Ook voor deze issues kun je bij een psycholoog aankloppen
- News
- Ook voor deze issues kun je bij een psycholoog aankloppen
Naar een psycholoog stappen is voor sommige mensen nog altijd een taboe. Dat is zonde, want praten over je mentale klachten is hartstikke belangrijk en kan je helpen bij allerlei soorten problemen. Het is een misvatting dat je alleen een psycholoog nodig zou hebben wanneer je zwaar depressief bent. Ook bij 'onschuldige' klachten is het goed om op tijd hulp te zoeken. Zie het net zoals fysieke problemen: met hoofdpijn of een zere enkel blijf je ook geen weken rondlopen, toch?
Ook hiervoor naar de psycholoog
Dat een psycholoog je kan helpen wanneer je kampt met depressieve gevoelens, angsten of een burn-out is wel bekend. Maar wist je dat je ook voor de volgende dingen bij een psycholoog terechtkunt?
- Concentratieproblemen
- Ongezonde relatie met eten
- Agressieproblemen
- Faalangst
- Nachtmerries
- Stress over geldzaken
- Uit de kast komen
- Perfectionisme
- Gepest worden
- Rouwen
- Willen stoppen met roken of drinken
- Stress over je werk of studie
- Moeite met vriendschappen en contact leggen
Grote stap
Najla is psycholoog en geeft vaak tips over mentale gezondheid op social media. Aan FunX vertelde ze eerder dat ze veel berichtjes krijgt van jongeren die hulp nodig hebben, maar niet naar een psycholoog durven te stappen. Volgens haar is het voor veel mensen lastig om te erkennen dat er iets niet lekker gaat. "Als je je knie gekneusd hebt, is er geen schaamte om naar de huisarts te gaan. Maar als het over psychische problemen gaat, is dat voor veel mensen lastiger. Mensen blijven er daardoor soms heel lang mee rondlopen, maar dan wordt het alleen maar erger."
Hoe werkt het?
Als je graag een psycholoog wilt spreken, kan je naar je huisarts gaan. Elke huisartspraktijk heeft een praktijkondersteuner van de GGZ die kortdurende hulp kan bieden. Daar kun je gratis een aantal gesprekken mee voeren. Als je meer hulp nodig hebt, kan die praktijkondersteuner dat bespreken met je huisarts en dan kan die je vervolgens doorverwijzen naar de juiste behandelaar. Een verwijzing van je huisarts is niet altijd per se nodig. Bij sommige psychologen of praktijken kan je ook gewoon zelf een afspraak maken. De kans is dan wel groot dat je zorgverzekering de kosten niet vergoedt.
Geen klik
Het is belangrijk dat je je veilig en op je gemakt voelt bij je psycholoog. Heb je geen klik? Bespreek het dan. "Ik weet dat ik voor de ene persoon meer passend ben dan voor de ander. Ik zie dat niet persoonlijk", aldus Najla. Wees dus niet bang om eerlijk te zijn, zodat je samen op zoek kan naar iemand die je beter kan helpen.
Check de mogelijkheden
Sommige werkgevers hebben binnen het bedrijf de mogelijkheid om met een psycholoog te spreken. Hetzelfde geldt voor scholen en onderwijsinstellingen. Check bij je leidinggevende, decaan of mentor wat hier de mogelijkheden in zijn. Vind je het nog te spannend om in real life met iemand te praten over je mentale struggles? Je kan ook contact opnemen met de organisatie MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 21.00 uur bereikbaar via 0900-1450. Je kunt via mindkorrelatie.nl ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp.
#OpenUp-week
Van 10 oktober, World Mental Health Day, tot en met 16 oktober is het #OpenUp-week. Deze week is bedoeld om mentale gezondheidsproblemen bespreekbaarder te maken. FunX besteedt deze dagen daarom extra aandacht aan verhalen van jongeren die vertellen over hun psychische problemen. Alle artikelen over mental health check je op FunX.nl/mentalhealth.
Lees ook
FunX
Zo onderhoudt Rico Verhoeven zijn mental health: "Fijn om met een psycholoog te praten"Films, Series & TV
Défano over praten met een psycholoog: "Ik was lang emotioneel verdoofd"FunX
Samira: "Niet iedereen in mijn familie neemt mijn mentale struggles serieus"FunX
Eva (24) laat iedereen meeluisteren met haar therapiesessies