Sport

Fans van Bayer Leverkusen vrezen voor de Kuip en dreigen met rechtszaak na regels Feyenoord

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Fans van Bayer Leverkusen vrezen voor de Kuip en dreigen met rechtszaak na regels Feyenoord

Duizenden fans van de Duitse club Bayer Leverkusen reizen af naar Rotterdam voor de Champions League-wedstrijd tegen Feyenoord op donderdag. Ze vrezen echter dat hun mensenrechten geschonden zullen worden, zo stellen ze vlak voor de wedstrijd.

Fans Bayer Leverkusen maken zich zorgen

De fans van Leverkusen komen met een opvallende zorg naar De Kuip. Ze zijn bang dat ze vanaf de 80ste minuut van de wedstrijd tot mogelijk wel 90 minuten na afloop niet het supportersvak mogen verlaten. Volgens Feyenoord worden de fans gastvrij en volgens de geldende regels ontvangen. De Duitse supporters vinden dat het vasthouden van de fans in strijd is met de regels van de UEFA. Het is gebruikelijk dat de fans van de bezoekende ploeg na de wedstrijd even worden vastgehouden totdat het thuispubliek het stadion heeft verlaten, maar volgens de regels van de Europese voetbalbond moeten zij in die tijd wel vrij kunnen bewegen binnen hun zone, en toegang hebben tot eten, drinken en sanitaire voorzieningen.

'Gastvrijheid en veiligheid'

Volgens Feyenoord hoeven de fans van Leverkusen zich geen zorgen te maken. Een woordvoerder van de Rotterdamse club zegt dat "deze wedstrijd in samenwerking met de UEFA precies georganiseerd wordt zoals alle andere wedstrijden, waarbij veiligheid en gastvrijheid voorop staan."

Protest tegen Feyenoord

Mochten de regels naar hun idee niet worden nageleefd, overwegen sommige fans een klacht in te dienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Tijdens deze periode zal er geen toegang zijn tot toiletten of drinkwater, wat de fans van Bayer 04 Leverkusen beschouwen als een schending van fundamentele rechten," schrijven ze. Supportersplatform Faszination Fankurve heeft fans opgeroepen om uit protest in het zwart gekleed naar de wedstrijd te komen.

De wedstrijd tussen Feyenoord en Bayer Leverkusen begint donderdag om 18.45 uur, waarbij ongeveer 2500 Duitse supporters aanwezig zullen zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie