Haar van Oeigoerse gevangenen mogelijk in Nederlandse extensions en pruiken
- News
- Haar van Oeigoerse gevangenen mogelijk in Nederlandse extensions en pruiken
De kans bestaat dat er haren van Oeigoeren zijn gebruikt voor extensions en pruiken die je in Nederland koopt. Naast het verrichten van dwangarbeid in zogenaamde heropvoedingskampen, moeten zij namelijk ook vaak hun eigen haar afgeven. De haarproducten blijken al meerdere malen geëxporteerd te zijn, ook naar Nederland. Onderzoeksjournalist Eline Huisman bracht dit verhaal - samen met Linda van der Pol - naar buiten en vertelde er meer over in Turn Up!
Video niet beschikbaar
Ongereguleerd en geen keurmerken
Heb jij een pruik of haarextensions en wil je nu weten of daar mensenharen van Oeigoeren voor zijn gebruikt? Hoe groot die kans is, is volgens Eline helaas moeilijk te achterhalen. "De haarhandel is ongelofelijk ongereguleerd en er zijn geen keurmerken voor", legt ze uit. "Daardoor is de herkomst nauwelijks vast te stellen. Waar alles precies wordt verwerkt en of dat onder goede omstandigheden gebeurt, is moeilijk te zeggen. Zo kan haar, dat mogelijk door dwangarbeid is gemaakt, ook Nederland binnenkomen."
10.000 vrouwen kaalgeschoren
Voor het onderzoek heeft Eline gebruikgemaakt van verschillende getuigenissen. Zo sprak ze onder meer met ex-gevangenen. "Los van elkaar en zonder elkaar te kennen, vertellen zij eigenlijk dat hun haar wordt afgeknipt of geschoren." Ook spraken Eline en Linda met Qelbinur Sidik, een voormalige docent Chinees in een van de kampen die nu in Nederland woont. "Zij heeft destijds 10.000 vrouwen kaalgeschoren zien worden. Ook hebben we aan een politieagent gevraagd wat er precies gebeurt met dat haar. Er werd ons verteld dat dat haar naar het platteland van China wordt gebracht om er vervolgens pruiken van te maken voor de wereldhandel."
Stap één
Door dit onderzoek hebben Eline en Linda dit probleem in kaart gebracht. De oplossing ligt volgens Eline nu bij de mensen in de politiek. Inmiddels heeft PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul vandaag minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vragen gesteld over deze praktijken en wat hier aan gedaan kan worden. "Minister Kaag heeft laten weten dat zij het artikel eerst goed moet lezen en er dan graag op terugkomt in een kamerbrief. Dat is in ieder geval stap één", vertelt Eline.
Het grotere geheel
Volgens Eline is het ten slotte nog belangrijker om naar het grotere geheel te kijken. Daarmee doelt ze op het feit dat dwangarbeid van Oeigoeren niet alleen voor haarproducten wordt verricht.
"We weten ook al dat heel veel kleding en elektronica onder dwang worden gemaakt in China. Grote merken als Adidas, Nike en Apple maken ook gebruik van dwangarbeid van Oeigoeren voor hun productie. Ik denk dat je ons verhaal als groter plaatje moet zien van China die minderheden cultureel ontdoet van hun tradities."
Lees ook
Up 2 Date
Uitbrander voor Boohoo en Nike wegens slechte arbeidsomstandigheden in ChinaUp 2 Date
Amerika neemt harde maatregelen tegen China om OeigoerenFunX
Oeigoer Mirali vluchtte uit China: "Het zijn gewoon 21e-eeuwse concentratiekampen"Up 2 Date
Trump komt met 'Oeigoeren-wet' om maatregelen te nemen tegen China