Veel discussie nadat aanvoerders Feyenoord en Excelsior regenboogband weigeren te dragen
- News
- Veel discussie nadat aanvoerders Feyenoord en Excelsior regenboogband weigeren te dragen
Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi weigerden afgelopen weekend de OneLove-aanvoerdersband te dragen. Met de regenboogband om de arm van alle aanvoerders in het betaalde voetbal hoopte de KNVB een statement te maken tegen alle vormen van discriminatie. In het kader van coming-outdag wilde de voetbalbond in het bijzonder aandacht vragen voor homo-acceptatie.
"Niet comfortabel"
Kökçü weigerde de band te dragen uit religieuze overwegingen. "Ik vind het wel belangrijk om te benadrukken dat ik respect heb voor iedereen ongeacht religie, achtergrond of voorkeur", verklaart de middenvelder. "Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten. Daarom voel ik me er niet comfortabel bij om deze aanvoerdersband te dragen."
Feyenoord wilde het standpunt van Kökçü respecteren, maar ook de anti-discriminatieboodschap van de KNVB uitdragen. Daarom ging verdediger Gernot Trauner met de symbolische band om zijn arm als captain van Feyenoord het veld op tegen AZ.
Discussie
Ook Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi weigerde de OneLove-band te dragen. Hij droeg een alternatieve versie met daarop het woord 'respect'. In Studio Voetbal ontstond er een discussie over de keuze van de twee aanvoerders. Pierre van Hooijdonk gaf aan dat hij het "heel jammer" vond dat Kökçü de band weigerde. "Het is een gemiste kans".
Ibrahim Afellay was het echter niet met Van Hooijdonk eens. "We hebben het altijd over begrip. Kökçü geeft duidelijk aan dat hij alle begrip heeft. Het feit dat je ergens niet voor staat, betekent niet dat je geen respect hebt. Laten we ook begrip opbrengen voor zijn standpunt." Van Hooijdonk reageerde daarop dat hij respect heeft voor zijn keuze, maar het desondanks "niet begrijpt".
"Moeilijke situatie"
Algemeen directeur van Feyenoord Dennis te Kloese heeft gisteren op het incident gereageerd. Volgens hem is het een "moeilijke situatie voor iedereen binnen de club." Na het duel met AZ vertelt hij dat hij het lastig vindt dat Kökçü niet wil meedoen, "maar daar willen we ook respect voor opbrengen."
De Roze Kameraden teleurgesteld
De Roze Kameraden, een Feyenoord-supportersvereniging opgericht door lhbti'ers, heeft teleurgesteld gereageerd op aanvoerder Orkun Kökçü. "Het is ieders eigen individuele keuze die je moet respecteren, maar we hadden het liever anders gezien. Het dragen van de band was een krachtig signaal geweest", aldus voorzitter Paul van Dorst. Hij vindt het dan ook jammer dat Kökçü dit niet wilde.
Kökçü geeft aan zich voor te kunnen stellen dat sommige mensen teleurgesteld zijn over zijn beslissing. "Dat is absoluut niet mijn bedoeling, al besef ik dat ik dat gevoel met deze woorden wellicht niet direct weg zal kunnen nemen. Maar ik hoop dat m’n keuze uit religieuze overwegingen ook wordt gerespecteerd."
Dat de regenboogband vervolgens door verdediger Gernot Trauner werd overgenomen, vindt voorzitter Van Dorst noemenswaardig. "Hij neemt wel zijn verantwoordelijkheid."
Brandbrief homo-acceptatie
De Roze Kameraden kwamen vorige zomer nog in het nieuws omdat er brand was gesticht bij de sportschool van oprichter en voorzitter Van Dorst. Ook waren er anti-lhbti-leuzen op de muren geklad. Later gebeurde hetzelfde bij het kantoor van het COC in Rotterdam.
Beide bekladdingen werden ondertekend met 'RJK', onderdeel van de harde kern van Feyenoord. Het COC vroeg Feyenoord toen in een brandbrief te werken aan een breed actieplan binnen Rotterdam voor lhbtqia+-acceptatie.