Politie gebruikt steeds vaker 'niet-professioneel' zwaar geweld
- News
- Politie gebruikt steeds vaker 'niet-professioneel' zwaar geweld
Van het gebruik van een wapenstok tot aan het dreigen met een stroomstootwapen of het intrappen van deuren. De politie heeft afgelopen jaar vaker zwaar geweld gebruikt, terwijl het achteraf is beoordeeld als 'niet professioneel'.
Zwaar geweld
Wanneer agenten zwaar geweld inzetten, zoals het gebruiken van een dienstwapen of geweld met een zwaargewonde of zelfs dode verdachte als gevolg, wordt gecheckt of dit volgens de wet is verlopen en of het aan professionaliteitseisen voldoet. Dat gebeurde vorig jaar 2191 keer. In 343 gevallen is het geweld echter beoordeeld als 'niet-professioneel'.
Kritiek
Korpschef Frank Paauw zegt dat de toename onder meer laat zien dat de politie kritischer naar het eigen gedrag kijkt en of het dus wel terecht en nodig was dat er geweld werd gebruikt. Volgens hem mag de maatschappij verwachten dat de politie geweld rechtmatig en zorgvuldig toepast. Ook zegt hij dat de politie 'leert van eigen fouten', en dat er in opleidingen moet worden gekeken hoe er zorgvuldiger kan worden opgetreden om geweld te voorkomen.
Gevolgen
Negen agenten kregen vorig jaar na onderzoek naar geweld een disciplinaire maatregel, zoals een officiële waarschuwing of ontslag. Eén keer werd een agent strafrechtelijk veroordeeld vanwege het gebruik van geweld. Volgens RTL Nieuws gaat het mogelijk om de agent die op de 16-jarige Jouke schoot tijdens een boerenprotest, terwijl Jouke een tractor bestuurde.
In opspraak
De politie is de laatste tijd vaker in opspraak geweest. Zo zijn weer vier medewekers ontslagen nadat ze hebben deelgenomen aan een WhatsApp-groep waarin grensoverschrijdende en discriminerende teksten werden gedeeld. Zes andere medewerkers krijgen mogelijk een voorwaardelijk ontslag en een leertraject, en een groepslid krijgt een waarschuwing. Volgens Paauw wordt het vertrouwen in de politie geschaad wanneer medewerkers discriminerend gedrag vertonen.
Discriminatie door politieagenten is al langer een veelbesproken onderwerp. Mensenrechtenorganisaties willen al jaren dat de marechaussee stopt met etnisch profileren. Volgens een woordvoerder van Controle Alt Delete is het een eerste stap dat de politie een nieuw beleid heeft. Politiemedewerkers mogen uiterlijk en afkomst niet meer laten meewegen wanneer ze mensen zonder aanleiding controleren. Hiermee wil de politieorganisatie discriminatie voorkomen.
Lees ook
Up 2 Date
Beheerders erotische club België gearresteerd na vondst dode Nederlander: "In plastic op achterbank"News
Sean Kingston en zijn moeder worden beschuldigd van 10 misdrijven na huiszoekingNews
TikTok brengt muziek van Lijpe, Frenna en Drake terugNews
Israëlisch leger neemt Rafah in: de plek waar humanitaire hulp binnenkomt