber, omdat ik vaak dingen moest afzeggen vanwege de pijn. Hierdoor had ik last van een schuldgevoel." Jo legt uit dat het accepteren van de ziekte soms voelde als een rouwproces. "Ik realiseerde me dat het niet op te lossen viel, wat me erg aan het denken zette."
Acceptatie
Lifecoach Chourouk vertelt dat het in het begin erg lastig kan zijn om met een chronische ziekte te leren omgaan en dat het allemaal begint bij acceptatie. "Dit kan een lang proces zijn, omdat je natuurlijk gewend bent om op een andere manier te functioneren en niet belemmerd te worden in je dagelijks leven." Chourouk legt uit dat je je grenzen veel beter kan aanvoelen en bewaken als je je ziekte eenmaal hebt geaccepteerd. "Het voelt dan veiliger om bij je dierbaren aan te geven wat er aan de hand is, waardoor anderen er ook rekening mee kunnen houden."
Door goed je grenzen aan te geven kunnen mensen rekening met je houden.
Ervaringen delen met anderen
Chourouk geeft aan dat de zelfacceptatie begint bij het realiseren dat de ziekte een onderdeel van jezelf is. Je zou je levensstijl in meer of mindere mate moeten aanpassen aan de ziekte. "In Nederland zijn ongeveer 40.000 mensen met de ziekte van Crohn. Het is voor mensen met de chronische aandoening goed om te weten dat er meer mensen zijn die met dezelfde pijnklachten rondlopen." Door bijvoorbeeld steungroepen bij te wonen, kunnen mensen hun ervaringen met elkaar delen.
Goed voorbereid op stap
Inmiddels heeft Jo leren leven met de ziekte. Door goed voorbereid op stap te gaan, weet die vervelende situaties te voorkomen. Vanwege diens gevoelige darmen kan Jo namelijk niet alles eten. "Ik bekijk voordat ik uiteten ga vaak even de menukaart zodat ik weet waar ik aan toe ben." Door open te zijn naar anderen en aan te geven wanneer die zich niet goed voelt, heeft Jo ervaren dat mensen vaak heel begripvol en positief reageren.
Luister naar je lichaam
Als Jo een advies aan andere mensen met een chronische ziekte zou mogen geven, zou die zeggen dat het belangrijk is dat je naar je lichaam blijft luisteren. "Ook al is het soms moeilijk en niet hetgeen wat je wil, op deze manier weet je er wel beter mee om te gaan."
Beluister de podcast hieronder om erachter te komen hoe Jo heeft gedeald met het leren leven met een chronische ziekte.
#67 - Leven met een chronische ziekte: ziek van de stress of stress door ziekte? - FunX Mental Health Club
Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.
Lees ook
Entertainment
Skepta openhartig over PDS: "Laat het niet je leven verpesten"FunX
Naomi (25) maakt zonder schaamte TikToks over haar prikkelbaredarmsyndroomFunX
Monique (27) heeft een zeldzame ziekte: "Het moet normaal zijn om over poep te praten"FunX Beseft
Faisel (22) heeft PDS: "Het is echt een belemmering"