FunX

Eva (24) laat iedereen meeluisteren met haar therapiesessies

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Eva (24) laat iedereen meeluisteren met haar therapiesessies

Naar een psycholoog stappen kan best spannend zijn. Toch besloot Eva Breda (24) een jaar geleden te gaan praten over haar mentale struggles. Maar dat is nog niet alles. Om te laten zien dat therapie niet altijd zwaar, eng of raar hoeft te zijn, laat ze in haar podcast Komt Een Meid Bij De Psych iedereen meeluisteren met die sessies.

Quote

Het idee heerst dat je al aan het eind van je Latijn moet zijn voor je aanklopt bij een psycholoog, terwijl het fijner is als je op tijd bent. Het is zonde om zo lang te wachten.

Eva vertelt aan Sander en Vonneke over haar nieuwe podcast

Hoge drempel

"In coronatijd hoorde je veel over hoe slecht het ging met de mentale gezondheid van jongeren", vertelt Eva. "Dat zag ik ook om me heen: vrienden kregen klachten en die werden steeds erger." Zelf kampt ze al heel haar leven met angstklachten. "Ook die werden erger in de lockdown."

De drempel om met een professional te gaan praten blijkt voor veel mensen echter nog altijd erg hoog. "Mensen zeggen vaak: 'Nee joh, m'n klachten zijn toch niet erg genoeg. Ze zien me al aankomen daar.' Bovendien zijn de wachtlijsten lang." Eva wilde daarom graag laten zien dat je ook voor milde klachten naar een psycholoog kan stappen en dat therapie heus geen big deal hoeft te zijn. "Toen dacht ik: ik kan zelf ook wel therapie gebruiken. Waarom ga ik het dan zelf niet doen? Ook ik heb het al die tijd ontweken."

Angst

De voornaamste reden waarom Eva besloot met een psycholoog te gaan praten, is de angst waar ze al jaren mee kampt, waardoor het voor haar moeilijk is om zelfstandig te leven. "Ik durfde niks alleen te doen, ook niet douchen of slapen. Daar schaamde ik me altijd heel erg voor. Je bent toch een volwassen vrouw en nu gaan anderen horen dat ik dit soort 'kinderlijke' angsten heb. Maar dat is juist het ding, ik wil die schaamte wegnemen."

Daarnaast bespreekt Eva in de sessies ook haar extreem hoge stressniveau. "Daardoor ben ik altijd druk, dat is heel vermoeiend. Later in de gesprekken komt ook nog somberheid aan bod."

Echte gesprekken

Wat begon als een journalistiek idee is uiteindelijk dus uitgegroeid tot een persoonlijk project waarbij Eva in 8 afleveringen van 25 minuten stukken van haar therapiesessies laat horen. De gesprekken in de podcast zijn dus honderd procent real, al zijn er wel wat dingen uitgeknipt. "Ik heb zelf de edit gedaan. Dingen over bijvoorbeeld bepaalde familieleden zijn weggeknipt, omdat ze te privacygevoelig zijn. Ook is er herhaling uitgehaald, anders zou het te saai worden. Verder ga ik echt met de billen bloot."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eng

Eva vindt het behoorlijk spannend dat straks iedereen kan horen wat ze met haar psycholoog heeft besproken. "Hoe dichterbij het komt, hoe spannender het is. Tijdens het maken heb ik onbewust 'uitgezet' hoe doodeng het is. Nu denk ik: shit, mensen gaan dit horen. Ik huil ook af en toe, het is echt superprivé. Je bent dan toch bang dat mensen je een aandachtstrekker gaan vinden ofzo."

Gelukkig heeft de podcast nu al mooie dingen opgeleverd. Zo heeft Eva fijne gesprekken met haar moeder, broer en vrienden gevoerd en al voordat de eerste aflevering online stond, heeft ze berichtjes ontvangen van mensen die zich herkennen in wat ze vertelt in de trailer. "Ze zeggen: 'Wat fijn om te horen. Ik heb dezelfde klachten en vind het best wel gênant.'"

'Dit is therapie'

Eva hoopt vooral dat ze met haar podcast het beeld en de vooroordelen rondom therapie kan veranderen. "Het is niet wat je in films en series ziet. Het hoeft niet zo zwaar te zijn, je kan er ook met mildere klachten heen. De sfeer was bij mij heel relaxed en het luchtte heel erg op." Mensen die hopen op veel sensatie geeft ze alvast een disclaimer: "Er zijn wel wat doorbraakjes, maar de afleveringen zijn er juist om te laten zien: dit is therapie en meer niet."

Het praten met een psycholoog heeft Eva goed geholpen. "Ik slaap inmiddels weer alleen en durf thuis bijna alles weer, dus ik heb m'n zelfstandigheid terug." Ook het maken van de podcast heeft haar veel opgeleverd. "Door de reacties ben ik erachter gekomen dat ik niet de enige ben."

Je kunt Komt Een Meid Bij De Psych onder andere luisteren op Spotify. De eerste aflevering staat nu online.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp nodig?

Heb je last van angsten, depressieve gevoelens of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Je kan hiervoor naar je huisarts of je kan contact opnemen met MIND Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie