Ting (25) is hoogsensitief: "Ik moet lang bijkomen van sociale situaties"
- News
- Ting (25) is hoogsensitief: "Ik moet lang bijkomen van sociale situaties"
Je bent op een feest en opeens wordt het je allemaal te veel: het licht is te fel, de muziek staat te hard en je bent overweldigd door de aanwezigheid van andere mensen. Je denkt alleen maar: ik wil naar huis. Herkenbaar? Misschien ben je dan wel hoogsensitief. De 25-jarige Ting weet daar alles van. Zij is namelijk hoogsensitief en dat heeft impact op haar mental health, zo vertelt ze aan Tannaz en psycholoog Chourouk in de Mental Health Club-podcast.
Als ik uit eten ga en de muziek in het restaurant staat iets te hard, kan dat al snel te veel worden.
Rommelig in mijn hoofd
Ting kwam er per toeval achter dat ze hoogsensitief is. "Ik zag een filmpje voorbijkomen op social media over verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je hoogsensitief bent. Ik herkende mezelf daarin en besloot toen wat meer onderzoek te doen naar hoogsensitiviteit om er meer over te leren", vertelt ze verder. "Ik heb veel last van prikkels en kan slecht tegen geluid, blijkbaar heeft dat te maken met hoogsensitiviteit. Ik heb het gevoel dat het altijd heel rommelig is in mijn hoofd."
Wat is hoogsensitiviteit?
Volgens Chourouk is hoogsensitiviteit een psychologisch fenomeen waarvan de basiselementen voor iedereen hetzelfde zijn. "Hoogsensitieve mensen zijn snel geprikkeld door bijvoorbeeld geluiden, geuren en licht en zijn daardoor veel meer energie kwijt dan de gemiddelde mensen", vertelt Chourouk. "Je kunt zelfs gevoelig zijn voor de emoties van anderen, zonder dat je dat doorhebt. Het gevolg is dat je veel meer tijd nodig hebt om jezelf terug te trekken en op te laden."
Stress of hoogsensitief?
Wanneer je stress hebt, kun je ook sneller geprikkeld raken door zaken als licht, geluid of emoties van anderen. Toch is dat volgens Chourouk niet hetzelfde als hoogsensitief zijn. "Stress is een tijdelijke reactie. Voor iemand die hoogsensitief is, is deze ervaring er altijd, tenzij je jezelf bepaalde trucjes hebt aangeleerd om met prikkels om te gaan."
Liever niet naar school
Omdat Ting vanuit huis werkt, kan ze zelf bepalen hoeveel prikkels ze binnenkrijgt en wanneer. "Maar drukte buitenshuis kan al snel te veel worden. Als ik bijvoorbeeld uit eten ga en de muziek in het restaurant staat iets te hard, kan dat heel hard aankomen. Ik was bijvoorbeeld ook liever niet op school, daar waren wat mij betreft te veel mensen, wat voor te veel prikkels zorgde."
Ik ben vrijwel altijd uitgeput.
Altijd uitgeput
Ting vertelt dat ze niet alleen mentaal, maar ook fysiek last kan hebben van haar hoogsensitiviteit. "Ik ben vrijwel altijd uitgeput, zelfs als ik niets doe. Dat komt doordat ik heel lang moet bijkomen van sociale situaties, bijvoorbeeld van een etentje. Vooral als ik ergens geen zin in heb, kost het me enorm veel energie. De meeste mensen zijn na acht uur slaap wel bijgekomen, maar ik kan dagen nodig hebben om op te laden."
Zelfisolatie
Het liefst is Ting dus thuis, maar daarmee bestaat wel het risico op zelfisolatie, wat weer kan leiden tot een depressie. "Daar heb ik helaas wel mee te maken gehad. Bij mij was dat met name omdat ik me eenzaam, anders en onbegrepen voelde", vertelt Ting.
Wat is hoogsensitiviteit?
In de afgelopen twintig jaar is er steeds meer bekend geworden over hoogsensitiveit. Het is geen ziekte of aandoening, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, net als bijvoorbeeld introversie. Veel mensen zullen wel iets van de kenmerken van hoogsensitiviteit herkennen. Dat betekent niet dat iedereen meteen hoogsensitief is. "Mensen denken dat je als hoogsensitief persoon alleen gevoeliger bent voor prikkels, maar dat is niet zo: het gaat veel verder", vertelt Esther Bergsma, expert hoogsensitiviteit en sociaalwetenschappelijk onderzoeker.
Er zijn verschillende elementen die horen bij hoogsensitiviteit, legt Bergsma uit, waaronder het hebben van één of meerdere zintuigen die heel gevoelig zijn. "Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je een zacht geluid al snel opmerkt, of juist dat je door heftige geluiden enorm overprikkeld raakt." Ook kun je emoties heftiger ervaren dan anderen.
Daarnaast denkt iemand die hoogsensitief is heel diep na. Je merkt de informatie uit de omgeving sterk op en verwerkt het diepgaand. "Als je dat niet herkent, ben je niet hoogsensitief." Bergsma vertelt dat het brein van een hoogsensitief persoon anders werkt. Zo zijn er zijn veel meer hersengebieden tegelijkertijd actief. Je denkt dan over veel meer dingen tegelijkertijd na. Zo denk je bij een groepsproject op school niet alleen over de opdracht na, maar ook meteen over met wie je in het groepje gaat en wat de gevolgen zullen zijn als je iemand daarmee buitensluit. "Hoogsensitieve personen denken heel erg na over wat goed is voor iedereen, daardoor verliezen ze hun eigen belangen vaak uit het oog."
Hoogsensitieve mensen absorberen de emoties van anderen vaak zonder het door te hebben.
Erkenning
Hoogsensitief zijn in een drukke wereld kan dus heftig zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je aan het einde van de dag niet helemaal op bent? Volgens Chourouk begint het bij erkenning. "Je moet eerst erkennen dat je gevoeliger bent voor bijvoorbeeld emoties, geuren en geluiden. Hoogsensitieve mensen absorberen de gevoelens en emoties van andere mensen vaak zonder dat ze het doorhebben. Daar kun je letterlijk buikpijn van krijgen."
Trucjes
Als je eenmaal hebt erkend dat je hoogsensitief bent, kun je volgens Chourouk gaan uitzoeken wat voor trucjes voor jou werken. "Zelf visualiseer ik bijvoorbeeld onder de douche dat ik al die emoties die ik van anderen heb overgenomen van me afspoel. Dat klinkt misschien zweverig, maar op die manier kan ik onderscheid maken tussen de gevoelens die bij mij horen en de gevoelens die ik wil loslaten", vertelt Chourouk verder. "Maar je kan het ook van je afschrijven of ademhalingsoefeningen doen. Daarnaast is het belangrijk om je grenzen aan te geven en je planning waar nodig aan te passen zodat je niet overprikkeld raakt."
Wil je meer weten over Ting's verhaal, hoe haar hoogsensitiviteit haar relatie soms belemmert en hoe ze daarmee omgaat? Beluister de podcast.
#62 - De mentale gevolgen van hoogsensitiviteit - FunX Mental Health Club
Bij de FunX Mental Health Club snappen we dat het leven niet 24/7 fissa is. Of je nou dealt met een depressie, niet goed weet hoe je hulp moet vragen of te maken hebt een burn-out: je bent niet alleen. In deze wekelijkse podcast bespreekt Tannaz met verschillende gasten hoe zij dealen met hun mental health-struggles en krijg je handige tips van experts. Alle afleveringen terugluisteren kan hier.
Lees ook
FunX
Tessel (24) is biseksueel: "Ik dacht dat ik niet queer genoeg was"FunX
Suroesh: "Veel mensen weten niet dat ze een pornoverslaving hebben"FunX
Tara (26) heeft een winterdepressie: "De kleinste dingen eisen veel energie"FunX
Samira: "Niet iedereen in mijn familie neemt mijn mentale struggles serieus"