Vrouw (62) vraagt sperma van dode echtgenoot, rechter geeft haar gelijk
- News
- Vrouw (62) vraagt sperma van dode echtgenoot, rechter geeft haar gelijk
Dit is wel een heel opmerkelijk verzoek: een Australische vrouw van 62 wilde het sperma uit haar overleden man laten halen. Ze wilde namelijk nog een kind van haar overleden echtgenoot. De rechter boog zich over dit verzoek en stelde haar in het gelijk. Wel oordeelde de rechter dat de vrouw geen kind mag verwekken met het zaad.
Verzoek ziekenhuis
De vrouw die graag anoniem wenst te blijven, verloor haar man kort voor de jaarwisseling. Zijn lichaam werd naar een ziekenhuis in Perth gebracht. Daar vroeg ze of het mogelijk was om het sperma van haar man terug te krijgen. Het ziekenhuis wenste echter niet mee te werken aan dit toch wel aparte verzoek.
Oordeel rechter
De vrouw stapte naar het hooggerechtshof en met succes: de rechter besloot dat het verzoek ingewilligd kon worden. Voor de 62-jarige weduwe zat er flink wat haast achter aangezien het zaad na een tijd niet meer levensvatbaar is. De rechter is van mening dat het ziekenhuis nalatig is geweest tegenover de vrouw. Volgens het oordeel hadden de medewerkers de vrouw direct moeten helpen. Door het handelen van het ziekenhuis onderging de vrouw een onnodig "traumatische ervaring", stelde de rechter.
Derde kind
De vrouw en haar overleden man hadden twee kinderen die beide om het leven kwamen bij verschillende ongelukken. Het echtpaar was al langer bezig met een IVF-traject en een draagmoeder. Op die manier wilden ze nog een derde kind krijgen. Dit proces liep echter niet voortvarend.
Verwekking kind bij overleden persoon
In Western Australia is het verboden om een kind te verwekken van een overleden persoon. Daarom is de kans klein dat een nakomeling van haar en haar overleden echtgenoot erin zit. Mocht de vrouw deze wens alsnog hebben, is het een mogelijkheid voor haar om naar de rechter te stappen.
In Nederland gelden ongeveer dezelfde wetten voor het verwekken van een kind bij een overleden persoon. Dit kan alleen als de overledene bij leven zijn of haar expliciete toestemming heeft gegeven. Hierover kun je meer lezen in dit artikel.