Sport

Sifan Hassan krijgt vreemde reacties na het dragen van hoofddoek tijdens huldiging

foto: AFPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Sifan Hassan krijgt vreemde reacties na het dragen van hoofddoek tijdens huldiging

Dat Sifan Hassan een enorme prestatie heeft geleverd op de Olympische Spelen is door heel het land bekend. De 31-jarige atlete won twee keer brons op de vijfduizend en de tienduizend meter hardlopen. Alsof dat nog niet genoeg was, deed ze mee aan de marathon waar ze na een spannende nek-aan-nekrace als eerste de finish bereikte. Haar gouden medaille kreeg ze uitgereikt terwijl ze een hoofddoek droeg en dat lijkt voor sommige mensen een groter onderwerp van gesprek dan haar ongelofelijke prestaties.

Negatieve reacties op hoofddoek dragende Sifan Hassan

Sifan Hassan is misschien wel de grootste Nederlandse ster van de afgelopen Olympische Spelen in Parijs. Net zoals op de Olympische Spelen in Tokio drie jaar geleden won ze dit jaar drie medailles. Een groot deel van de Nederlandse bevolking is dan ook erg trots op het feit dat een topatlete zoals Sifan Hassan hun land vertegenwoordigde op het grootste sportevenement ter wereld.

Helaas was dat niet voor iedereen het geval. Sommige mensen voelden zich toch geroepen om op negatieve wijze te reageren op een aantal zaken. Vooral het feit dat Sifan Hassan een hoofddoek droeg tijdens de medaille-uitreiking viel niet lekker bij sommige mensen. Zo schreef iemand op X: “Deze medaille is voor Ethiopië. Sifan Hassan is totaal on-Nederlands. En tot overmaat ook nog die hoofddoek. On-Nederlands. Totaal on-Nederlands.” Een ander vond het “een schande voor het ‘echte’ Nederlandse volk” dat het Wilhelmus wordt gespeeld voor iemand met een hoofddoek. Deze persoon legt verder niet uit wat hij of zij bedoelde met een “echte Nederlander”.

foto: AFP

Sifan Hassan tijdens huldiging

"Hypocriete" Geert Wilders feliciteert Sifan Hassan

Ondanks de vele negatieve reacties, kon Sifan Hassan rekenen op felicitaties uit een nogal onverwachte hoek. Niemand minder dan PVV-leider Geert Wilders feliciteerde Sifan Hassan via X met haar prestaties. Nogal apart en vooral hypocriet waren sommigen van mening. Zo reageerde iemand onder de post van Wilders met: “Het is simpelweg belachelijk en hypocriet om nu Sifan Hassan te feliciteren, terwijl u voor een kabinet en partij staat dat indruist tegen alles waar Hassan voor staat. Heeft u geen schaamte?” Een ander reageerde weer: “Hypocriet! In 2008 kwam Sifan vanuit Ethiopië in het AZC Zuidlaren terecht. Pas in november 2013 kreeg ze de Nederlandse nationaliteit. Dit ondanks alle pogingen van Wilders en de PVV om haar terug te sturen. En nu goud op de Olympische marathon! PVV'ers, eat your heart out!”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie