Nina werd veertien jaar lang expres ernstig ziek gemaakt door haar moeder
- News
- Nina werd veertien jaar lang expres ernstig ziek gemaakt door haar moeder
Nina (43) is vanaf haar geboorte tot aan haar veertiende ernstig mishandeld door haar moeder. Haar moeder, die kampte met het syndroom van Münchhausen by proxy, maakte Nina expres ziek. Ze overleefde dit en deelde in 7/11 haar verhaal. Omdat er nog veel onbekendheid is over deze vorm van kindermishandeling, gaf ze antwoord op alle vragen van FunX-luisteraars.
Nina:"Moeders doen dit omdat ze verslaafd zijn aan de aandacht."
Münchhausen by proxy
Het syndroom van Münchhausen by proxy is een psychiatrisch syndroom en een vorm van kindermishandeling. De plegers laten anderen denken dat het kind ziek, gewond of beperkt is. Dit kan er uiteindelijk ook toe leiden dat ze het kind opzettelijk ziek maken. Bijvoorbeeld door het kind medicatie te geven, te vergiftigen of zelfs uit te laten hongeren.
Achter gesloten deuren
Nina werd slachtoffer van deze gruwelijke vorm van kindermishandeling. Achter gesloten deuren werd Nina jarenlang door haar moeder ziek gemaakt. Ze werd veel thuisgehouden, omdat ze volgens haar moeder vaak ziek was. Nina werd zestien keer opgenomen en toen ze negen jaar oud was, mocht ze niet meer naar school, niet meer naar buiten en geen contact meer hebben met vrienden.
Euthanasie
Op haar veertiende kon Nina niets meer en lag ze verlamd en ingezwachteld in bed, kreeg een grote hoeveelheid pillen per dag en niets meer te eten. Nina's ouders spraken over euthanasie. Gelukkig greep er net op tijd een kinderarts in. Hij schakelde de Officier van Justitie in en uiteindelijk werd Nina uit huis geplaatst.
Omgeving
"Had je omgeving niets in de gaten?", is wat FunX-luisteraar Darryl graag van Nina wil weten. "Er zullen vast mensen geweest zijn die doorhadden dat er iets niet pluis was", antwoordt Nina, "maar het nare was dat mijn moeder dan die mensen van mij weg hield." Nina's moeder zorgde er altijd voor dat niemand zich met haar dochter kon bemoeien. Uiteindelijk kwam Nina met bijna niemand meer in contact: "Ik was daardoor heel eenzaam."
Geen liefde
Nina's moeder is in 2016 overleden en op dat moment realiseerde ze zich dat ze nooit heeft gehad wat ze nodig had als kind. Ze heeft geen liefde van haar moeder gekend. Daarom kan ze ook niet zeggen dat ze zelf wel van haar moeder heeft gehouden. "Ik kende alleen liefdeloosheid en heel veel kilheid. Ik heb nooit warmte naar mijn moeder toe gevoeld."
Ziekte
Rick stuurde een bericht naar de FunX-app met de vraag hoe Nina nu omgaat met ziekte. "Ja, dat is heel lastig voor mij," legt ze uit, "omdat alles met ziekenhuizen en artsen traumatisch voor mij is." Toevallig zit Nina nu middenin een traject om haar voortand te maken. "Mijn moeder heeft die toen ik dertien was op een brute manier kapotgeslagen. Dertig jaar later is het nog steeds zo beschadigd." Voor Nina is dit medische traject heel heftig en confronterend, omdat het haar haar jeugd laat herbeleven. "Maar ik besef me ook dat andere kinderen nog veel ernstige schade eraan over hebben gehouden."
Verziekte jeugd
FunX-luisteraar Samira wilde weten of Nina nog iets positiefs uit haar vreselijke jeugd heeft weten te halen. Gek genoeg, is dat wel zo, vertelt Nina. "Ik heb een lange weg bewandeld om mijn trauma een plek te geven. Ik wist eerst niet wie ik was, omdat ik nooit een kind heb mogen zijn in mijn jeugd. Maar nu ben ik heel gelukkig"
"Ondanks een verziekte jeugd kun je toch nog heel gelukkig zijn. Het is een lange weg, maar het is mogelijk"
Slachtoffers
Nina heeft een missie. Ze wil meer aandacht voor deze vorm van mishandeling, zodat kinderen die hier slachtoffer van zijn eerder gered kunnen worden. Als je een vermoeden hebt dat een kind hier slachtoffer van is, kun je het beste bellen naar Veilig Thuis en vragen om een vertrouwensarts, legt Nina uit. "Die kan dan meedenken en advies geven." Daarnaast wil ze anderen die dit zelf meegemaakt hebben de volgende boodschap meegeven:
"Ga op zoek naar hulp. Het is heel belangrijk om dit een plek te geven. Twijfel nooit aan jezelf en blijf baas over je eigen lichaam."
#OPENUP
Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.
Lees ook
FunX
Lisa strijdt tegen vooroordelen van borderline: "Mensen weten vaak niet wat het inhoudt"FunX
Emma (17) overwon depressie, PTSS en suïcidale gedachten en helpt nu anderenFunX
Logan (31) is al zestien jaar depressief en dit is hoe hij ermee omgaatFunX
De meest spraakmakende gebeurtenissen van 2024: van Joost Klein tot Diddy