El Yaakoubi over afgepakte aanvoerdersband: "Niet iedereen is even vrij"
- News
- El Yaakoubi over afgepakte aanvoerdersband: "Niet iedereen is even vrij"
Excelsior-speler Redouan El Yaakoubi heeft in een interview met YouTuber Salaheddine voor het eerst gereageerd nadat eerder deze week zijn aanvoerdersband werd afgepakt. Excelsior ontnam hem de band, omdat de speler niet voor een OneLove-spandoek wilde poseren. "Een minuut voor de warming-up werd ik ermee geconfronteerd", vertelt El Yaakoubi onder andere.
Keuze om band te weigeren
In gesprek met Salaheddine begint El Yaakoubi uit leggen waarom hij in eerste instantie niet mee wilde doen aan de OneLove-campagne van de KNVB. "Ik had eigenlijk meerdere redenen. Ik dacht: ben ik überhaupt mensen verantwoording verschuldigd over een keuze die ik zelf zou willen maken?", zegt El Yaakoubi, die ook vindt dat mensen in Nederland best selectief zijn als het gaat om waar aandacht aan wordt besteed. Bijvoorbeeld toen de KNVB met een aanvoerdersband kwam als steunbetuiging voor Oekraïne. "Er zijn al jarenlang oorlogen gaande in de wereld, maar daar hoor ik vrij weinig over. Alsof die vormen van geweld minder belangrijk zijn."
Als laatste reden noemt El Yaakoubi zijn religie. "Ik vind dat als je vanuit religieuze opvatting bepaalde keuzes niet zou willen maken, dat dat ook een vorm van vrijheid is. Dat betekent niet dat ik specifiek tegen die groepering ben", zegt El Yaakoubi, doelend op lhbtqi+-community. "Maar ik ben ook niet voor die groepering en ik voel me dan niet geroepen om ambassadeur te zijn of een soort uithangbord om te laten zien dat ik die groepering per definitie steun."
spandoek
De meningen waren verdeeld over de keuze van El Yaakoubi, maar uiteindelijk ging de storm liggen. Tot eerder deze maand, toen er opnieuw een OneLove-actie van de KNVB gepland stond. El Yaakoubi weigerde voorafgaand aan de wedstrijd tegen Cambuur voor een OneLove-spandoek te poseren, wat hem zijn aanvoerdersband kostte.
"Een minuut voor de warming-up werd ik ermee geconfronteerd dat er ook een spandoek zou zijn waar we mee op de foto moesten", vertelt El Yaakoubi, doelend op het One Love-spandoek. "Dus ik vroeg aan onze teammanager: 'Ik draag de OneLove-band niet om heel veel redenen. Die heb ik al aangegeven en dat is al besproken. Hoe raar zou het zijn als ik dan wel bij een spandoek zou staan waar OneLove ook mee te maken heeft?' Ik zei dat ik dat best hypocriet zou vinden."
OneLove
Veel mensen waren verbaasd over de actie van El Yaakoubi, omdat er op het spandoek de tekst: 'Tegen racisme en discriminatie' stond. El Yaakoubi legt echter uit dat het gaat over de hele OneLove-campagne, die volgens hem pas later veel omvattender is gemaakt. "Alleen ben je daar wel te laat mee. Dan zou je, vind ik, een nieuwe actie moeten hebben, waarbij je dat lostrekt van OneLove. Want OneLove is voor mijn gevoel, en ik denk voor heel veel mensen hun gevoel, in het leven geroepen met betrekking tot die community en groepering", zegt El Yaakoubi, doelend op de lhbtqi+-community.
Verschil met Verstappen en Tadic
El Yaakoubi merkt daarnaast dat er bij hem en Orkun Kökçü, die ook weigerde met de OneLove-band te spelen, veel meer ophef is ontstaan dan bij andere topsporters die soortgelijke keuzes hebben gemaakt. Zo noemt hij het voorbeeld van Max Verstappen, die in 2020 weigerde te knielen voor de Black Lives Matter-beweging. "Toen vond iedereen dat het een goede, terecht actie was dat Max niet wilde knielen, omdat hij dat op zijn eigen manier wilde doen en dat het niet door de strot gedouwd moest worden."
Ook noemt El Yaakoubi het voorbeeld van Dusan Tadic. De aanvoerder van Ajax droeg tijdens de vorige campagne zijn eigen aanvoerdersband over de OneLove-band heen, waarschijnlijk eveneens vanwege zijn christelijke geloofsovertuiging . "Maar daar hoor je ook heel weinig over", aldus Yaakoubi, die uiteindelijk de conclusie trekt "dat niet iedereen even vrij is".
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.