Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, allochtonen achteraan in de 'banenwachtrij'
- News
- Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, allochtonen achteraan in de 'banenwachtrij'
Volgens Beyoncé heersen vrouwen over de wereld, maar in Nederland verdienen ze nog steeds minder dan hun mannelijke collega's. Ben je niet van Westerse afkomst, dan sta je ook nog eens achter in de rij om aangenomen te worden bij een nieuwe werkgever. Dat schrijft de Volkskrant op basis van het Nationaal Salaris Onderzoek van carrièresite Intermediair en Nyenrode Business Universiteit onder 100.000 werkenden.
Vrouw versus man
Hoewel het verschil langzaam kleiner wordt, verdienen vrouwen gemiddeld nog steeds 7,2 procent minder dan de mannen op de werkvloer. Dat betekent zo'n 2.513 euro bruto minder op hun rekening. Het loonsverschil bij jongeren is gelukkig wel minder. Vrouwelijke werknemers onder de 36 jaar zien 'maar' 928 euro aan hun neus voorbijgaan. Bij vrouwen boven die leeftijd is dat bijna 3.000 euro.
Afkomst
Vrouw én allochtoon? Dan wordt je er niet blijer op. Volgens hoogleraar arbeidseconomie Joop Schipper is er op de arbeidsmarkt een denkbeeldige wachtrij: "Witte mannen tussen de 25 en 50 jaar worden als eerst aangenomen. Daarna witte vrouwen van dezelfde leeftijd. Dan ouderen en vervolgens allochtonen", vertelt hij in de Volkskrant. Allochtone vrouwen hebben volgens Jaap van Muijen van Nyenrode ook nog wat te leren als het gaat om onderhandelen: "Zij zijn blij als ze een baan in de wacht hebben gesleept en gaan daarna pas onderhandelen. Maar dan sta je wel zwakker."
De achterstand bij allochtonen (zowel man als vrouw) ligt volgens onderzoekers niet perse aan discriminatie, maar de moedertaal heeft wel een negatief op het salaris. Zo verdienen jonge mannen met als moedertaal Turks of Marokkaans (Berbers en Arabisch) bijvoorbeeld een kleine 1.700 euro minder dan een autochtoon van hun leeftijd. Maar ook hier wordt het verschil steeds kleiner. Turks sprekende vrouwen ouder dan 36 jaar verdienen bijvoorbeeld gemiddeld 6.500 euro minder per jaar, tegenover 2.600 euro bij de jongeren.
Hoog geleid
Over het algemeen zijn de lonen de afgelopen jaren licht gestegen. Meer hoogopgeleiden hebben daar iets van gemerkt (40 tot 50 procent van hen) dan laagopgeleiden (25 tot 28 procent). Éen conclusie blijft gelijk: hoe hoger de opleiding, hoe hoger het salaris. Heb je pas je mbo-opleiding afgerond, dan heb je jaarlijks 629 euro meer op zak dan zonder diploma. Na je hbo studie is dat 5.567 euro en voor de universiteit geldt een bedrag van 9.877 euro.
Lees ook
OMG
Amerikaanse verpleegster (26) opgepakt nadat ze botten brak van pasgeboren baby'sOMG
Bonnie Blue claimt met meer dan 1000 mannen in 12 uur het bed te hebben gedeeldOMG
Nederlandse man vermoordt eigen vrouw met zwaard voor ogen van kinderenOMG
Man mist bijna vlucht doordat zelfsturende auto rondjes blijft rijden