Gya: "Vroeger deed ik mijn best om niet zo Asian te zijn"
- News
- Gya: "Vroeger deed ik mijn best om niet zo Asian te zijn"
Ouassima duikt in de wereld van anti-Aziatisch racisme. Dit is toegenomen door de huidige pandemie, maar is zeker niet nieuw. Hoe heeft dit institutionele racisme invloed op mensen van Aziatische komaf? Spoken word artist Carina Fernandes, journalist Pete Wu en rapper Gya vertellen erover.
Opmerkingen
"Vroeger deed ik juist heel erg mijn best om niet zo Asian te zijn", vertelt Gya. "Omdat ik juist niet in aanraking wilde komen met die opmerkingen." Een opmerkingen die ze bijvoorbeeld over zich heen kreeg, was: "Jammer dat Chinezen niet zijn vergast in de Tweede Wereldoorlog." Gya schrok van alle nare opmerkingen over haar uiterlijk en spreekt zich daarom tegenwoordig in haar muziek regelmatig uit over anti-Aziatisch racisme.
Uitspreken
Gya is niet de enige, steeds meer mensen spreken zich uit over dit onderwerp. Volgens Pete Wu komt dat onder andere door social media. "Ik denk dat juist social media een soort verenigende kracht heeft." Carine en Gya denken dat het oprichten van verschillende collectieven, zoals Asian Raisins en PAC, ook hebben bijgedragen aan de toenemende aandacht voor het probleem. "Er zijn zoveel mensen die zich inzetten op zijn of haar manier, dat vind ik mooi om te zien", zegt Gya.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Amerikanen spreken zich uit tegen anti-Aziatisch racisme na aanslagen AtlantaClose-up
Oscar (27): “Ik wil verhalen vanuit de Aziatische community delen om de representatie te vergroten”Up 2 Date
Omroep voor Aziatische Nederlanders wil dit jaar nog 50k leden binnenhalenEntertainment
Rihanna joint protestmars tegen anti-Aziatisch geweld