Alkenah (30): "Met mijn kunst heb ik gesprekken over systematisch racisme geopend"
- News
- Alkenah (30): "Met mijn kunst heb ik gesprekken over systematisch racisme geopend"
"Creativiteit is iets dat ik van huis uit heb meegekregen. Mijn moeder had een kinderdagverblijf op Curaçao. Daar hield ze altijd een knutselclub en dat soort dingen. We mochten dan altijd met verschillende middelen werken en dat is er altijd een beetje ingebleven. Later ben ik grafisch vormgeven gaan studeren, maar ik raakte ook geïnteresseerd in andere dingen, zoals fotografie en illustreren. Nu ben ik visual artist en probeer ik creatief te werk te gaan met eigenlijk alles. Ik wil me niet laten binden aan één medium.
Eigenlijk transformeer ik iemands anders verhaal tot een mooi visueel pakketje om het zo mee te geven aan de wereld. Ook met fotografie en video probeer ik de kern van een persoon over te brengen. Maar ik haal ook verhalen uit mijn eigen leven. Zo heb ik laatst, met alles dat gaande is rondom de Black Lives Matter-beweging, een portrettenserie gemaakt waarmee ik systematisch racisme probeer uit te drukken. Daarnaast heb ik een van m'n ervaringen gedeeld door middel van een poster die ik al een keer eerder had gemaakt. Ik ging toen solliciteren bij Nike. Ik was altijd een grote sneakerhead, dus wilde daar supergraag werken. Het gesprek met de store- en magazijnmanager ging heel goed, ik kon ze eigenlijk alles leren over Nike. Het was zo goed als geregeld, maar later werd ik gebeld om ook nog met de regiomanager te komen praten.
Ik zat toen in m'n deadlineperiode, dus ik was druk bezig met verf en zeefdrukken. Ik kwam dus niet in m'n meest nette kleding, maar wel gewoon representatief. Ik dacht: even de hand schudden en dan komt het wel goed. Maar we gingen opnieuw de hele sollicitatie door en na afloop zei hij: 'Ik merk dat je een heel intelligent en vriendelijk persoon bent en je hebt veel te vertellen, maar ik moet denken aan een breder spectrum van klanten. Jij trekt toch een bepaald type aan'. Toen is het toch niet doorgegaan.
Ik heb die poster op heel veel plekken gedeeld en daar zijn veel gesprekken uit gekomen. Mensen zeiden 'sorry dat je het hebt moeten meemaken' en witte collega's van me zijn met me komen praten, dus het heeft het gesprek wel echt geopend. Ik kreeg de mogelijkheid om mensen te informeren die er iets minder over weten.
Als er iets negatiefs gebeurt, heb ik altijd wel m'n manieren om het te uiten. Het werkt therapeutisch en als het mooi wordt, kan je het altijd nog uitbrengen. Als je jezelf naar buiten brengt, vind je altijd wel een publiek dat niet alleen mooi vindt wat je hebt gemaakt, maar ook mooi vindt wat je probeert te communiceren."
- Alkenah (30)
CLOSE UP
We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!
GENOEG IS GENOEG
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
FunX
Suzan (27): "Mooi zijn scoort op Instagram, maar mijn werk draait om zelfexpressie"FunX
Jessie (23): “Ik werd niet serieus genomen omdat ik danser wilde worden, maar lach nu als laatste”FunX
Lyon (24): "Op de ene plek ben ik te wit, op de ander te zwart"Close-up
Ilse (20): "Ik voelde me altijd dom op school, nu heb ik m'n eigen onderneming"