Sodaba vraagt aandacht voor de situatie in Afghanistan: "Je hoort er hier niks over"
- News
- Sodaba vraagt aandacht voor de situatie in Afghanistan: "Je hoort er hier niks over"
In Afghanistan krijgen de Taliban de macht steeds meer terug. Dat heeft flinke gevolgen voor de hele bevolking en in het bijzonder vrouwen en meisjes. Sodaba vraagt met de stichting Free a Girl aandacht voor de situatie in Afghanistan.
Restricties
Sodaba (35) was zeven toen ze vanuit Afghanistan met haar broertje en ouders naar Nederland vluchtte. Als jong kind maakte ze dingen mee die geen enkel kind hoort mee te maken. "Ik heb opgehangen mensen gezien op kruispunten. Al die verschrikkingen die je nu ziet op het nieuws in Syrië, heb ik ook gezien."
Dat speelde zich allemaal af in de jaren 90, toen de Taliban de macht overnamen in Afghanistan. Een periode waarin er veel restricties aan vrouwen en meisjes werden opgelegd. Sodaba noemt een aantal voorbeelden: "Vrouwen mochten niet meer studeren of alleen de straat op om boodschappen te doen, tenzij er een man bij aanwezig was. Ze moesten volledig gekleed in een boerka."
Troepen
Met de komst van militairen uit NAVO-landen, waaronder Nederland, werd de macht van de Taliban de afgelopen twintig jaar teruggedrongen. Dat maakte een groot verschil volgens Sodaba: "Het is deels gelukt om vrouwenrechten te verbeteren. Vrouwen zijn geëmancipeerder dan ooit de afgelopen jaren. Ze doen mee in de politiek, ze sporten, ze nemen deel aan debatten, ze maken muziek."
Verslechterde situatie
Eind juni vertrokken Nederlandse troepen en militairen van andere NAVO-landen uit Afghanistan. Ondertussen hebben de Taliban de touwtjes razendsnel weer in handen gekregen. Dat heeft flinke gevolgen voor de vrouwen en meisjes in het land, vertelt Sodaba: "In alle gebieden die de Taliban nu heeft bezet, worden dezelfde regels weer toegepast. Vrouwen die verliefd zijn, worden geëxecuteerd. Draag je make-up of nagellak, dan worden je vingers eraf gehakt. En laat je een beetje bloot zien, dan word je in elkaar geslagen."
Dochters
Sodaba wordt door haar familie, die nog steeds in Afghanistan woont, op de hoogte gehouden van de situatie. "Je hoort er hier niks over op het nieuws, dus zij bellen meestal met het nieuws en vertellen wat er aan de hand is." Haar oom woont met zijn twee ongehuwde dochters in Kunduz, een van de plekken waar de Taliban de macht aan het terugkrijgen zijn. "Hij is als de dood wat er gaat gebeuren met zijn dochters, dus hij is met man en macht bezig om daar weg te gaan."
De reden dat veel ouders zich nu extra zorgen maken, is door een oproep die de Taliban onlangs naar alle dorpsoudsten hebben gestuurd. "Met de vraag of zij een lijst willen maken van alle meisjes boven de vijftien en weduwen onder de veertig die dan als cadeau kunnen worden gegeven aan hun milities."
Weinig aandacht
Sodaba merkt dat er hier in het nieuws maar weinig aandacht is voor de situatie in Afganistan. "Dat vind ik jammer, want het is wel iets groots." Via haar social media probeert ze meer bewustwording te creëren over de verslechterde situatie voor vrouwen. "Er zijn ook Nederlandse soldaten geweest die voor dat hebben gestreden, maar wat nu blijkt, is dat dat eigenlijk allemaal voor niks is geweest."
Free a girl
Stichting Free a Girl roept de Nederlandse politiek op om een fel standpunt in te nemen richting de Taliban en de internationale gemeenschap die de Taliban steunt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
FunX
Haris zamelt tijdens de ramadan geld in voor arme gezinnen in AfghanistanUp 2 Date
Australische militairen executeerden burgers en gevangenen in AfghanistanOMG
Maak kennis met de enige vrouwelijke taxichauffeur in AfghanistanFilms, Series & TV
Ontsnappen uit Kabul: "Je weet hier 's ochtends nooit of je nog thuiskomt"