Nederlandse hiphop verslaat grote literaire namen met indrukwekkende woordenschat
- News
- Nederlandse hiphop verslaat grote literaire namen met indrukwekkende woordenschat
Drie taalkundigen onderzochten de woordenschat van dertig verschillende rappers en vergeleken dit met het klassieke, literaire werk De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch en het moderne Peachez van Ilja Leonard Pfeijffer. Veel artiesten uit de Nederlandse hiphopscene bleken over een verbazingwekkend groot vocabulaire te beschikken.
Lexicale diversiteit
Onderzoekers Alex Reuneker, Vivien Waszink en Ton van der Wouden keken naar de eerste 4000 woorden van tien tot vijftien verschillende tracks. Vervolgens werd er gekeken naar 'lexicale diversiteit', wat werd berekend door het aantal unieke woorden te delen door het totaal aantal woorden.
Zo moeilijk
Geen enkele rapper wist het werk van Ilja Leonard Pfeijffer te overtreffen, maar voor veel artiesten scheelde het niet veel. De Nijmeegse rapgroep Zo Moeilijk belandde bovenaan met het meest aantal unieke woorden, net boven het werk van Mulisch. Vlak achter Mulisch eindigden Opgezwolle, Brainpower, Osdorp Posse, Great Minds en Zwart Licht.
Vroeger en nu
Opvallend is dat het vooral de hiphop van 'vroeger' is die hoog scoort. Grote namen op dit moment, zoals Ronnie Flex, Broederliefde en SBMG, scoren veel minder hoog als het gaat om woordenschat. De onderzoekers benadrukken dat dit niet betekent dat hun lines minder origineel of mooi zijn.
''Rapper Henkie T. van hekkensluiter SBMG heeft ‘grote doelen als een keeper’ en samen met zijn collegarapper Chivv verzekert hij een meisje: ‘Babygyal, ik weet het zeker, maak je losser dan een veter’.''
Shakespeariaanse rap
De directe aanleiding voor dit onderzoek was een soortgelijk Amerikaans experiment, waarbij het vocabulaire van grote Amerikaanse rappers werd vergeleken met het werk van Shakespeare. Drake, 50 Cent en DMX scoorden erg laag, maar Aesop Rock en GZA wisten de 'grootste schrijver ooit' te overtreffen.
Kwaliteit
De onderzoekers willen benadrukken dat een grote woordenschat niets zegt over de kwaliteit. Onderzoeker Waszink, die eerder een boek schreef over de taal in hiphopteksten (Woord!), laat weten dat de hiphopartiesten wel degelijk aandacht verdienen.
''Het zegt iets over de kennis of beheersing van taal.''
Sanskriet op de beat
Het onderzoek werd gepubliceerd op Neerlandistiek, het online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek. Lees alle resultaten van Sanskriet op de beat hier.
KRITIEK
Ook de Volkskrant berichtte over het onderzoek. Er kwam veel kritiek op dat artikel. Schrijver A.F.Th. van der Heijden noemt de vergelijking tussen Mulisch en nederhop ''volstrekt onuitstaanbaar''. Dat liet hij weten aan Radio 1.
''Ik heb nog nooit op zo'n fantastische manier rotte, wormstekige appels zien vergeleken worden met onrijpe peren. [...] Dit is voor mij een ultiem staaltje nepnieuws, gebaseerd op nepwetenschap gebracht door een nepkrant.''