Tientallen mensen aangevallen op Japans strand door "hitsige dolfijn"
- News
- Tientallen mensen aangevallen op Japans strand door "hitsige dolfijn"
Stel je voor: je bent lekker aan het zwemmen aan een prachtig strand in Japan, en ineens word je aangevallen. Niet door een haai, maar door een dolfijn. Sinds 2022 zijn maar liefst 47 mensen langs de kust van Wakasa Bay het slachtoffer geworden van deze onverwachte aanvallen. Sommige mensen hielden er zelfs flinke verwondingen aan over. Volgens experts zouden de aanvallen allemaal veroorzaakt worden door een "eenzame en hitsige dolfijn".
Toenemende dolfijnaanvallen in Japan
In 2022 zijn minstens 21 mensen gewond geraakt door dolfijnaanvallen bij de Japanse stad Echizen. Een van hen zwom dicht bij de kust toen een dolfijn hem beet en bovenop hem probeerde te klimmen. In 2023 was het vooral raak langs de kust bij Mihama, waar tien mensen gewond raakten. Eén persoon brak zelfs zes ribben door een aanval. Dit jaar waren er zestien slachtoffers door dolfijnaanvallen in de buurt van de steden Mihama en Tsuruga. Twee van de slachtoffers hadden zulke ernstige verwondingen aan hun handen dat ze tientallen hechtingen nodig hadden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mogelijke oorzaken van de dolfijnaanvallen
Niemand weet precies waarom deze dolfijnen mensen aanvallen, maar experts denken dat het misschien het toedoen is van één eenzame, hitsige dolfijn. Ryoichi Matsubara, directeur van het Echizen Matsushima Aquarium, heeft foto’s en video’s van de aanvallen bestudeerd en denkt dat het steeds om dezelfde mannelijke dolfijn gaat. Deze dolfijn zou ook achter de aanvallen in 2023 kunnen zitten, al heeft Matsubara daar nog geen bewijs van gezien.
Putu Mustika, marine onderzoeker aan de James Cook University in Australië, vertelde aan The New York Times dat dolfijnen soms onbedoeld mensen pijn doen vanwege hun paringsgedrag. Dan kunnen de dieren "erg wild paringsgedrag vertonen". Mogelijk gaat het hier dan ook om een "geile, eenzame dolfijn". Mustika benadrukt dat er ook andere theorieën zijn voor de dolfijnaanvallen. Zo zou het dier bijvoorbeeld agressief kunnen worden als mensen hem proberen aan te raken.
Maatregelen tegen dolfijnaanvallen
De Japanse autoriteiten zijn in actie gekomen en hebben maatregelen getroffen om het aantal aanvallen zo veel mogelijk te beperken. Zo is er onderwaterapparatuur geïnstalleerd die een hoogfrequent geluid uitsturen om dolfijnen af te schrikken. Daarbij hangen de stranden vol met borden die zwemmers waarschuwen voor de dolfijnaanvallen. Tot slot hebben sommige stranden een beperkte zwemtijden ingevoerd om het risico tot een aanval te verlagen.