FunX Beseft

Ashley (25) is hoogsensitief: "Soms wordt het me teveel en loop ik weg"

foto: Privéfotofoto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Ashley (25) is hoogsensitief: "Soms wordt het me teveel en loop ik weg"

Besef, één op de vijf mensen in Nederland is hoogsensitief. Een hoogsensitief persoon (HSP) beleeft de wereld intenser en is gevoeliger voor prikkels. Ashley, Kara en Anouk vertellen hoe het is om met dit persoonlijkheidskenmerk door het leven te gaan, tegen welke problemen ze aanlopen en waarom hoogsensitiviteit ook juist een blessing kan zijn.

Quote

Het is een zegen en een vloek: je kan eraan onderdoor gaan, maar het is ook mooi.

Ashley (25)

Intense beleving

Anouk (24) weet sinds een paar jaar dat ze hoogsensitief is. Ze is heel gevoelig voor bijvoorbeeld fel licht, harde geluiden of kleding die kriebelt. Ook kan ze over de kleinste zaken heel lang nadenken. "Ik merk dat ik alles heel intens verwerk, daarom kost een doorsnee dag voor mij meer energie. Ik heb echt verwerkingstijd nodig voor mezelf." Er zijn ook positieve kanten te benoemen: "Ik heb een onwijs goed inlevingsvermogen. Vriendinnen komen vaak met hun problemen naar mij. Daarnaast kan ik intens genieten van kleine dingen, bijvoorbeeld als ik in de natuur ben."

foto: Privéfoto

Eerder naar huis gaan

Vanwege haar hoogsensitiviteit houdt Anouk rekening met hoe ze haar leven inricht. "Ik moet mijn hele week vooruitplannen. Als ik overdag werk, dan kan ik niet 's avonds nog naar een feestje. Ik ga wel naar feestjes, maar dan houd ik dat maar een bepaalde tijd vol. Ook moet ik er dan voor zorgen dat ik die dag overdag niet allemaal dingen heb gepland."

Ondanks dat ze zichzelf inmiddels heel goed kent, komt het toch wel eens voor dat ze over haar eigen grenzen heen gaat: "Mijn nabije omgeving snapt het helemaal als ik een keer eerder naar huis ga, maar met een groep nieuwe mensen, is het toch wat lastiger. Dan denk ik: wat zullen ze ervan denken dat ik eerder naar huis ga? Soms blijf ik dan toch maar."

Wat is hoogsensitiviteit?

In de afgelopen twintig jaar is er steeds meer bekend geworden over hoogsensitiveit. Het is geen ziekte of aandoening, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk, net als bijvoorbeeld introversie. Veel mensen zullen wel iets van de kenmerken van hoogsensitiviteit herkennen. Dat betekent niet dat iedereen meteen hoogsensitief is. "Mensen denken dat je als hoogsensitief persoon alleen gevoeliger bent voor prikkels, maar dat is niet zo: het gaat veel verder", vertelt Esther Bergsma, expert hoogsensitiviteit en sociaalwetenschappelijk onderzoeker.

Er zijn verschillende elementen die horen bij hoogsensitiviteit, legt Bergsma uit, waaronder het hebben van één of meerdere zintuigen die heel gevoelig zijn. "Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je een zacht geluid al snel opmerkt, of juist dat je door heftige geluiden enorm overprikkeld raakt." Ook kun je emoties heftiger ervaren dan anderen.

Daarnaast denkt iemand die hoogsensitief is heel diep na. Je merkt de informatie uit de omgeving sterk op en verwerkt het diepgaand. "Als je dat niet herkent, ben je niet hoogsensitief." Bergsma vertelt dat het brein van een hoogsensitief persoon anders werkt. Zo zijn er zijn veel meer hersengebieden tegelijkertijd actief. Je denkt dan over veel meer dingen tegelijkertijd na. Zo denk je bij een groepsproject op school niet alleen over de opdracht na, maar ook meteen over met wie je in het groepje gaat en wat de gevolgen zullen zijn als je iemand daarmee buitensluit. "Hoogsensitieve personen denken heel erg na over wat goed is voor iedereen, daardoor verliezen ze hun eigen belangen vaak uit het oog."

Maatschappij

Anouk vindt dat onze maatschappij niet echt is ingericht op hoogsensitieve personen. Als voorbeeld geeft ze de 9-tot-5-cultuur die er op sommige kantoren nog steeds heerst. "Je kan eigenlijk niet van 9 tot 5 productief zijn, zeker niet als je hoogsensitief bent. Het zou meer genormaliseerd moeten worden om even naar huis te gaan als je helemaal gaar bent. Zolang je uiteindelijk maar je taken af hebt." Ook het altijd maar bereikbaar moeten zijn, vindt ze lastig: "Dat kost echt veel energie, terwijl even je rust pakken superbelangrijk is."

Overprikkeld

Ashley (25) kwam erachter dat ze hoogsensitief is toen ze in therapie zat vanwege een depressie. "Toen de therapeut uitlegde wat het was, dacht ik: ja dit heb ik. Ik ben snel overprikkeld." Als danseres en dansdocent bevindt ze zich in een wereld waarin het makkelijk is om snel overprikkeld te raken. "Wanneer ik in een ruimte ben waar veel tegelijkertijd gebeurt, dan weet ik niet goed waar ik me op moet focussen. Soms wordt het me dan teveel en loop ik weg."

foto: Privéfoto

Negatieve vibes

Waar Ashley vooral last van heeft, is dat ze makkelijk meegaat in de vibe van anderen. "Ik kan mensen heel goed aanvoelen. Als iemand de kamer binnenkomt, voel ik gelijk de energie die diegene afgeeft." Soms is dat een positieve energie, maar het kan ook juist een negatieve vibe zijn. "Ik voel het meteen als iemand niet oké is. Dan ga ik mezelf ook een beetje down voelen. Dat is best wel vermoeiend."

Ashley is een persoon die graag wil helpen wanneer iemand zich down voelt, maar soms gaat dat simpelweg niet. "In het begin ging ik heel erg mee in iemands energie en dan was ik aan het einde van de dag kapot. Voor mij was het heel moeilijk om daarin mijn grens aan te geven. Ik heb echt moeten leren om mijn eigen energie te beschermen." Inmiddels heeft ze ermee leren omgaan. "Als iemand mij appt en ik kan het even niet hebben, dan zeg ik: 'Hé, ik reageer later.'"

Ashley noemt haar hoogsensitiviteit zowel een zegen als een vloek. Want hoewel het soms zwaar is om iedereens energie aan te voelen, vindt ze het ook mooi: "Je hebt de kracht om iemand goed aan te voelen en er voor iemand te zijn."

Pieken en dalen

Kara (29) had al heel lang het idee dat ze hoogsensitief was. Toen ze vijf jaar geleden in therapie ging en de psycholoog het aankaartte, vielen alle puzzelstukjes in elkaar. "Ik denk dat veel hoogsensitieve mensen in het begin struggles hebben. Het kan een grote last zijn als je je geen raad weet met alle emoties die je voelt."

Toen Kara medicijnen begon te slikken vanwege een depressie merkte ze dat haar gevoelens en emoties "verdoofd werden". De medicijnen maakten haar ook alert op het uitblijven van de pieken en dalen. Ze voelde zich in die periode zo afgevlakt dat ze haar hoge pieken begon te missen. "Ik besefte hoe uniek en fijn het was." Inmiddels is ze blij om hoogsensitief te zijn. "Dit is wie ik ben. Het is krachtig, het geeft mij passie."

foto: Privéfoto Kara

Jezelf op één zetten

Hoogsensitiviteit is geen ziekte waar je medicatie voor moet nemen, maar het is wel iets waar je mee om moet leren gaan, zegt ook Kara. Zeker in onze huidige maatschappij die er niet op is ingericht. "Ik ben mezelf gaan behandelen als mijn beste vriendin. Als ik me even overprikkeld voel, luister ik naar mijn gevoel en blijf ik thuis. Ik doe waar ik me goed bij voel."

Zo weet ze bijvoorbeeld dat wanneer ze op vrijdagavond een feestje heeft, ze zaterdag vrij moet houden om rust te nemen. "Het is heel lastig om te kiezen voor jezelf, dat is een proces dat niet in een weekje lukt. Je moet het in kleine stapjes doen. Luister naar je eigen gevoel en zet je eigen belang op de eerste plek. Sommige mensen vinden dat misschien egoïstisch, maar als je jezelf op één zet, heb je genoeg energie om er ook voor anderen te zijn." Daarnaast helpt meditatie Kara heel erg: "Ik heb een momentje voor mezelf nodig om de dag te verwerken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Misverstanden

Over hoogsensitiviteit bestaan nogal wat misverstanden, bijvoorbeeld dat een hoogsensitief persoon per definitie heel spiritueel is of dat het een vorm van autisme is. Kara merkt zelf dat mensen hoogsensitiviteit vaak verwarren met overgevoeligheid. "Ze willen mij dan met zijden handschoentjes aanpakken, wat dus helemaal niet hoeft. Het is stom dat mensen denken dat hoogsensitieve mensen ineens over alles kunnen breken."

Anouk herkent dat ook: "Mensen denken dat ik altijd maar in huilen uit kan barsten, maar dat is helemaal niet zo." Een andere misvatting is volgens haar dat iemand die hoogsensitief is, meteen ook heel introvert of verlegen is. "Dat ben ik niet, ik praat makkelijk met mensen en daar haal ik juist ook veel energie uit. Ik pak alleen op de juiste momenten weer mijn rust."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen diagnose

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk en kan daarom niet gediagnosticeerd worden. Je hebt immers geen hoogsensitiviteit, je bent hoogsensitief. Ondanks dat er geen diagnose kan worden gesteld, kan het toch fijn zijn om te weten dat je het bent. Dat ervaren Ashley, Kara en Anouk ook. "Als je weet wat er aan de hand is, ga je het zelf onderzoeken en dingen herkennen bij jezelf. Het is nog steeds elke dag een leerproces met ups en downs", zegt Ashley.

Het besef dat je niet afwijkend of raar bent, kan veel betekenen voor je zelfbeeld, legt expert hoogsensitiviteit Esther Bergsma uit. "Je hoort bij de twintig procent van de wereldwijde bevolking die situaties o een andere manier waarneemt en verwerkt." Als je begrijpt hoe je in elkaar zit, kan je er beter mee leren omgaan en problemen, zoals overprikkeling, voorkomen.

Tips

Mocht je je herkennen in de kenmerken van hoogsensitiviteit, dan zijn er een aantal dingen die je volgens Bergsma kunt doen:

- Je kunt naar een (HSP-)coach gaan om te kijken of je daadwerkelijk hoogsensitief bent.
- Lees boeken of blogs en praat met gelijkgestemden erover.
- Leer jezelf kennen: welke zintuigen zijn het meest gevoelig en in welke situaties raak je snel overprikkeld? Zo kun je uitzoeken wat het beste voor jou werkt.
- Ben je toch overprikkeld? Probeer tot rust te komen op een manier die voor jou werkt. Je kunt je afsluiten in een kamer met muziek, een warme douche nemen of juist gaan sporten.

- In FunX Beseft bespreekt FunX actuele, culturele en lifestyle topics die jouw aandacht verdienen. Een groter bewustzijn voor de generatie van nu -

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie