Deze demonstranten in de Bijlmer vertellen waarom ze klaar zijn met racisme
- News
- Deze demonstranten in de Bijlmer vertellen waarom ze klaar zijn met racisme
Na wereldwijde protesten en verschillende demonstraties in Nederland, kwamen op 10 juni duizenden mensen samen in de Bijlmer om te protesteren tegen het onrecht dat zwarte mensen nog steeds wereldwijd wordt aangedaan. Mensen van alle etniciteiten en huidskleuren lieten hun stem horen en er hing een sfeer van verbondenheid. We vroegen aan een aantal demonstranten over hun eigen ervaringen met racisme en en welke stappen er gezet moeten worden om racisme eindelijk de wereld uit te krijgen. Black Lives Matter!
Charnel (24)
"Mijn achternaam werd vroeger gebruikt als scheldwoord om mensen van kleur en met kenmerken van donkere mensen aan te spreken."
"Ik heb zelf meerdere dingen meegemaakt op het gebied van racisme, maar het meest recente was vorig jaar tijdens mijn baan bij KLM. Mijn achternaam is Sambo en die naam werd vroeger gebruikt als scheldwoord om mensen van kleur en met kenmerken van donkere mensen zoals volle lippen etcetera aan te spreken. Mijn supervisors, vier witte mannen van middelbare leeftijd vroegen een keer aan mij of ik de betekenis van mijn achternaam wist. Ik wist toen niet wat ze bedoelden, maar ze keken me nogal denigrerend aan en ze zeiden lacherig dat het een woord was dat in 1800 gebruikt werd. Toen ben ik het gaan opzoeken en kwam ik erachter wat ze bedoelden. De manier waarop zij het aan mij vroegen, zo lacherig en denigrerend zorgde ervoor dat ik tranen in mijn ogen kreeg. Ik heb dit vervolgens aangekaart bij mijn leidinggevende, maar er is uiteindelijk niks mee gedaan."
Naiza (16)
"Ik denk dat we racistische mensen wakker schudden met de protesten."
"Ik denk het eerlijk gezegd wel. Ik denk dat mensen die eerst racistisch waren door de protesten wel gaan beseffen dat ze mensen echt pijn doen. Wel vind ik dat het vredig moet gaan. Je hebt natuurlijk nu mensen die aan het plunderen zijn, maar ik denk niet per se dat dat gaat helpen. Ik snap de reactie van de Amerikanen wel, want daar is de situatie nog heftiger dan hier in Nederland. Wat er is gebeurd met George Floyd is daar al veel vaker gebeurd, dus ik snap wel dat ze uit woede handelen. Zoals wij hier nu gewoon vredig aan het protesteren zijn, denk ik wel dat we racistische mensen meer wakker schudden."
Luciano (35)
"Ik pik het echt niet meer."
"Dat is de uitspraak: ‘Jou bedoelen we niet hoor, gewoon de rest’. Ik bedoel hiermee dat mensen racistische opmerkingen maken over Surinamers, bijvoorbeeld op het werk. Dan wordt er vervolgens gezegd: ‘Oh nee, jou kennen we al zo lang, jou bedoelen we niet, gewoon de andere Surinamers.’ Dat wil ik niet meer horen, dat pik ik echt niet meer."
"Geweld is niet de oplossing. Blijf gewoon rustig, dan wordt er ook naar je geluisterd."
“Ik denk dat het protesteren nog wel even door moet blijven gaan. Het probleem zal waarschijnlijk niet zo 1,2,3 worden opgelost, maar ik ben blij om te zien dat dat ik behalve donkere mensen gewoon mensen van alle kleuren bij dit protest zie. We moeten gewoon samenkomen, alleen dan kan racisme stoppen. Na het protesteren moeten we elkaar erop blijven wijzen wat verkeerd is. Als je bijvoorbeeld op straat loopt en je ziet of hoort iets wat niet kan, blijf er wat van zeggen: rustig, maar duidelijk. Alleen zo komt er verandering. Geweld is niet de oplossing. Blijf gewoon rustig, dan wordt er ook naar je geluisterd."
Sophie (23) en Anne (23)
"Het is al een privilege dat je kan besluiten om je hier nu niet voor in te zetten."
Sophie: "Ik heb zelf niet echt per se zelf iets meegemaakt waarin ik me bewust werd van mijn privilege, maar ik merk wel aan de reacties van de mensen om mij heen dat mijn witte vrienden bijvoorbeeld zeggen: ‘ik ga vandaag niet naar het protest, want het komt me niet uit.’ Dan besef je wel, het is al een privilege dat jij kan besluiten om je hier nu niet voor in te zetten. De laatste weken heeft het me wel heel erg aan het denken gezet, dat in Nederland niet iedereen zich bewust is van zijn privilege."
"Dat kan toch niet hier in Nederland?"
Anne: "Eigenlijk had ik dit heel recent. Toen het etnisch profileren bij de Belastingdienst uitkwam, dacht ik echt ‘dat kan toch niet hier in Nederland?’ Nu zie je hoe veel mensen hier zijn, en dan besef je extra dat wit privilege echt een probleem is."
GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
OMG
Pasgetrouwd stel uit Philadelphia belandt in demonstratie en doet meeFunX
Waarom je je ook na de hashtags en protesten moet blijven uitspreken tegen racismeMusic
Deze 8 'protest-tracks' zijn omhoog geschoten in de streamingchartsUp 2 Date
Ajax speelt met naamloze shirts: "Protest tegen haat en racisme"