Bente werd gecatfisht op Tinder: "Ze stuurde naaktfoto's onder mijn naam"
- News
- Bente werd gecatfisht op Tinder: "Ze stuurde naaktfoto's onder mijn naam"
Besef, dagelijks worden 150 mensen slachtoffer van online identiteitsfraude. Iemand die daar heel goed over mee kan praten is Bente. Haar foto's werden gestolen en gebruikt voor een nepprofiel op Tinder.
Catfish
Bente kreeg begin dit jaar een berichtje van haar neef. Volgens hem was er iemand anders actief op Tinder onder haar naam. Bente kreeg allemaal screenshots toegestuurd en zag tot haar grote verbazing inderdaad een profiel met haar foto's.
"De persoon had mijn naam gebruikt, maar dan net anders geschreven. Wel was er een andere leeftijd en woonplaats gebruikt."
Toen haar neef dit stuurde, vielen de puzzelstukjes in elkaar. Bente had de hele week namelijk al verschillende berichtverzoeken van mannen op Facebook gekregen. "Ik dacht: O God, misschien zijn dat wel mannen die mij na een gesprek op Tinder hebben opgezocht op Facebook." Ze besloot te reageren op de mannen en vertelde hen dat ze gecatfisht was.
Pikante foto's
Door de gesprekken kwam ze erachter dat er nog veel meer aan de hand was. De catfisher had namelijk lingeriefoto's naar de mannen gestuurd. "Het waren foto's zonder gezicht erop. Het meisje lag op bed met kanten lingerie aan. Qua postuur en huidskleur klopte het, dus het leek net alsof ik het was."
"Ik schoot meteen in de stress," vertelt Bente. Dat iemand zich voordeed als haar vond ze al vervelend, maar dat die persoon ook nog naaktfoto's verstuurde, vond ze echt te ver gaan. "Ik ben zelf juist bewust bezig om me goed te profileren en classy te blijven." Ze was doodsbang dat er allemaal naaktfoto's zouden verschijnen als je haar naam zou googelen.
"Als dat eenmaal gelinkt is aan mijn naam, probeer dan maar eens aan mensen te bewijzen dat jij het niet bent."
Gerapporteerd
Bente besloot iedereen die ze kende het profiel te laten opspeuren op Tinder en het profiel te rapporteren. "Maar ik had ook grote mazzel, omdat een van de jongens met wie ik contact had op Facebook, banden had met de politie-afdeling cybercrime." Hierdoor werd het hele proces versneld, omdat de politie op zoek ging naar de persoon achter het nepprofiel. Binnen enkele dagen was het profiel verwijderd en de dader persoonlijk erop aangesproken door de politie.
Wat ging er om in het hoofd van de dader? Dat vraagt Bente zich nog steeds af. Ook begrijpt ze niet waarom deze persoon uitgerekend voor haar had gekozen: "Als ik een open account had met uitdagende foto's, oké, maar bij mij stonden er alleen maar oude onschuldige selfies en vakantiefoto's met vriendinnen op." Inmiddels heeft Bente haar account nog beter afgeschermd, zodat vreemden nu helemaal geen foto's meer van haar kunnen zien. Aan de dader heeft ze verder geen aandacht meer besteed.
"Voor haar is het al gênant genoeg. De politie heeft haar persoonlijk benaderd, dus ze weet zelf heel goed dat ze verkeerd bezig was. Het is zielig dat ze zo onzeker is dat ze niet met eigen foto's op Tinder durft te gaan."
oplichting
Volgens Arda Gerkens van Helpwanted.nl komen nepprofielen heel vaak voor. Meestal worden ze om drie verschillende redenen in te zetten. Soms wil iemand een persoon in diskrediet brengen door een profiel met haar (of zijn) foto's aan te maken en er bijvoorbeeld bij te schrijven dat ze een slet is. Een andere reden kan zijn om met foto's van mooie vrouwen mannen aan te zetten tot seksueel contact en hen daarna te chanteren. De meest voorkomende reden is echter oplichting.
"De oplichters bouwen dan met iemand contact op onder een nepaccount. Vervolgens vragen ze om geld, omdat ze 'krap bij kas zitten'."
Echt of nep
Het is soms best lastig om te weten of een profiel echt of nep is, maar wanneer er slechte, korrelige foto's opstaan moeten er alarmbellen gaan rinkelen volgens Arda. "Dat klopt niet, tegenwoordig heeft iedereen wel foto's van goede kwaliteit." Mocht je zo'n profiel tegenkomen op Tinder, Instagram of Facebook, dan kun je het profiel het beste meteen rapporteren aan het platform.
"Doe dat gewoon, want een ander trapt er wel in."
Het beste is om al je profielen af te schermen. Zo heb je de minste kans dat je foto's misbruikt worden. Ben je toch slachtoffer geworden? Praat erover, verzamel bewijs, en meldt het. Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen, waaronder Helpwanted.nl.