News

Europese Parlementsverkiezingen: dit is wat het voor jou betekent

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Europese Parlementsverkiezingen: dit is wat het voor jou betekent

De meeste mensen hebben het waarschijnlijk nog nooit gedaan en misschien weet je ook niet waar het nut voor heeft: stemmen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen. Op 6 juni kan het weer, en wij leggen je uit waar je nou precies voor stemt en hoe het allemaal invloed heeft op jouw leven.

Waarom stemmen we?

Om de vijf jaar mogen zo'n 360 miljoen inwoners van de Europese Unie (EU) leden kiezen voor het Europees Parlement. De EU is opgericht na de Tweede Wereldoorlog, omdat een aantal landen minder ruzie en juist meer afspraken en samenwerkingen wilden. Het begon met Belgie, Duitsland, Frankrijk, Italie, Luxemburg en Nederland. Inmiddels bestaat de EU uit 27 landen, die samen plannen maken over dingen waar alle landen mee te maken hebben. Deze plannen worden besproken door het Europees Parlement - zoiets als de Tweede Kamer in Nederland, dat samenkomt in Brussel. De belangrijkste taak van het Europees Parlement is het maken van wetten.

De leden van het Europees Parlement mogen meebeslissen over hoe dingen in de EU geregeld moeten worden. Die regels hebben natuurlijk invloed op ons dagelijks leven en gaan bijvoorbeeld over werk, gezondheid, veiligheid en klimaat. Bijvoorbeeld regels rondom social media over de reclames die je te zien krijgt en de content die op je tijdlijn verschijnt. Of op het gebied van asiel: zo wordt er een verdeling gemaakt voor de opvang van asielzoekers. Als een plan genoeg voorstanders heeft en het plan er doorheen komt, moeten alle landen van de EU zich hieraan houden.

Op wie kun je stemmen?

Om te bepalen welke leden deze belangrijke beslissingen over ons mogen maken, moeten we stemmen op mensen die zich verkiesbaar hebben gesteld. Als Nederlander mag je alleen stemmen op leden van Nederlandse politieke partijen.

Na de verkiezingen komen er 720 volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement, waarvan 31 uit Nederland. De hoeveelheid leden die elk land heeft, wordt bepaald door het aantal inwoners dat ze hebben. Dus landen met een grotere bevolking hebben over het algemeen meer leden dan landen met een kleinere bevolking. De Nederlandse leden werken samen met leden uit andere landen en vormen fracties met partijen met dezelfde ideeën.

Heeft stemmen zin?

Stemmen op het Europees Parlement klinkt misschien als een ver van je bed show, maar je stem heeft invloed op wie Nederland vertegenwoordigt in de EU. Ze beslissen over wetten die gelden voor alle landen van de EU - en dus ook invloed hebben op ons. Dingen die de EU heeft besproken zijn bijvoorbeeld regels rondom de coronapas of de afschaffing van Zwarte Piet.

Iets dat bijvoorbeeld is geregeld door het Europees Parlement is gelijke betaling voor vrouwen en mannen. In Europese landen verdienen vrouwen gemiddeld 13 procent minder dan mannelijke collega's die hetzelfde werk doen. Met de equal pay for equal work-wet wil de EU hier iets aan veranderen. Samira Rafaela (D66) speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de wet.

Op wie moet ik stemmen?

Al deze dingen worden dus bepaald door de mensen die in het Parlement zitten. Die mensen worden gekozen door inwoners van Nederland met stemrecht. Om te bepalen op wie je stemt, is het goed om wat research te doen. Zo heeft Represent Jezelf een duidelijk overzicht van welke Nederlandse partijen samenwerken en met welke andere Europese partijen zij een team vormen.

Ook zijn er events zoals de stemnacht, waar je leert hoe Europa werkt en waar je op moet letten wanneer je stemt en tegelijkertijd kunt genieten van muziek en optredens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie