Sport

Red Bull-topman Marko: "Max Verstappen neemt mogelijke F1-afscheid serieus"

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Red Bull-topman Marko: "Max Verstappen neemt mogelijke F1-afscheid serieus"

Helmut Marko, een belangrijke figuur bij Red Bull, neemt Max Verstappens dreigement om te stoppen met Formule 1 zeer serieus. De Nederlandse coureur liet tijdens de Grand Prix van Singapore doorschemeren dat hij misschien zou stoppen, nadat hij door de FIA een taakstraf kreeg voor het gebruik van grof taalgebruik.

Straf Max Verstappen

Max Verstappen ontving de straf omdat hij tijdens een persconferentie had gezegd dat zijn auto een week eerder in Azerbeidzjan "f*cked" was. Hoewel grof taalgebruik niet is toegestaan tijdens persconferenties, krijgen coureurs meestal niet meer dan een waarschuwing. Vanwege zijn voorbeeldfunctie werd Verstappen echter bestraft met een dag taakstraf.

"Hij heeft het karakter"

Max Verstappens opmerking dat hij "op deze manier niet verder hoeft in de sport" is volgens Marko geen loze uitspraak. "Je moet Max zeker serieus nemen," vertelde hij aan Motorsport-Total.com. "Hij heeft al zoveel bereikt, en het is voor hem belangrijk om plezier te hebben in de sport. Als dat plezier steeds meer wordt weggenomen, dan heeft hij het karakter om te zeggen: 'genoeg is genoeg'". Marko benadrukt dat Max Verstappen dit echt meent, maar hoopt natuurlijk dat de situatie niet zal leiden tot zijn vertrek uit de Formule 1. Verstappen, die onlangs 27 jaar werd, heeft een contract met Red Bull tot 2028.

'Te strikte regels'

Volgens Marko zijn de regels van de FIA te streng. "Misschien kan je het anders aanpakken tijdens persconferenties als je weet dat er streng op gelet wordt, maar dit is zwaar overdreven", zei hij. Uit protest gaf Max Verstappen tijdens de persconferenties na de kwalificatie en race in Singapore korte antwoorden, terwijl hij buiten de pers uitgebreid te woord stond. Marko ziet een dubbele standaard in de Formule 1. Hij verwijst naar de status die de vloekende voormalige Haas-teambaas Günther Steiner kreeg door de Netflix-serie 'Drive to Survive'. "Dat snap ik niet. Max had het niet eens over een persoon, maar over een object, de auto. Het was helemaal niet serieus bedoeld".

Steun van Lewis Hamilton en Lando Norris

De Formule 1 ligt nu even stil. De volgende race vindt over drie weken plaats in Austin, Verenigde Staten. De coureursvakbond GPDA, die Verstappen steunt, zal tijdens dat weekend met de FIA en de Formule 1-leiding in gesprek gaan over de kwestie. Max Verstappen kreeg in Singapore al steun van onder andere Lewis Hamilton en Lando Norris.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie