Hoe 21 Savage met zijn show in AFAS Live hiphop terugbracht naar de essentie
- News
- Hoe 21 Savage met zijn show in AFAS Live hiphop terugbracht naar de essentie
21 Savage stond onlangs in een uitverkochte AFAS Live voor zijn allereerste optreden in Nederland. Met zijn ogenschijnlijk eenvoudige show bracht de Slaughter Gang-frontman hiphop terug naar de essentie, waarbij het publiek hem geen moment in de steek liet. 21 Savage bewees daarmee dat die simpliciteit precies is wat hiphopliefhebbers willen zien als ze een kaartje voor hun favoriete artiest kopen. Zijn show in Amsterdam zou dan ook verplichte kost voor iedere rapper moeten zijn.
21 Savage in Amsterdam
Pas toen ik de zaal betrad, realiseerde ik me dat ik getuige zou zijn van een performance van een absolute hiphopgrootheid. 21 Savage is een rapper van een kaliber dat we niet vaak zien in Nederland. Terwijl de zaal al op zijn grondvesten aan het schudden was vanwege de warming-up van 21 Savage's dj Marc B, zocht ik rustig een plekje om de aanstaande performance van de Slaughter Gang-frontman goed in me op te kunnen nemen. Het viel me al vrij snel op dat mensen vanuit alle uithoeken van Europa naar Amsterdam waren gekomen om een sprankje van 21's greatness op te vangen. Hiphopliefhebbers in de puurste vorm.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Voorprogramma ging kwijt
De artiesten die het voorprogramma voor hun rekening namen, hadden duidelijk maar één opgave gekregen: de ene na de andere legendarische hiphopbanger afspelen om de liefhebbers in het publiek keer op keer te overvallen met enthousiasme. De laatste keer dat ik een crowd zo hard los heb zien gaan, was bij de performance van Travis Scott op Rolling Loud. Maar dit keer was het in een immense zaal, die tot de nok toe afgeladen was met mensen die zich leken te beseffen dat er een legendarische avond op ze te wachten stond. Ze schreeuwden woord voor woord de lyrics mee van tracks als Mo Bamba, No Bystanders en Family Ties en als er iemand was die nog nooit in een moshpit had gestaan, kwam daar vandaag verandering in.
Ik keek naar de tijd en het bleek nog geen eens 21.00 uur te zijn. Met een brede glimlach op mijn gezicht dacht ik bij mezelf: als het nu al zo hard losgaat, waar gaat dit dan eindigen?
21 Savage's green card
Zo'n tien minuten later waren de lichten in de zaal gedimd. Op het grote scherm was de green card te zien die 21 Savage inmiddels in zijn bezit heeft. De rapper had een juridische strijd van zeven jaar achter de rug om het document te bemachtigen en is daardoor weer in staat om overseas op te treden. De bij elkaar gekomen mensenmassa lichtte met de camera van hun mobiele telefoon de venue op, terwijl ze ondertussen in koor "Savage, Savage" scandeerden. Het gezang veranderde in gejuich toen 21 koelbloedig het podium betrad. Zijn publiek verwelkomde hem met open armen en liet zien hoe intens de hiphopcultuur hier in Amsterdam wordt beleefd.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Terug naar de essentie van hiphop
Het was het startschot van een meeslepende show die je tachtig minuten lang in bedwang hield. De raps werden ondersteund door eenvoudige, maar toch kunstzinnige visuals die precies de duistere vibe van 21's straatverhalen overbrachten. En dat gold ook voor de opzet van de stage, waar de rapper de beschikking had over twee eenvoudige trappen die hem leidden naar een verhoging en hem op metaforische wijze op eenzame hoogte plaatste. Wat mij het meest opviel, was dat 21 Savage alles wat niet hiphop was in de Verenigde Staten had achtergelaten. Zo was er geen live band en waren er geen achtergrondzangeressen te bekennen. De rauwe trapbeats knalden als nooit tevoren door de speakers in de AFAS Live. Daarmee bewees de rapper dat hij naar Europa was gekomen om zijn hiphopfans precies te geven waar ze verliefd op waren geworden.
21 Savage, die soms misschien wat socially awkward kan overkomen in interviews en in zijn stagepresence, omarmde het rauwe randje waar hiphop zo populair door is geworden. Het was dan ook verfrissend om te zien hoe de rapper terugkeerde naar de essentie van het genre, waar de keiharde beats en ongefilterde rap centraal staan. Hoewel de rapper helemaal in zijn eentje op het podium stond en al zijn tracks live spitte, werd hij massaal gesteund door de mensen in het publiek, die de teksten van tunes als Can't Leave Without It, Ball w/o You en Bank Account keihard meezongen. Je had dan ook geen enkel moment het gevoel dat hij er helemaal alleen stond. En als hij de mensen in het publiek nog niet voor zich had gewonnen, gebeurde dat wel na het performen van nieuwere tracks als Knife Talk en Creepin', waarbij de crowd geen spaan overliet van de AFAS Live.
Memorabele avond
21 Savage kon natuurlijk niet anders dan zijn show afsluiten met de megahit Rich Flex van het collab-album Her Loss met Drake. Terwijl het publiek in koor zong "21, can you do something voor me?", keek de rapper vol trots zijn fans in de crowd aan. Ogenschijnlijk moeiteloos rapte hij woord voor woord de teksten mee, terwijl hij ondertussen de wanhoop in de ogen van de liefhebbers zag, omdat iedereen voelde dat deze memorabele hiphopavond er bijna op zat. Tegelijkertijd was het duidelijk dat 21 Savage, die gedurende zijn show misschien wel vijf keer van outfit switchte, onder de indruk was van de passie en toewijding van het Nederlandse hiphoppubliek. Onder een weerzinwekkend applaus bedankte 21 Savage de crowd in Amsterdam voordat hij kalmpjes de stage afliep. Zijn solo-optreden benadrukte niet alleen zijn artistieke talent, maar bracht ook de waarheid naar voren dat hiphop in zijn puurste vorm geen onnodige aanvullende elementen nodig heeft.
De 5 lessen van 21 Savage
21 Savage's optreden in de AFAS Live in Amsterdam bood niet alleen een memorabele show voor zijn fans, maar diende ook als een eyeopener als het gaat om het creëren van een onvergetelijke live performance. Zo bewees hij dat hiphopliefhebbers deze elementen graag terug zien komen als ze een kaartje kopen voor een show.
1. Authenticiteit: 21 Savage's keuze om op geheel eigen wijze keiharde trapbeats door de speakers te blazen, werd door zijn fans enorm gewaardeerd en benadrukte het belang van authenticiteit in hiphop. In een tijd waarin veel artiesten de neiging hebben om uitgebreide bands in te zetten, herinnerde 21 Savage ons eraan dat de ongefilterde, rauwe kern van hiphop juist draait om de directe verbinding tussen de artiest en het publiek.
2. Gevoel voor de essentie: Het optreden van 21 Savage bevestigde dat hiphop in zijn essentie draait om de onmiskenbare combinatie van doordringende beats en scherpe rapteksten. Zo liet hij zien dat de kracht van hiphop voor veel fans niet afhankelijk is van overbodige instrumenten, maar eerder van de pure expressie van de artiest.
3. Begrip voor het publiek: 21 Savage was duidelijk bewust van het feit dat zijn fans kwamen om los te gaan op de hardste traptunes uit zijn catalogus. Het is belangrijk voor rappers om de dynamiek met hun publiek te begrijpen en te waarderen, omdat het een wederzijdse relatie is die de kern vormt van een krachtige live-ervaring.
4. Durf: Het feit dat 21 Savage ervoor koos om tachtig minuten lang in zijn eentje op het podium het publiek te entertainen, laat zien dat het breken met conventies en het nemen van artistieke risico's lonend kan zijn. Daarmee bewees hij dat vernieuwing niet altijd betekent dat je meer toevoegt, maar soms juist dat je elementen wegneemt om de kern van je kunstvorm te versterken.
5. Het verhaal van de artiest: Het is niet erg om te laten zien dat je je als artiest hebt ontwikkeld, maar vergeet niet dat je fans gekomen zijn, omdat je ze hebt geraakt met jouw unieke story. Het publiek bij het optreden van 21 Savage was maar al te graag getuige van het verhaal over zijn straatleven. De impact op fans is vaak het grootst als artiesten zich concentreren op de kern van hun boodschap, zonder het publiek af te leiden met overbodige elementen.