Sport

Ryan Garcia geschorst vanwege bizarre uitspraken over moslims en zwarte mensen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Ryan Garcia geschorst vanwege bizarre uitspraken over moslims en zwarte mensen

Ryan Garcia heeft zich onlangs van zijn slechtste kant laten zien. De bokser verscheen onlangs in een livesessie waarbij hij enkele schokkende uitspraken deed over moslims, zwarte mensen en George Floyd. De boksorganisatie waar Garcia aangesloten is, World Boxing Council (WBC), heeft laten weten dat Garcia geschorst is om zijn racistische uitspraken.

Uitspraken over moslims, zwarte mensen en George Floyd

Ryan Garcia heeft het internet tijdens de livesessie flink opgeschud. Zo zei de 25-jarige bokser dat alle moslims kleine kinderen verkrachten. "Jullie zijn allemaal rare mensen", voegde Garcia daar nog aan toe. Een andere persoon in de livesessie maakte de bokser duidelijk dat hij spijt zou hebben van zijn uitspraken op het moment dat hij weer nuchter zou zijn. Garcia reageerde met: "Niemand kan me wat maken. Ik heb Jezus achter mij staan."

De nare uitspraken richting moslims waren niet de enige uitlatingen die Garcia deed. De bokser uit Californië zei in niet mis te verstane woorden: "I hate n***as. I’m antiblack." Daarna liet Garcia weten ook sympathie te hebben voor de racistische beweging Ku Klux Klan. "I’m KKK n****, I hate n***as." Alsof dat niet genoeg was, bewoog Ryan Garcia het gespreksonderwerp naar de tragische dood van George Floyd: "Laten we George Floyd tot leven brengen zodat we hem weer kunnen vermoorden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schorsing

Voor de WBC waren deze uitspraken reden genoeg om Ryan Garcia te schorsen van de boksorganisatie. WBC-baas Mauricio Sulaiman vertelde in een statement: "Ik maak gebruik van mijn autoriteit als president van de WBC en schors hierbij Ryan Garcia van elke activiteit met onze organisatie." Sulaiman meldde dat er binnen WBC geen ruimte is voor discriminatie. Daarnaast laat de WBC-baas weten zich zorgen te maken over Garcia’s mentale gesteldheid. Volgens Sulaiman heeft Garcia meerdere hulpaanbiedingen omtrent middelengebruik en psychologische hulp vanuit de WBC geweigerd.

Familieverklaring en excuses

De familie van Ryan Garcia reageerde geschokt op de uitspraken. Zij nemen afstand van zijn uitspraken en stellen dat die niet in lijn liggen met de overtuigingen van de familie en Ryan zelf. "Deze uitspraken zijn geen goede afspiegeling van Ryans werkelijke persoonlijkheid. Mensen die Ryan echt kennen kunnen dit beamen." Garcia heeft in het verleden meermaals aangegeven te strijden tegen depressies en verslavingen. Inmiddels heeft de bokser zijn excuses aangeboden voor zijn racistische uitspraken. Hij schreef dat hij "alle verantwoordelijkheid neemt voor zijn woorden". Daarnaast zegt hij naar een afkickkliniek te gaan om aan zichzelf te werken.

Ster advertentie
Ster advertentie