Is acht uur schermtijd te veel? "Het is afhankelijk hoeveel klachten je ervan krijgt"
- News
- Is acht uur schermtijd te veel? "Het is afhankelijk hoeveel klachten je ervan krijgt"
Het is soms nogal confronterend als je ziet hoeveel uren je op een dag op je telefoon hebt gekeken. Dat was ook het geval bij Sanders collega Silvinio, die erachter kwam dat hij vorige week een schermtijd had van gemiddeld acht uur per dag. Hij bleek niet de enige met een hoge schermtijd, want na een rondvraag onder FunX-luisteraars blijkt dat anderen cijfers als dertien uur per dag halen. Is dat erg? Wanneer moet je echt minderen met je schermtijd? Sander vroeg het aan Marlous de Haan, expert op het gebied van digitaal welzijn.
Klachten
"Het is niet echt afhankelijk van tijd, maar wel van hoeveel klachten je ervan krijgt", vertelt Marlous over wanneer je schermtijd te hoog is. Klachten die aangeven dat je wat moet minderen zijn bijvoorbeeld fysieke klachten als pees- en spierproblemen, maar ook concentratieproblemen of overgewicht. Ook als je echt voelt dat je verslaafd bent, omdat je niet meer zonder je telefoon kan, dan moet er een alarmbel afgaan. "Als je echt merkt dat er dingen ontstaan die het normale tegengaan, dan wordt het tijd om jezelf af te vragen: wordt het niet te veel?"
Noodzakelijke of slechte schermtijd
Stel nou dat jij elke dag twaalf uur op je telefoon zit, maar je je eigenlijk nog topfit voelt, is er dan niks aan de hand? "Nou twaalf uur is natuurlijk wel heel erg veel, maar je kunt je afvragen waar je die tijd aan besteedt." Zo kun je volgens Marlous onderscheid maken tussen noodzakelijke, goede en slechte schermtijd. Als jij je telefoon bijvoorbeeld gebruikt om te navigeren, dan is dat noodzakelijk en niet per se slecht.
Bij anderen loopt de schermtijd al snel op, omdat ze bijvoorbeeld in de trein series of films kijken. Als ze dat niet op hun telefoon hadden gedaan, dan was het wel op de televisie geweest. Volgens Marlous maakt het echter wel verschil uit of je naar een televisiescherm of je telefoonscherm kijkt: "Het is een klein beeld, de resolutie staat vaak wat lager, zeker in vergelijking met de televisie. De helderheid staat vaak ook wat lager waardoor je met je ogen moet knijpen. Je houding is ook anders [...] het is een niet-ontspannende houding. En je hebt bij de televisie ook geen afleiding, maar als je wat doet op je smartphone krijg je continu notificaties binnen waardoor je afgeleid bent. Je hersenen krijgen ook niet echt rust erbij."
Wakker worden
Marlous heeft één vraag die je aan jezelf kunt stellen om te checken of je te veel op je telefoon zit: "Vraag bijvoorbeeld eens af of jij na wakker worden binnen vijf minuten op je telefoon zit." Waarschijnlijk is dat voor velen het geval. Zeker als je je telefoon als wekker gebruikt. De tip van Marlous is dan ook om een ouderwetse wekker te kopen en je telefoon 's nachts buiten je slaapkamer op te laden.
Lees ook
Games & gadgets
Blijf van je telefoon af met deze 'envelop-app' van GoogleVideo
Nisrina: "Ik vind Instagram drie keer niks"Sport
Messi verbreekt Ronaldo-record voor meest gelikete sportfoto op Instagram ooitFunX Amsterdam
HvA-studenten strijden tegen teveel schermtijd: ''Gemiste kansen door levenloos scrollen op je telefoon''