Rotterdam in gesprek over aanbieden excuses voor slavernijverleden
- News
- Rotterdam in gesprek over aanbieden excuses voor slavernijverleden
Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam overweegt zijn excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Het stadsbestuur onderzoekt nog of het excuses in samenwerking met Amsterdam of met het Rijk kan worden gemaakt. Daarnaast roept het college op om een nationaal onderzoek naar het Nederlandse slavernijverleden te starten en een nationaal slavernijmuseum te openen.
Excuses
Het zal nog even duren voordat al deze vragen zijn beantwoordt, meldt het college in een brief aan de gemeenteraad. "Maar áls excuses gemaakt worden, dan moet dit ten volle gerealiseerd worden en moeten de woorden gewicht en bewuste consequenties hebben."
Het stadsbestuur onderzoekt eerst nog of het excuses moet worden gemaakt namens het college, het stadsbestuur inclusief de raad, de gemeente of alle Rotterdammers en wat de financiële en symbolische gevolgen van een excuses zouden zijn.
Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam laat zich hierin adviseren door wetenschappers en rechtsgeleerden.
Aboutaleb en het kabinet
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb riep de regering twee jaar geleden tijdens een herdenkingstoespraak aan de vooravond van Keti Koti al op om excuses aan te bieden. Het kabinet wilde daar geen gehoor aan geven. Toenmalig vicepremier Lodewijk Asscher betuigde alleen "diepe spijt en berouw".
Het kabinet is mogelijk huiverig voor een officiële 'excuses', omdat deze beladen term ervoor kan zorgen dat Nederland juridisch aansprakelijk wordt gesteld. Daaruit zouden eisen tot herstelbetalingen voort kunnen komen.
Rotterdam en de slavernij
Uit een uitgebreid onderzoek naar het koloniale verleden van Rotterdam is gebleken dat de stad eeuwenlang nauw betrokken was bij de slavernij. De havenstad was partner in de VOC en WIX en actief in slavenhandel en slavernij. Een groot deel van de Rotterdammers deed mee aan het systeem van slavenhandel. Van Rotterdamse bestuurders en burgemeesters tot ondernemers en zeevaarders.
Genoeg is Genoeg
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
FunX
Aboutaleb: "De zwarte bladzijde van het slavernijverleden moet niet ontweken worden"Up 2 Date
De Nederlandsche Bank gaat eigen slavernijverleden onderzoekenOMG
Kinderrijm gebruikt tijdens slavernij: ''Iene miene mutte... jij wordt verkracht''Up 2 Date
Racismedebat Tweede Kamer: geen excuses slavernij, wel herdenkingsjaar in 2023