Sport

Wesley Sneijder: "Vervelend dat topvoetballers niet uit de kast durven te komen"

foto: YouTube: Robbert Rodenburg
  1. Newschevron right
  2. Wesley Sneijder: "Vervelend dat topvoetballers niet uit de kast durven te komen"

Wesley Sneijder heeft zich in een interview in Robbert Rodenburgs YouTube-serie Open Kaart uitgelaten over de mate van acceptatie van homoseksualiteit in het topvoetbal. De voormalig profspeler geeft aan dat hij het jammer vindt dat het voor veel voetballers niet comfortabel of veilig voelt om uit de kast te komen. "Ik zou diegene beschermen als hij belaagd zou worden in stadions."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Voetbal is een harde wereld'

Robbert benoemt in de video dat hij het opvallend vindt dat er in Nederland vrijwel geen profvoetballers zijn die openlijk uit de kast zijn. "Misschien is het omdat ze denken: voetbal is een harde wereld, misschien word ik niet gerespecteerd of geaccepteerd door mijn collega's", zegt Wesley daarop. "Om de fans dan nog maar weg te laten. Dat is eigenlijk gek. Waarom? Maar het is de realiteit."

'Ik zou diegene beschermen'

De 38-jarige oud-topvoetballer zegt vervolgens dat "je er de klok op gelijk kan zetten" dat je als openlijk homoseksuele voetballer een 'zingend stadion' kan verwachten bij een uitwedstrijd. "Dat kan natuurlijk niet." Hij zegt in zo'n situatie te zullen opkomen voor zijn teamgenoot:

"Als ik iemand in mijn elftal zou hebben (die homo is, red.), zou ik daar echt geen problemen mee hebben. Ik zou diegene ook beschermen als hij belaagd zou worden in stadions. Ik vind dat te gek voor woorden."

Niet gelukkig

Wesley geeft aan dat hij het verdrietig vindt dat veel mensen in de voetbalwereld niet zichzelf durven te zijn. "Ik heb het idee dat als je voetbalt en gay bent en daar niet mee naar buiten kan treden, je niet gelukkig bent. Dan sta je niet gelukkig in het leven, met alle risico's van dien."

Stimuleren

Wesley spoort voetballers aan om uit te komen voor wie ze zijn. "Ik zou het alleen maar stimuleren: kom uit de kast als je zo bent." Maar hij snapt ook dat niet iedereen dat wil of durft. "Als je dat niet durft, is dat heel vervelend voor diegene. Wie ben ik om daarover te oordelen? Voor mij is iedereen gelijk, echt."

Volgens Robbert zou het veel kunnen betekenen als bekende namen een statement maken wat betreft de acceptatie van homoseksualiteit in het topvoetbal. "Ik hoop dat ik daarmee mensen kan helpen en in ieder geval kan stimuleren", aldus Wesley.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spijt

In het interview vertelt Wesley ook over zijn relatie met Yolanthe Cabau, roddels op juicechannels en zijn vroegere alcoholgebruik. "Wat ga je doen als je je emoties weg wil stoppen? Een drankje nemen, want dan vergeet je alles", vertelt hij over de moeilijke periode rondom zijn breuk met Yolanthe in 2019. "Alles gebeurde op de automatische piloot. Dan ging ik weer daar naartoe, dan woonde ik weer daar... Alles gebeurde vanzelf en er was veel roem en aandacht."

Wesley vertelt dat hij te laat besefte dat zijn 'thuisbasis', oftewel zijn relatie, eigenlijk het allerbelangrijkste voor hem is. "Dat is wel een wijze les geweest." Hij zegt daar nog altijd spijt van te hebben. "Dat heb ik ook meteen gezegd. Tot op de dag van vandaag heb ik daar spijt van."

Liefdesleven

Later in het gesprek zegt Wesley nog altijd hoop te hebben dat hij en Yolanthe ooit weer bij elkaar komen. "Dat zou natuurlijk het mooiste zijn wat er is." Toch zegt hij momenteel "gelukkig vrijgezel" te zijn. "Ik ben niet op zoek en date niet. Hoe moet ik daten? Als ik in een restaurant zit, staat dat een uur later op alle juicechannels."

Je kunt het hele gesprek hier bekijken.

Ster advertentie
Ster advertentie