Sport

Grote verbazing: niet Haaland maar Lionel Messi verkozen tot speler van het jaar

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Grote verbazing: niet Haaland maar Lionel Messi verkozen tot speler van het jaar

Lionel Messi is opnieuw uitgeroepen tot speler van het jaar en ontvangt de trofee voor The FIFA Men's Best Player. De Argentijn troeft daarmee verrassend genoeg Kylian Mbappé en topfavoriet Erling Haaland af. Met de prijs prolongeert Lionel Messi zijn titel van 2022.

Lionel Messi wint speler van het jaar

De winst van Lionel Messi komt voor veel mensen als een grote verrassing, vooral omdat de wereldtitel van 2022 niet meetelde bij deze prijs. Hoewel de Argentijnse wereldkampioen nog regelmatig in het nieuws komt vanwege hoogstaande acties speelt hij al lange tijd niet meer op het allerhoogste niveau. Lionel Messi maakte afgelopen zomer namelijk de overstap naar het Amerikaanse Inter Miami FC.

Daarnaast won Erling Haaland afgelopen seizoen met Manchester City alles wat er maar te winnen viel en verbrak hij meerdere topscorerrecords. De Noorse spits werd dan ook door velen gezien als de topfavoriet om de prijs dit jaar te winnen.

Vervalsing?

De geruchten over een mogelijke vervalsing van de prijs gingen al vrij snel rond na de uitreiking gisteren in Londen. Maar in realiteit lijkt die kans echter klein. The FIFA Men's Best Player wordt namelijk als volgt uitgekozen: de wereldvoetbalbond stelt een lijst op met genomineerden waar vervolgens op gestemd kan worden door bondscoaches, aanvoerders van nationale elftallen, journalisten en fans. Die categorieën tellen allemaal voor 25 procent mee.

Uiteindelijk eindigden Lionel Messi en Erling Haaland met evenveel punten. Volgens het reglement tellen de stemmen van de aanvoerders het zwaarst bij een gelijke stand. Om die reden is Lionel Messi verkozen tot voetballer van het jaar, onder meer dankzij Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk, die de Argentijn op nummer één zette. Bondscoach Ronald Koeman koos (wel) voor Erling Haaland als winnaar.

foto: FIFA.com

Ster advertentie
Ster advertentie