FunX

Kelly strijdt voor een betere verkrachtingswet: "Er is niet altijd sprake van geweld"

foto: Kelly Tijhuis
  1. Newschevron right
  2. Kelly strijdt voor een betere verkrachtingswet: "Er is niet altijd sprake van geweld"

Seks tegen je wil in is verkrachting, toch? Dat vinden de meeste Nederlanders wel, maar volgens de huidige wet is er pas sprake van verkrachting als geweld of dwang aan te pas komt. Minister Grapperhaus wil die wet nu aanpassen, zodat ook seks tegen de wil zonder geweld strafbaar wordt. Maar voor die 'seks tegen de wil' zou dan maar de helft van de straf van verkrachting gelden. Daar zijn Amnesty International én Kelly Tijhuis van feministisch platform De Bovengrondse het niet mee eens. "Seks zonder instemming is gewoon verkrachting, klaar", vertelt ze aan Merel in de TopiX-podcast.

Bevriezen

Kelly vertelt dat zo'n 70% van de slachtoffers 'bevriest' tijdens een verkrachting en zich daardoor niet kan verzetten of geen 'nee' kan zeggen. "Dan is er dus geen sprake van geweld." Maar dat is wel de eerste vraag die je van de politie krijgt wanneer je aangifte komt doen. Van de 1224 gemelde verkrachtingen van de periode januari tot oktober 2019 leidde dan ook slechts 102 tot een veroordeling. Amnesty wil er daarom nu voor zorgen dat er sowieso sprake is van verkrachting wanneer er geen wederzijdse toestemming, oftewel consent is.

Maar zo is het toch niet sexy meer?

Een veelgehoorde reactie op deze nieuwe regel is: 'maar zo gaat toch alle spontaniteit eraf?'. Degenen die dit vragen, zien toestemming vragen waarschijnlijk voor zich als een formeel sollicitatiegesprek. Niet bepaald sexy dus. Volgens Kelly hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Je kan het op je eigen manier doen. "Het hoeft het echt niet minder spannend te maken als je aan iemand vraagt: 'vind je dit fijn en voel je je hier goed bij?' Je kan dan nog steeds dominant zijn als iemand dat fijn vindt."

En valse aangifte dan?

Een andere veelvoorkomende reactie is: 'kan er zo niet veel te makkelijk valse aangifte worden gedaan?'. Die opmerking komt vooral van mannen, die zelf minder vaak het slachtoffer zijn van verkrachting. "Dat is op dit moment niet waar ik voor strijd. Waar ik voor sta, is dat we de slachtoffers helpen", zegt Kelly. Het is daarnaast vooral een gedachte die voortkomt uit angst 'zomaar' een verkrachter genoemd te worden, maar het is niet op feiten gebaseerd. Het aantal valse aangiftes ligt namelijk erg laag, aldus Kelly.

Quote

Het idee dat bestaat van verkrachters is een man die in een donker steegje op je staat te wachten, maar zo'n 80% van alle verkrachtingen wordt gepleegd door iemand die je kent.

Praat erover

Een op de vijf mannen tussen de 16 en 35 jaar vindt dat er sprake is van verzachtende omstandigheden als iemand niet expliciet 'nee' zegt. "Maar ik denk dat als je in gesprek gaat met die mannen en zegt: wat nou als iemand bevriest?, dat dat nog best wel kan veranderen." Daarom ligt de focus van de campagne Lets Talk About Yes - waar Kelly aan meewerkte - vooral op het gesprek aangaan over seks en instemming. Er moet ook buiten het bed gewoon vaker over gepraat worden, zowel met je sekspartners als met je vrienden en familie. "Je kan gewoon vragen stellen, zoals: weet je zeker dat hij/zij het fijn vond? En hoe merkte je dat?"

Niet alleen biologie

Ook op school moet het volgens Kelly anders. "Toen ik seksuele voorlichting kreeg, werd er vooral over de biologische kant gepraat. Dus er wordt helemaal niet aan jongeren meegegeven om aan de ander te vragen of diegene het ermee eens is." Jongeren moeten leren hoe je een ander kan aanvoelen, zonder blind te staren op dat ene woordje 'nee'.

Daarnaast wordt vaak ook alleen maar seks tussen een man en een vrouw besproken. "Het gaat heel veel over de heteromanier. Dat is natuurlijk het interessantste in biologie, omdat er voortplanting uit voortkomt. Maar ik vind dat seks niet alleen maar bij biologie gegeven hoort te worden."

Schrijf een kaartje naar Grapperhaus

Vind jij ook dat de wet moet worden aangepast zodat seks tegen de wil altijd strafbaar is als verkrachting ? Via de website van Amnesty International kan je heel makkelijk een kaartje sturen naar minster Grapperhaus. Iedereen mag namelijk op het wetsvoorstel reageren. Tot nu toe hebben al meer dan 30.000 mensen zo'n kaartje geschreven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Podcasts

Wil je graag meer inspirerende verhalen horen uit de TopiX-podcast? Dat kan via FunX.nl/podcasts.

Ster advertentie
Ster advertentie