FunX

Ramin over zijn coming-out: "Waarom continu een masker ophouden?"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Ramin over zijn coming-out: "Waarom continu een masker ophouden?"

Niemand hoort iets van jouw geaardheid te vinden, maar toch krijgen homo- en biseksuele mensen dagelijks te maken met vooroordelen, pesterijen en discriminatie. Ramin Rezai weet daar alles van. In de Mental Health Club-podcast praat hij met Tannaz en RozeCoach Derek Brouwer over homoseksualiteit en de impact van zijn coming-out op zijn mentale gezondheid.

#26 - Uit de kast komen - FunX Mental Health Club

Quote

Omdat ik serieus begon na te denken over een carrière in de muziek, was ik bang dat mijn geaardheid mij in de weg zou gaan zitten.

Ramin

STRUGGLE

Ramin kwam vijf jaar geleden uit de kast. Zijn seksuele oriëntatie is al van jongs af aan een struggle voor hem geweest. "Ik denk dat ik er in de eerste van de middelbare school achterkwam dat ik 'anders' was. Ik vond namelijk een mannelijke docent leuk." Daarnaast werd Ramin veel gepest, omdat de mensen om hem heen vonden dat hij vrouwelijke trekjes zou hebben. "En toen dacht ik: wat is hier aan de hand? Misschien hebben ze wel gelijk. En dat was het moment dat ik erover ging nadenken."

Portret Ramin

foto: Privéfoto

Ramin

OPMERKINGEN

Ramin kreeg vaak opmerkingen die erop wezen dat mensen iets wisten over zijn geaardheid en dat maakte hem bang. "Er werd soms op een gemene manier 'homo' naar me geschreeuwd." Door de gemene toon wist Ramin dat het niet goedbedoeld was. "Ik wist dat het iets was waar ze me heel lang op zouden pakken. Maar ik vroeg me ook af: waarom zien mensen aan me dat ik op jongens val, is het zo duidelijk? Ik vond het gewoon eng."

EFFECT OP MENTALE GEZONDHEID

Derek Brouwer is psycholoog en RozeCoach. Volgens hem kan een coming out en de periode ervoor veel effect hebben op je mentale gezondheid. "Je moet je voorstellen dat mensen als Ramin heel lang met een geheim lopen en eigenlijk niet willen dat iemand dat weet. Maar ook voor jezelf kan het een struggle zijn, omdat je niet zo goed weet wat je ermee kan of wil."

ANGST

Dat levert dus veel stress op, en die stress heeft allerlei effecten op je lichaam, maar ook op je mentale gezondheid. Denk aan negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld. "Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je bepaalde situaties uit de weg wil gaan. Situaties waarin je mogelijk de vraag krijgt over verliefd worden of over daten." Volgens Derek komt het voor dat homoseksuele jongeren daardoor bepaalde situaties gaan vermijden in hun sociale leven. "Uiteindelijk kan dat voor heel veel angsten zorgen en dat is voor je mentale gezondheid niet oké."

Carrière

Ramin heeft in de periode voor zijn coming-out veel angst ervaren.

"Toen ik vijftien was, deed ik mee aan een talentenjacht die werd uitgezonden op de televisie. Ik kwam niet heel leuk in beeld en toen ik die week naar school ging, werd ik nageroepen met 'homo, homo'. Omdat ik toen serieus begon na te denken over een carrière in de muziek, was ik bang dat mijn geaardheid mij in de weg zou gaan zitten. En dat maakte me heel erg angstig."

SCHANDE

Niet alleen op school, maar ook binnen zijn familie voelde Ramin zich eenzaam. "De mannen in mijn familie zijn best wel macho, daten veel met vrouwen en houden van voetbal. Ik kon daar nooit over meepraten. En ik kon met niemand praten over de dingen waar ik mee struggelde." Ramins ouders komen uit Iran, waar er tot op de dag van vandaag mensen worden vermoord vanwege hun geaardheid. Dat maakt het voor Ramin niet bepaald makkelijk om bij zijn ouders uit de kast te komen. "Ik dacht: ik ben een schande. Als ik ze dit vertel, raak ik mijn familie kwijt." Gelukkig vond Ramin afleiding in muziek. "Ik besloot me te focussen op mijn muziek, ik hoopte dat ik daar iets mee zou kunnen bereiken."

AANNAMES

Volgens Derek doen mensen heel snel aannames. Als voorbeeld noemt hij dat mensen bij het woord 'tandarts' als snel aan een man denken. "Terwijl het uiteraard net zo goed een vrouw kan zijn. We vullen in ons hoofd al snel dingen in." Op diezelfde manier vullen mensen dus voor Ramin in dat hij met een vrouw thuiskomt. "En dat kan misschien wel anders in elkaar steken."

MASKER

Ramin loog vaak over zichzelf, bijvoorbeeld over meisjes op wie hij verliefd zou zijn. In 2016 besloot hij dat hij niet meer wilde liegen over wie hij is. "Ik heb maar één leven, waarom zou ik continu een masker ophouden? Ik was constant aan het acteren en wilde bij de rest horen." Dat acteren was niet meer vol te houden en dus besloot hij om uit de kast te komen. "Ik was klaar met in mijn hoofd zitten, maar het voelde alsof ik het grootste geheim ever ging vertellen."

Quote

Voor mij had het geholpen als mensen die iets aan me zagen, ook echt met me in gesprek waren gegaan.

Ramin

TABOE

Ramin had graag gezien dat er destijds iemand naar hem toe was gekomen om te vragen of het wel goed met hem ging. "Voor mij had het geholpen als mensen die iets aan me zagen, ook echt met me in gesprek waren gegaan." Aan de andere kant begrijpt Ramin ook dat er toen veel meer taboe op dit onderwerpt heerste. "Gelukkig begint dat nu steeds minder te worden."

NOOIT IEMAND 'OUTEN'

Het is natuurlijk goed om het gesprek aan te gaan als je het vermoeden hebt dat iemand ergens mee strugglet. Maar het is belangrijk om mensen niet in grote gezelschappen uit de kast te trekken, oftewel te 'outen'. Stel dus nooit zomaar de vraag 'Heb je al een vriend of vriendin?' Ramin benadrukt dat dit grote gevolgen kan hebben. "Als je iemand zo’n vraag stelt, dan 'out' je iemand eigenlijk al en dat kan een hele negatieve impact op iemand hebben."

VEILIG GEVOEL

Volgens Derek is de vraag of iemand al een vriend of vriendin heeft een impactvolle vraag.

"Er zijn ook andere dingen die je niet zo snel zou vragen als je iemand niet goed kent. Dus vragen als: 'Val je op vrouwen?' of vragen over de seksuele voorkeur gaan niemand iets aan, tenzij je een bepaalde vriendschap of connectie met elkaar deelt en het veilig voelt."

JE HEBT GEEN ZIEKTE

Ramin geeft andere homo- of biseksuele jongeren nog wat wijsheid mee die hij zelf destijds graag had willen horen. "Je bent gewoon normaal en homoseksualiteit is normaal. Je bent gewoon wie je bent, je hebt geen ziekte." Aan degenen die bang zijn om hun omgeving kwijt te raken, heeft Ramin ook een boodschap. "Ik denk dat het voor iedereen anders is. Maar als iemand bij je weggaat omdat je op hetzelfde geslacht valt: it’s their loss. Dan hoort diegene gewoon niet in je leven." Al heeft Ramin het wel eens meegemaakt dat mensen zijn teruggekomen en hun excuses hebben aangeboden.

KIEZEN VOOR JEZELF

Volgens Derek is het belangrijk om mensen na je coming out ook de tijd te geven om te wennen aan de nieuwe informatie. "Want iedereen heeft natuurlijk bepaalde verwachtingen, dus geef ze de tijd om die aan te passen." Verder zegt Derek dat het belangrijk is om het gesprek aan te gaan en uit te leggen dat jij niet verandert. "Je seksualiteit is maar een onderdeel van jou."

Tannaz kan zich voorstellen dat er mensen luisteren die zich herkennen in Ramins verhaal en bang zijn om mensen uit hun omgeving kwijt te raken. "Ramin is na zijn coming-out inderdaad mensen kwijtgeraakt, maar die mensen zijn wel weer terug gekomen. Uiteindelijk moet je kiezen voor jezelf en jezelf kunnen aankijken en accepteren. Dat is het belangrijkste."

Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.

Gerelateerde podcast

FunX Mental Health Club

FunX Mental Health Club

Ster advertentie
Ster advertentie