FunX

Vonneke Bonneke over internethaters: "Mijn dm's zitten altijd vol met beledigingen"

  1. Newschevron right
  2. Vonneke Bonneke over internethaters: "Mijn dm's zitten altijd vol met beledigingen"

Op straat scheld je (als het goed is) iemand anders niet zomaar uit. Online, veilig vanachter je telefoon of laptop, blijkt dit voor een hoop mensen echter geen probleem. De haatreacties die voorbijkomen op Instagram en Facebook zijn soms shocking: van pesterijen en racistische opmerkingen tot serieuze doodsbedreigingen. In TopiX werd gisteren met Vonneke Bonneke en Naomie Pieter besproken of dit soort haters niet harder aangepakt moeten worden.

dagelijks beledigd

Met meer dan 380 duizend Instagramvolgers krijgt Vonneke Bonneke helaas dagelijks te maken met haters in haar inbox. "Mijn dm's zitten altijd vol met allerlei beledigingen." Ze geeft aan dat dit vroeger nooit zo was, maar dat het erger is geworden sinds social media zo groot is geworden. "Iedereen heeft nu een platform om zijn haat te uiten."

"Op social media is het zo makkelijk om te haten"

aangifte?

Naomie Pieter krijgt als activiste ook te maken met veel online haat. Vooral wanneer ze zich uitspreekt tegen zwarte piet. Zo zei iemand onder een filmpje waarin ze op hardhandige wijze door de politie werd opgepakt, dat ze "haar nek hadden moeten breken." "Dat is een van de laatste comments die me toch wel echt heeft gepakt." Maar er zijn meer heftige voorbeelden. Aangifte heeft ze echter niet gedaan, omdat het haar op die manier weer tijd en energie kost. "Ik moet zoveel battles vechten en nu ook online nog erbij."

harder aanpakken

Is er een oplossing om dit soort haat te verminderen? Volgens Naomie zouden dit soort mensen keihard gestraft moeten worden. "Op het momenteel dat je publiekelijk op Facebook racistisch bent of haatberichten verstuurd, vind ik dat we dat naar je werkgever mogen sturen." Vonneke is het hiermee eens. Volgens haar zou er ook strenger gecontroleerd moeten worden en zouden aangiftes van bedreigingen door de politie serieuzer genomen moeten worden.

actie ondernemen

Als je te maken krijgt met online discriminatie kun je dit melden bij MiND: Meldpunt Internet Discriminatie. Heb je behoefte aan advies? Dan kun je bellen met de Discriminatie Meld- en Advieslijn. Wanneer je bedreigd wordt met de dood, ernstig letsel of verkrachting, is het slim om aangifte te doen bij de politie. Het is in dat geval altijd goed om bewijs, zoals e-mails of whatsappjes, te bewaren.

Ster advertentie
Ster advertentie