Waarom je je ook na de hashtags en protesten moet blijven uitspreken tegen racisme
- News
- Waarom je je ook na de hashtags en protesten moet blijven uitspreken tegen racisme
Hoewel het tot sommigen nu pas doordringt hoe groot het racismeprobleem ook in ons eigen land is, zijn veel mensen er inmiddels wel klaar mee dat de aanwezigheid van institutioneel racisme in Nederland nog steeds ter discussie wordt gesteld. Zij worden namelijk al jarenlang regelmatig gediscrimineerd vanwege hun achternaam of huidskleur. Zo ook een paar luisteraars van de speciale Black Lives Matter-uitzending van TopiX. Aan de hand van hun ervaringen maken ze duidelijk waarom het zo belangrijk is om je te blijven uitspreken tegen racisme, ook nadat de #BLM-hastags en zwarte vierkantjes gepost zijn.
Als we bepaalde dingen willen veranderen, moeten we ook de politiek ingaan en niet wachten op anderen.
Stagediscriminatie
Luisteraar Ahmad heeft ervaring met discriminatie op basis van zijn naam. Hij solliciteerde voor een stageplaats, toen het bedrijf vervolgens contact opnam met Ahmads school. "Ze zeiden dat ze geen goede ervaring hebben met buitenlanders, waardoor ik niet welkom ben." Ahmads docent drong erop aan dat hij aangifte zou doen, maar daar had Ahmad zelf destijds geen zin in. "Ik maak dit meerdere malen mee. Heel vaak eigenlijk. Op het voetbalveld hoor ik 'kutneger', noem maar op. Het ligt niet alleen aan diegene, maar ook aan ons, degene die gediscrimineerd wordt. Je moet er zelf voor opstaan. Ik had er toentertijd niet het lef voor om te zeggen: tot hier en niet verder."
Ahmad kwam in aanraking met stagediscriminatie!
Discriminatie aan de telefoon
Ahmad heeft nu spijt dat hij destijds geen aangifte heeft gedaan, omdat hij zich nu beseft hoe belangrijk het is om je uit te spreken tegen racisme en discriminatie, hoe lastig dat soms ook is. Dat weet ook luisteraar Junissa. Zij heeft zelf een Nederlandse achternaam, maar haar vriend een Marokkaanse. "We merken het vooral via de telefoon. Het is te bizar voor woorden. Wanneer we bellen om zaken te regelen, bijvoorbeeld voor ons huis of via de gemeente, en hij belt met zijn eigen achternaam, wordt hij gewoon afgewimpeld." Wanneer Junissa daarna belt met haar eigen achternaam, worden ze wél meteen geholpen. Zij spreekt de bedrijven of instanties in kwestie hier gelijk op aan: "Ik ben heel straight opgevoed. Mijn moeder zei altijd: nooit over je heen laten lopen. Gewoon voor jezelf opkomen. Zolang je mensen maar met respect behandeld."
Junissa: 'De achternaam van mijn vriend zorgt ervoor dat hij anders wordt behandeld'
Bewustzijnskeurmerk
Er zal veel moeten veranderen, wil dit soort institutioneel racisme volledig uit ons systeem verdwijnen, maar volgens luisteraar Dominique zou een bewustzijnskeurmerk een flinke stap in de goede richting zijn. Ze legt uit hoe ze dit voor zich ziet: "Je gaat met bedrijven en instanties in gesprek. Zij kunnen dan een bewustzijnskeurmerk verdienen als ze een training [over racisme] hebben doorlopen of dit opnemen in hun opleiding, zodat iedereen in ieder geval weet wat racisme en discriminatie is en er een protocol aan gehangen wordt." Daar gaat het volgens Dominique namelijk nog vaak mis. "Er is geen protocol. We weten niet hoe me ermee om moeten gaan. Als we randvoorwaarden vastleggen, hebben we iets om het mee aan te sturen."
Dominique vindt een keurmerk tegen racisme een oplossing
Geen hype
Dat er nu wereldwijd massaal wordt opgestaan tegen racisme is natuurlijk een hele goede zaak, maar de grote vraag is wat er gaat gebeuren als alle protesten straks voorbij zijn. Luisteraar Dilara vertelt dat ze wel eens twijfelt aan de oprechtheid van de zwarte plaatjes en quotes op social media. Ze hoopt dat mensen het niet als hype zien om zich uit te spreken. "Ik zie heel veel mensen dingen plaatsen en dan denk ik: ik hoop dat je dit oprecht doet en niet omdat je iedereen het ziet doen en je niet achter wilt blijven. Ik betwijfel het soms: doe je dit omdat je het echt wilt? Of omdat je shine wilt pakken?" Zelf vertelt Dilara altijd op te komen voor anderen, ook als ze daarmee zelf in de problemen komt. "Ik ben er wat minder op social media mee bezig, maar wat meer in het echte leven."
Dilara: 'Het is geen hype!'
Doodmoe, maar hoopvol
Activiste Naomie Pieter van Black Queer & Trans Resistance NL is een van de stemmen van de Black Live Matter-demonstraties. Ze roept op om de strijd tegen racisme vol te blijven houden, hoe vermoeiend dat ook is. "Ik ben doodmoe van het vechten, maar krijg zo veel energie van de duizenden mensen die in Nederland de straat op gaan."
Die Black Lives Matter-demonstraties worden niet door iedereen goed ontvangen. Dat het vooral buiten de Randstad niet altijd soepel verloopt, weet ook Fabiola. Zij organiseert op 13 juni een demonstratie in Leeuwarden en de strijd tegen racisme is in de Friese stad best lastig, zo vertelt ze. "Hier in Friesland durven heel veel mensen zich niet uit te spreken, dus het is best wel een eenzame strijd." Ze vertelt dat de demonstraties veel haatreacties en dreigementen opleveren. Er waren zelfs plannen voor een tegendemonstratie. "Het maakt me heel verdrietig en boos", aldus Fabiola, die ondanks alles blijft doorzetten.
Fabiola over het leven als zwarte vrouw in Leeuwarden
Het begint bij jezelf
Naomie zal net als Fabiola ook haar stem laten blijven horen, maar ze benadrukt ook dat het belangrijk is dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Politieke macht is daarbij volgens haar essentieel. "We hebben mensen nodig die op ons lijken in de Tweede Kamer. Of tenminste mensen die radicaal denken en voor gelijkwaardigheid zijn. Als we die hebben, gaan we echt stappen maken. Maar het begint natuurlijk bij jezelf, bij je thuis. Vooral bij witte mensen. En mensen van kleur: neem je space!"
Naomie: 'Statement van Rutte over racisme leeg maar hoopvol'
Genoeg is Genoeg
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
FunX
Je denkt niet racistisch te zijn, maar bent het waarschijnlijk welVideo
Black Lives Matter-demonstratie Rotterdam: "Ik hoop dat we iets kunnen veranderen!"Close-up
Jordi (25): "Mannen zoeken niet makkelijk hulp bij mentale problemen"FunX Beseft
Een spiraaltje nemen is niet niks: "Het plaatsen was best traumatiserend"