Australische militairen executeerden burgers en gevangenen in Afghanistan
- News
- Australische militairen executeerden burgers en gevangenen in Afghanistan
Vandaag werd het Brereton-onderzoek openbaar gemaakt. In dat onderzoek naar de speciale eenheden van het Australische leger (SAS) staat dat soldaten tijdens hun dienst in Afghanistan, tussen 2005 en 2016, 39 burgers en gevangenen vermoord hebben. In sommige gevallen werden jonge soldaten 'ontgroend' door gevangenen te executeren, meldt het rapport.
39 burgers
Het onderzoek laat zien dat de speciale eenheden verwantwoordelijk zijn voor in totaal 39 moorden, waarvan het grootste deel van de slachtoffers gevangenen waren. Geen een van de slachtoffers was actief bezig met de strijd op het moment dat hij gedood werd. Als gevangene neem je niet meer actief deel aan de gewapende strijd en word je beschermd door het oorlogsrecht.
Geen een van deze 39 personen is tijdens een gevecht om het leven gebracht. Ze werden gedood in situaties die een rechter een oorlogsmisdaad kan noemen. In totaal gaat het om 25 daders, waarvan sommigen nog in dienst zijn in het Australische leger.
'Blooding'
Veel details zijn in het rapport niet terug te lezen vanwege privacy, staatsveiligheid en een mogelijke strafrechtelijke vervolging van de daders. Toch geven de ongecensureerde delen van het rapport een goed beeld van de oorlogsmisdaden. De onderzoeksresultaten maken duidelijk dat, volgens betrouwbare informatie, de eerste moord van jonge soldaten een gevangene moest zijn. Deze ontgroening noemden ze 'blooding'. Na zo'n moord werden belastende foto's verwijderd. Verder werd er een gevecht in scène gezet door wapens of communicatieapparatuur bij het lichaam te plaaten, om zo de dood te kunnen verantwoorden.
foto: Brereton Report
Voorbeeld van een van de oorlogsmisdaden
Bloeddorstige cultuur
Brereton is vanaf 2016 bezig met het onderzoeken van beschuldigingen tegen de Australische speciale eenheden. Het onderzoek naar de incidenten in Afghanistan tussen 2005 en 2016 werd getriggerd door het werk van militair socioloog Samantha Crompvoets, die de cultuur binnen de eenheden aan het onderzoeken was.
Tijdens haar onderzoek hoorde zij allemaal verontrustende beschuldigingen over mogelijke oorlogsmisdaden. Crompvoets kreeg van een soldaat te horen dat de denkwijze binnen de speciale eenheden ziekelijk was: ''Jongens waren gewoon bloeddorstig. Pscyhopaten. Absolute psychopaten. En wij hebben ze zo gemaakt.'' Crompvoets vertelt aan de Guardian dat ze verwacht dat het Brereton-rapport eindelijk een verandering in de cultuur van de speciale eenheden kan brengen.
Ook volgens defensiechef Angus Campbell is er sprake van een verpeste cultuur binnen de eenheden. Door deze verpeste cultuur werd het normaal om de regels te overtreden en zelfs aangemoedigd. Soldaten binnen de speciale eenheden die er wat van zeiden, werden naar beneden gehaald en geïntimideerd.
Excuses
Defensiechef Angus Campbell uitte vandaag zijn excuses naar aanleiding van het rapport. Hij richtte zijn excuses tot de nabestaanden, Afghanistan, coalitiepartners in Afghanistan en de eigen Australische bevolking. De soldaten die betrokken zijn, zullen er ook niet zomaar vanaf komen. Het Brereton rapport adviseert om 36 verschillende zaken, waarbij 19 militairen bij betrokken zijn, te vervolgen. De Australische overheid heeft zich, naar aanleiding van het onderzoek, ingezet om de oorlogsmisdaden strafrechtelijk te onderzoeken, dat meldt NOS.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.